Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO NEZADOVOLJSTVO

Pale teške riječi: Više neću nastupati za hrvatsku reprezentaciju!

Tena Lukas
Foto: Petar Glebov/Pixsell
07.02.2020.
u 14:24

I prije su tenisačice znale iskazivati svoje nezadovoljstvo odnosom Saveza prema njima i prema ženskoj reprezentaciji, ali sad se, čini se, čaša strpljenja prelila

Naš naslov u najavi turnira Prve skupine Fed kupa u Tallinnu “U Savezu bi Fed kup najradije sakrili” bio je, čini se, pun pogodak.

Pogađa srž problema u kojemu se našla hrvatska ženska teniska reprezentacija barem kad je u pitanju tretman koji ima u Hrvatskom teniskom savezu. Jer nije normalno da naša vrsta u Estoniji nastupa bez četiri od prvih pet hrvatskih tenisačica.

Tena Lukas
1/3

Dakle, nema Petre Martić (15. na svijetu), Donne Vekić (23.), Tereze Mrdeže (249.) i Tene Lukas (268.), a ondje je samo Jana Fett, 234. na WTA listi.

Na putovanja dva milijuna

I to uopće nije slučajno. I prije su tenisačice znale iskazivati svoje nezadovoljstvo odnosom Saveza prema njima i prema ženskoj reprezentaciji, ali sad se, čini se, čaša strpljenja prelila. Kaštelanka Tena Lukas ovlastila je svog brata Feliksa, inače direktora WTA turnira u Bolu, da o tome porazgovara s čelništvom Saveza, predvođenim predsjednicom Nikolinom Babić.

A on je, na neki način, na tom nedavnom sastanku predstavljao i ostale tenisačice. Naime, njegovu objavu na društvenim mrežama lajkali su i roditelji ostalih igračica.

– Dugo sam u tenisu da ne bih zamijetio da je odnos HTS-a prema ženskoj reprezentaciji loš, diskriminatorski, da oko Fed kupa vlada loše ozračje. Sestri sam lani rekao: “Moraš igrati” i ona je bila s reprezentacijom, ali ništa se nije promijenilo, odnos HTS-a prema igračicama i dalje je maćehinski i to se vidi u mnogim detaljima.

Ne pomažu im s pripremama, ne pomažu im s trenerima, ni s terenima ni s lopticama. Savez je lani potrošio dva milijuna kuna na službena putovanja, a ne može se pronaći od 200 do 300 tisuća kuna da se pomogne reprezentativkama da pokriju troškove koje imaju i zbog priprema za Fed kup, zbog promjene rasporeda, podloge...

Ne traže djevojke, dakle, nikakvu zaradu, nego samo da ne budu na gubitku. A vjerujte mi, i ove oko 200. mjesta na WTA listi još su u minusu – kaže Feliks, odlučan da pokrene neku vrstu javne rasprave o statusu ženske vrste.

– U nas se može govoriti o diskriminaciji prema ženskom sportu općenito. Za žene je uvijek teže naći sponzora, odmahuje se rukom, “koga to zanima”, “bolje da se udaju” i slično. I sad, HTS, koji bi zapravo trebao biti na liniji pozitivne diskriminacije i napokon se okrenuti ženskom tenisu, nastavlja takav odnos, nema nikakvog ulaganja, deset godina smo na dnu i nitko ništa ne poduzima.

U HTS-u u tom smislu nema ni plana ni ideje, nema strategije. Pogledajte što je vaterpolski savez sve učinio da Sandro Sukno dobije najbolju liječničku skrb.

I treba tako, žao mi je što Sandro više neće igrati, tako se prema svojim igračima ponaša i rukometni savez... A kako se HTS odnosio prema Ani Konjuh? Da su joj pomogli, da su je prigrlili, možda ne bi morala ponavljati sve te operacije. Pa, ona je sve dala za Hrvatsku, igrala je i kad je bila ozlijeđena – napominje brat Lukas.

Ništa bez promjene odnosa

Njegova sestra Tena (24), koja ima i šest pobjeda za hrvatsku vrstu, željela bi samo trenirati i igrati, a ne baviti se sportskom politikom Saveza. Ali izazvana svime što se (nije) dogodilo, ne može sakriti nakupljeno nezadovoljstvo:

– Nastupala sam dosad bez ikakvih financijskih zahtjeva, to nikad nije bilo sporno. Hrvatska je moja jedina domovina i samo ću za nju igrati. Ali svih ovih godina nisam mogla ne zamijetiti HTS-ovo sustavno zanemarivanje ženske reprezentacije. Sav je fokus na Davisovu kupu, a Fed kup je kao neželjeno dijete s kojim HTS ne zna što bi.

Kad sam tražila terene za trening, rekli su mi da nema slobodnih terena. Kad sam tražila loptice, dobila sam samo karton i pol. Znam da muškarci imaju više uspjeha, ali da se u nas, djevojke, ulagalo malo više, možda bismo i mi imale bolje rezultate.

Zbog svega navedenoga odlučila sam da neću igrati u Fed kupu dok se HTS bude tako odnosio prema ženskoj teniskoj reprezentaciji – objasnila je Tena.

>>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati 

Komentara 17

JO
joshua
15:02 07.02.2020.

Ne ucjenjuje nego progovara protiv maćehinskog odnosa. Ili da se pomirimo s time da baš cijeli ženski tenis u Hrvatskoj mora biti u funkciji održavanja životnog standarda i stila Ive Majoli? Sve su te igračice odvojile vrijeme i besplatno igrale za Hrvatsku posljednjih 6-7 godina pa gdje smo? A anonimni besposličari kao ovaj gore napada njih umjesto (plaćene) ljude u foteljama i (plaćenu) najneuspješniju izbornicu u povijesti hrvatskog tenisa - stvarno svašta. Cure, borite se za svoja prava jer se time borite za hrvatski ženski tenis.

DU
Deleted user
18:48 07.02.2020.

Zanimljivo je kako svi kakite po curama,a to kaj Iva Majoli koja privatno ima astronomske dugove,spiska s Babićkom 2000000 kuna na putovanja,hotele,lope i krpice na račun saveza,tj. proračunskog novca,to vam ne smeta? ili ste manje više svi u HDZ-u ili neki sitni uhljebčići pa Vam je to normalno? Pa zašto onda uopče postoji taj ženski savez? Nek se odustane od njega i puste cure na miru da se privatno snalaze s tenisom koliko su sposobne.

Avatar opara1
opara1
17:46 07.02.2020.

Opet potopilo Veneciju ,puše škiju za Veneciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije