Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MODI

Ova je država za Hrvate obećana zemlja

Ivan Santini
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
23.08.2018.
u 08:13

Zadranin Ivan Santini svojom je zadivljujućom golgeterskom formom na početku sezone u dresu Anderlechta ponovo skrenuo pozornost na sebe, zapravo u idealnom trenutku, kada je Nikola Kalinić još na ledu, a Mandžo se oprostio.

Belgijska liga u nadolazećoj će eri hrvatske reprezentacije dati Daliću najmanje dvojicu igrača za prvu momčad, a u perspektivi iz ovoga natjecanja, pod službenim nazivom Jupiler liga, Hrvatska može računati još nekolicinu igrača velikoga potencijala.

Krenimo redom: Zadranin Ivan Santini svojom je zadivljujućom golgeterskom formom na početku sezone u dresu Anderlechta ponovo skrenuo pozornost na sebe, zapravo u idealnom trenutku, kada je Nikola Kalinić još na ledu, a Mandžo se oprostio. Tako se Santini, koji kod Dalića još nije upisao nijedan nastup, odjednom prometnuo u prvoga napadača reprezentacije, što će, naravno, biti vrhunac njegove karijere.

Od Webera do Perišića

Raspucani Santini, čija je tržišna vrijednost narasla do pet milijuna eura, zabio je čak sedam golova za Anderlecht u prva tri kola belgijskog prvenstva, u kojemu će očito glavnu riječ voditi – Hrvati. Santini i Antonio Milić bit će uzdanice kluba iz Bruxellesa, dok će trener Ivan Leko te Karlo Letica, Matej Mitrović i Ivan Tomečak s Club Bruggeom braniti naslov prvaka.

Santinijev primjer još je jedan dokaz kako je Belgija obećana zemlja za hrvatske nogometaše. Naime, čak petorica Hrvata ponijela su naslove zlatne kopačke belgijske lige: Josip Weber 1992., 1993. i 1994., Mario Stanić 1996., Robert Špehar 1997., Branko Strupar 1998. i Ivan Perišić 2011. godine. Posljednja dvojica bila su proglašena i najboljim igračima Belgije, gdje i danas uživaju status megazvijezda.

Druga Dalićeva uzdanica iz Belgije bit će solinski gorostas, 201 cm visoki vratar Genta Lovre Kalinić, čovjek koji je izabran za najboljeg vratara tamošnje lige u prošloj godini.

Ako će Dinamov vratar Dominik Livaković biti prvi do Lovre u reprezentaciji, kao treća opcija isplivao je vratar Club Bruggea, tek 21-godišnji Splićanin Karlo Letica. On je također dvometraš kao Lovre, a u ovoj sezoni bit će mu konkurencija u utrci za najboljega vratara Belgije budući da ga je trener Ivan Leko hrabro odmah ustoličio za prvoga čuvara mreže branitelja naslova.

Za Brugge je u šampionskoj sezoni najviše nastupa među vratnicama skupio Amerikanac Ethan Horvath, no od ove sezone on je pričuva mladom hrvatskom vrataru. U sljedećem razdoblju Letica će figurirati kao najsigurnija opcija za trećega vratara A reprezentacije budući da će se, osim u jakoj belgijskoj ligi, čeličiti i u Ligi prvaka.

Leko će Daliću sigurno ponuditi još jednoga aduta, 24-godišnjeg stopera Mateja Mitrovića, kojega je Club Brugge otkupio od Beşiktaşa za 3,5 milijuna eura. Požežanin je fini, inteligentni, pouzdani obrambeni igrač koji je još u Čačićevoj eri dokazao da zaslužuje poziciju u reprezentaciji.

Najviše je Francuza

U belgijskoj ligi sa 16 klubova u ovoj sezoni nastupa 298 stranaca ili 63,1 posto. Najbrojniji stranci su Francuzi s čak 40 predstavnika, Senegal ima 17 igrača, a treće mjesto po broju stranaca (13) u Jupiler ligi dijele Nizozemci i – Hrvati. Osim spomenute šestorice, tu su još već pomalo zaboravljeni Franko Andrijašević u Gentu, zatim Duje Čop u Standardu, Jakov Filipović i Mario Tičinović u Lokerenu, Goran Milović u Oostendeu, Karlo Lulić u Beverenu i Mario Jelavić u Mouscronu.

Cijeli tekst pročitajte u novom MAX-u.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije