Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krunoslav Jurčić

Osporavanje nagrada najveća je pobjeda Luke Modrića

18.12.2018.
u 13:36

Luka je prisilio svijet i ljude koji se bave ocjenjivanjem da nogomet gledaju kroz malo drukčije naočale, malo dublje i možda je ovo nekakva pobjeda igrača koji su kroz povijest bili zakinuti, tipa Inieste, Xavija - rekao je Jurčić

Kad smo završili priču s Krunoslavom Jurčićem, još jednim od brončanih vatrenih iz 1998. godine, koji nam se javio iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kad nam je izdiktirao svojih deset najboljih i objasnio svoj poredak, poslao je još jednu poruku:

– Moram reagirati i još se jednom javiti, na popisu najboljih nema Šime Vrsaljka, a riječ je o izvanrednom igraču i izvrsnom dečku koji je mogao zauzeti bilo koju poziciju od drugog do desetog mjesta – poručio je Jurčić, koji trenira klub u UEA-a Banyas.

Modrić pokorio svijet 2018.

Iako je 49-godišnjak, Jurčić iza sebe ima lijepu, ne samo igračku nego i trenersku karijeru.

Imao je prilike raditi s igračima koje je dobio u zadatak ocijeniti za godinu koja je nam polako izmiče iz ruku. Nekima od nas bila je dobra, neki od nas bi je rado stavili u ropotarnicu povijesti. No, kad je riječ o našem nogometu, onda je bila čudesna godina, tu 2018. prizivat će naraštaji u budućnosti. A sigurno je nikad neće zaboraviti ni Luka Modrić, koji je uzeo sve individualne nagrade koje se u nogometnom svijetu dodjeljuju i koji je s trona maknuo već deset godina nedodirljiv dvojac Messi – Ronaldo.

– Mislim da nije bilo nikad lakše u Večernjakovu izboru odrediti prvo mjesto, a nikad teže rasporediti ostalih devet igrača s obzirom na to da smo napravili najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa, odrediti čiji je doprinos tog uspjehu veći. No, možemo slobodno reći da je Luka Modrić pokorio svijet u 2018. godini. Gotovo je nemoguće reći nešto novo o Luki a da već nije rečeno kroz sve epitete koji su o njemu s pravom ispisani – kazao je Jurčić.

No, koliko god mi likovali zbog njegovih zasluženih nagrada, bilo je u svijetu i onih koji su taj trofej Luki osporavali.

– To je osporavanje najveći uspjeh i najveća pobjeda Luke Modrića, Luka je prisilio svijet i ljude koji se bave ocjenjivanjem da nogomet gledaju kroz malo drukčije naočale, malo dublje i možda je ovo nekakva pobjeda igrača koji su kroz povijest bili zakinuti, tipa Inieste, Xavija. Ljudi su shvatili da nogomet nisu samo golovi i asistencije, da je nogomet puno dublja, slojevitija i kompliciranija igra, a Luka je u toj igri pokazao kako jedan čovjek koji ne postiže puno golova može maksimalno utjecati na igru svoje momčadi. I to govori o Luki, njegovo raspoloženje u utakmici određuje raspoloženje momčadi za koju igra, to je pokazao u reprezentaciji i u Realu. Dobrim dijelom rezultati Hrvatske i Reala plod su njegove inspiracije kojom potiče momčad. Ne bih više o Luki, puno smo puta pričali o njemu tijekom godine, a i cijeli je svijet sve rekao o njemu – kazao je u dahu Jurčić i okrenuo se Mariju Mandžukiću.

– To je neuništiv čovjek, velika je stvar što se nakon iscrpljujućeg Svjetskog prvenstva na kojem je doslovno ginuo, a s obzirom na njegove godine, fenomenalno se oporavio i nastavio čudesnu sezonu u Juventusu. On je izvanredan čovjek koji ima strašnu želju za uspjehom i ima instinkt za preživljavanje, pokazatelj je to kako se može napraviti velika karijera. Impresivno je da on to održava svakog dana, u svakoj novoj utakmici, u svakom novom klubu, uvijek se dokaže u različitim sredinama, u drukčijem nogometu.

Dejan Lovren često je bio osporavan, kako kod nas tako i u Engleskoj, no u Rusiji je pokazao kakav je igrač, a očito je da mu Jürgen Klopp jako vjeruje.

– Naša obrana u Rusiji bila je sjajna, a već sam rekao da je on za mene jedan od najboljih stopera na svijetu. Svoje izuzetne fizičke performanse sada je nadopunio taktičkim i tehničkim detaljima, prebrodio je svoje probleme, greške sveo na minimum. Rekao sam među najboljim, ali po meni je on najbolji stoper na svijetu u ovom trenutku – nizao je komplimente na račun Lovrena, ali svih ostalih igrača koje je stavio na popis najboljih, pa i onih koji na njega nisu stali. Spomenuo je kako je ovo bila povijesna godina hrvatskog nogometa, pa se nasmijao.

– Ma morao sam se nasmijati na riječ povijesna, jer u Dinamu sam stalno igrao ‘povijesne’ utakmice. No, ovo je povijesna godina našeg nogometa, bez ikakve dvojbe i tako je treba tretirati. Ostavili smo golem uspjeh naše A reprezentacije, pa naše mlade reprezentacije i povijesni uspjeh Dinama u Europi. Otkud svi ti uspjesi, teško je objasniti je li to zbog nadarenosti, ovoga ili onoga, ne bih se previše upuštao u te teme, ali želio bih istaknuti jednu nevjerojatnu kontradikciju – kazao je Jurčić i objasnio o čemu je riječ:

Naše kontradiktorno društvo

– Ne znam postoji li u Hrvatskoj bilo koja društvena sfera o kojoj je napisano toliko ružnih i loših stvari kao što je rečeno i napisano o nogometu. A ne vidim ni jednu društvenu sferu koja je postigla toliko rezultata i lijepih trenutaka za ovu zemlju. To je možda najveća kontradikcija našeg društva, to bi nekakvi sociolozi trebali objasniti, ali želio sam to istaknuti kao jedan mali, mrvičasti dio hrvatskog nogometnog korpusa. I jako sam zadovoljan i ponosan, čestitke svima – rekao je Kruno Jurčić.

Željeli smo ga pitati o životu i radu u Emiratima, tamošnjem nogometu, suparništvu sa Zokijem Mamićem

– Ma pustimo sad to, priča su i dalje ovi naši dečki iz reprezentacije.

Jurčićev izbor:
Luka Modrić (Real) 10
Mario Mandžukić (Juventus) 9
Dejan Lovren (Liverpool) 8
Ivan Perišić (Inter) 7
Ivan Rakitić (Barcelona) 6
Marcelo Brozović (Inter) 5
Ante Rebić (Eintracht) 4
Domagoj Vida (Beşiktaş) 3
Andrej Kramarić (Hoffenheim) 2
Danijel Subašić (Monaco) 1

>> Prisjetite se velike sezone Luke Modrića


 

Komentara 2

DU
Deleted user
00:14 19.12.2018.

dajte vise dopizdili ste stim laznjakom.mozemo li citati o nasim reprezentativcima koji su najbolji igraci u svojim klubovima,koji svakodnevno odlucuju utakmice a ne non stop o jednom skocimisu koji je bio u pravo vrijeme na pravom mjestu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije