Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVISOV KUP

Osječani, čuvajte se Šapovalova, taj zna i suca napucati loptom

01.02.2018.
u 11:08

Hrvatska i kanadska teniska reprezentacija od petka do nedjelje (početak u 14 sati) sastaju se prvi put u Davisovu kupu, a sučelit će se na zemljanoj podlozi

U osječkoj sportskoj dvorani Gradski vrt sve je spremno za početak dvoboja prvog kola Svjetske skupine Davisova kupa između Hrvatske i Kanade. Te se dvije reprezentacije od petka do nedjelje (početak u 14 sati) sastaju prvi put, a sučelit će se na zemljanoj podlozi. Ništa čudno, Kanađane uglavnom svi dočekuju na zemlji, a kad pogledate učinak njihovih igrača na toj podlozi, jasno vam je i zbog čega.

Pa tako Vašek Pospišil (27 godina, 85. na ATP listi) ima na zemlji samo jednu pobjedu od 17 mečeva, njegov suigrač i izbornik Frank Dančević (33, 350. na listi) stoji još lošije, on iz 19 mečeva ima samo jednu pobjedu. Peter Polansky (29, 141.) ima 3-8, a Denis Šapovalov (18, 48. na listi) najopasniji je među njima jer još nije igrao na zemlji, barem ne na ATP razini. Dijelom i zbog ovih brojki Kanađani ne znaju za gostujuću pobjedu još od 2011. godine kada su pobijedili Izrael s 3:2.

1/12

Moglo bi se reći da naši gosti imaju dugu tradiciju u Davisovu kupu, nastupaju od 1913. godine, ali ne mogu se pohvaliti velikim uspjesima. Nikada nisu osvojili naslov, a najdalje su otišli do polufinala, i to dva puta, svakih 100 godina, 1913. i 2013. godine. Imaju omjer pobjeda i poraza 65-87, u Svjetskoj su skupini boravili 10 godina i postigli su samo tri pobjede. Najviše pobjeda, pojedinačno i u paru, od igrača ima stručnjak za parove Daniel Nestor, 48-26.

Osvojio sve živo

Od njega izbornik Dančević puno očekuje i ovdje u Osijeku, ali još ne želi otkriti s kim će ga upariti. I naši su prilično zakopčani oko subotnjeg dvoboja parova. Sve je izglednija varijanta da će Marin Čilić, koji je jučer stigao u Osijek i prvi put trenirao, zbog umora preskočiti petak, a u subotu nastupiti u paru sa svojim susjedom i kumom Ivanom Dodigom.

No vratimo se Kanađanima, oni najviše nade polažu u par koji će predvoditi iskusni Nestor.

– On je osvojio sve živo – kaže za njega Dodig.

I doista, Nestor ima u parovima više od 1000 pobjeda, a osvojio je čak 91 naslov, među kojima osam Grand Slam turnira, a može se pohvaliti i olimpijskom zlatnom medaljom iz Sydneya. U profesionalnoj eri, dakle od 1968. godine, samo su dvojica tenisača osvojila više naslova u paru od njega: Mike (115) i Bob Bryan (113). Najuspješniju suradnju imao je s Knowlesom (40 turnira), a potom sa Zimonjićem (27).

– Dugo sam u tenisu i sretan sam što sam imao toliko sjajnih partnera. Obogaćivali su oni mene, a vjerojatno i ja njih – kaže Nestor koji će u rujnu navršiti 46 godina, ali još je na godinu dana odgodio odlazak u tenisku mirovinu.

Neobuzdani Šapovalov

Drugi veliki adut gostiju jedan je od predvodnika mladih lavova 18-godišnji Šapovalov koji je lani u Montrealu pobijedio Rafaela Nadala, a ima već i tri pobjede u Davisovu kupu (uz dva poraza).

– Naš dvoboj u Osijeku mogao bi biti vrlo zanimljiv, ja se ne sjećam da sam ikad igrao na zemlji u dvorani. Vjerujem da ćemo pružiti dobru igru, imamo momčad koja može pobijediti Hrvatsku – optimističan je Šapovalov koji je predvodio Kanadu i u lanjskoj pobjedi nad Indijom u kvalifikacijskom meču u Edmontonu.

Time se na neki način iskupio za rijetku nesmotrenost koja mu se dogodila pola godine ranije u dvoboju s Velikom Britanijom u Ottawi. Kod omjera 2:2 u susretu s Kyleom Edmundom, bijesan zbog gubitka gema, napucao je loptu koja je pogodila glavnog suca u oko.

Odmah se ispričao, ali pravila su neumoljiva: diskvalificiran je, Edmund je proglašen pobjednikom, a u četvrtfinale Svjetske skupine otišla je Velika Britanija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije