Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje vuku konce

Otišao je jedan Mamićev trener, stigao je novi u liku Željka Kopića

storyeditor/2021-12-02/PXL_100921_34545301.jpg
03.12.2021.
u 10:00

Teško je pobjeći od dojma da su Mamići, kad su dovodili Kopića nakon što je ostao bez posla na Cipru, u njemu vidjeli trenera koji bi jednog dana mogao voditi prvu momčad.

Poznato je da revolucija jede svoju djecu, ali isto tako se zna da i Dinamo jede svoju djecu. Teško je izbrojiti sve trenere koji su prošli kroz svlačionice Dinamove prve momčadi. Dinamo je tako pojeo još jedno svoje dijete, s klupe plavih otišao je Damir Krznar, čovjek koji je totalno obojen plavim.

– Od malih nogu pa valjda do duboke starosti navijač sam Dinama. Dinamo je najvažniji i zato sam podnio ostavku, jer smatram da momčadi treba pozitivan šok – rekao je Krznar u noći kad je rekao – dosta.

Sa scene je tako otišao još jedan trener koji je ustoličen u eri Zdravka i Zorana Mamića. Podsjetimo, Damir Krznar postao je trener nakon što je presuda dotadašnjem treneru Zoranu Mamiću postala pravomoćna te je stoga morao dati ostavke na sve funkcije u Dinamu pa je plave preuzeo njegov pomoćnik Damir Krznar.

 

Mamići traže i dalje

Krznar je dvadesetak godina vezan uz Dinamo, pa i uz Mamiće. Zoranu je dugo bio pomoćnik i u Dinamu i u Emiratima i Saudijskoj Arabiji, vrsni trener koji je i vodio većinu treninga, sugerirao mlađem Mamiću, bio je od ogromne pomoći. Bilo je i logično da dobije priliku, no sad je došlo vrijeme kad je odlučio otići s klupe plavih. Mislili smo da je dobio "prijateljski signal" da to napravi, no čini se da je njemu doista svega bilo dosta. Ne samo činjenice da ni uz dobru igru Dinamo ne pobjeđuje, zacijelo su i svi ti pritisci bili previše, koliko god je dobro znao što ga čeka kad kao prvi trener sjedne na plavu klupu. Teško je znati koliko su ti pritisci stizali iz Međugorja, koliko su sugestija i želja slali prema Krznaru Zdravko i Zoran Mamić, ali sad je njihov vjerni trener odlučio otići.

No, da ne bi bilo zabune, odlaskom Krznara ne prestaje utjecaj Mamića na Dinamo ili na momčad. Novi trener, barem privremeni, jest Željko Kopić. Iako je, među ostalim, bio trener Hajduka, u Dinamo su ga prije godinu i pol dana doveli upravo Mamići pa ga i ustoličili na poziciji direktora nogometne škole plavih. I ne položi li ispit u ovih pet utakmica, koliko Dinamo ima do kraja polusezone, Mamići će potražiti novo rješenje.

Ne treba sumnjati da su u akciju krenuli već u srijedu navečer kad je Krznar odstupio, telefonske veze iz Međugorja zacijelo su bilježile povećan promet prema brojevima određenih trenera koji bi mogli biti zanimljivi. Kako je većina onih koji bi mogli postati treneri plavih trenutačno zauzeta, kao Matjaž Kek koji je odavno želja Mamićevih, odlučili su zaposlenika svog kluba postaviti na tu poziciju.

Teško je pobjeći od dojma da su Mamići, kad su dovodili Kopića nakon što je ostao bez posla na Cipru, u njemu vidjeli trenera koji bi jednog dana mogao voditi prvu momčad. A kao zaposleniku kluba lako mu je reći da bude privremeno rješenje. Uostalom, nije Kopić trenerski bezveznjak, odlično je vodio Slaven Belupo, pa i Hajduk dok mu nisu rasprodali najbolje igrače, s oba kluba bio je u finalu kupa. No budite sigurni da i dalje u Međugorju razmišljaju o sutrašnjici plavih, da traže i trajno rješenje, koliko netko u Dinamu uopće može biti trajan, ne bude li Kopić napravio nešto čudesno ili očekivano prema mišljenju šefova.

 

Sve uz blagoslov iz Međugorja

Krznar je bio 23. trener na klupi plavih otkako je Zdravko Mamić postao gazda, tada izvršni dopredsjednik kluba 2003. godine, Željko Kopić je 24., s time da su neki to bili i po nekoliko puta (Branko Ivanković i Kruno Jurčić po tri puta). Uvjereni smo da će i 25. po redu birati Zdravko i Zoran Mamić, tko god misli da oni i dalje ne vuku važne ili najvažnije konce, iako fizički ni pravno nisu u klubu, opasno se vara.

Doduše, u Dinamu su, kad se nedavno povela rasprava o statusu trenera Krznara, ustvrdili da živimo u nekim prošlim vremenima, da smo naviknuli da se trener mijenja svaki čas, da su sad neka druga vremena. No jasno je da se nije puno toga promijenilo i da se sluša ono što na nekoj misi ili duhovnoj obnovi prosvijetli pravog šefa.

Aktualni i dugogodišnji predsjednik Dinama Mirko Barišić ustvrdio je da je uprava kluba morala brzo reagirati i da je odlučila do kraja polusezone postaviti Željka Kopića, no teško je pomisliti da im takvu ideju nije netko "šapnuo". Uprava Dinama (Vlatka Peras, Amra Peternel i Krešimir Antolić) vrh je operative kluba, ali uvjereni smo da ključne odluke dolaze uz znatne konzultacije s Međugorjem. Znamo da je tako bilo dok je još Zoran Mamić bio u Zagrebu, a Zdravko već pobjegao od služenja zatvorske kazne, stoga je i danas teško očekivati da se nekakve važne odluke donose bez njih dvojice.

Uostalom, odlaskom Zorana Mamića k bratu, također zbog pravomoćnosti presude, Damir Krznar postao je i glavni trener, ali i sportski direktor kluba, naslijedio je Zokija. No pravi sportski direktori bili su i sada su u Međugorju.

Osim spomenute tročlane uprave kluba, Dinamo ima i sva ostala Statutom propisana tijela, kao što su Izvršni i Nadzorni odbor, ima i svoju Skupštinu. Mnogo je onih koji osporavaju takav način jedne udruge, što Dinamo jest, ali pravno nisu u pravu jer, nakon korekcija, Statut Dinama je prihvaćen i stoga klub radi zakonu i u skladu s propisima, koliko god to nekome nije drago. Kao, primjerice, novom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću koji bi razmislio o gradnji stadiona u Maksimiru ako se promijeni model upravljanja klubom, što je vrlo neozbiljno od prvog čovjeka grada kad već klub radi po svim propisima.

Ima Dinamo i svoju Skupštinu, također osporavanu, ali i ona je složena po propisima, da nije, bila bi, budite uvjereni, odavno raspuštena. To što su u njoj ljudi koji podržavaju braću Mamić, kao i u Izvršnom i Nadzornom odboru, ne mora nikome biti drago, ali do daljnjega će biti tako, ne dogodi li se nekakav obrat u slučaju braće Mamić pa doista završe u zatvoru na izdržavanju kazne i ostanu bez mogućnosti da i dalje Dinamu budu mentori, i to oni čije je mišljenje obvezujuće.

Što god tko mislio o braći Mamić, a stavimo li na stranu njihove probleme sa zakonom, u njihovoj vladavini Dinamo je postao apsolutno najbolji klub u Hrvatskoj, pa i šire, klub koji se samofinancira prodajom igrača i igranjem u Europi, klub koji već treći put u zadnje četiri godine igra europsko proljeće, čime se može pohvaliti mali broj i većih europskih klubova nego što je Dinamo.

Vodstvo kluba, ono službeno (Uprava, Izvršni i Nadzorni odbor te Skupština) stoga ne diraju u model koji funkcionira. U Dinamu imaju dobre plaće oni koji su na plaći, ostali legitimno dobiju mogućnost odletjeti na pokoju europsku utakmicu, vidjeti pokoji europski velegrad. Koliko znamo, bit će gužva na zrakoplovima za London sljedećeg tjedna, dosta će onih koji su u klubu na ovaj ili onaj način ići na izlet u London i na utakmicu posljednjeg kola skupine Europske lige s West Hamom.

Neće im to biti jedini izlet, dosta smo njih viđali i na prijašnjima, a bit će ih i nakon Londona jer Dinamo je proljeće izborio, osvoji li tamo bod, igrat će i dalje u nokaut-fazi Europske lige, ako ne, odlazi u manje zvučnu Konferencijsku ligu u kojoj pak može rezultatski napraviti više nego u Europskoj.

Koliko znamo Zdravka Mamića, njemu baš to najviše fali, ne može u Međugorju doživjeti te velike europske utakmice, gledati Dinamo na pravim stadionima, s velikim suparnicima, družiti se sa svojim ljudima. No ni to ga neće pokolebati u želji da Dinamo i dalje bude jak, naravno uz njegovu svesrdnu pomoć.

Ključne riječi

Komentara 9

IS
istina00
10:53 03.12.2021.

bolesna opsjednutost mamićima...ispada da su moćniji od trumpa iako su u izbjeglištvu i smijenjeni sa svih funkcija u dinamu

BJ
bjmaro
11:34 03.12.2021.

Mamići ,Međugorje , zacijelo,užarilo. I sta je na kraju pjesnik htio reci prije utakmice sa Hajdukom i Genkom?

DU
Deleted user
10:46 03.12.2021.

Cisto tehnicki , u tako kratkom tekstu 7xMeđugorje i 21xprezime Mamić. Svaki drugi komentar je suvisan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije