Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji hrvatski tenisači

Tko je uspješniji? Marinu još dosta fali do Gorana

Marin Čilić i Goran Ivanišević
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/9
30.01.2018.
u 18:45

Marin se Goranu približio po broju Grand Slam finala – Međugorac ih sada ima tri, a Splićanin je ostao na četiri.

Tko je najbolji hrvatski tenisač svih vremena, povela se rasprava nakon što je Marin Čilić ovih dana izborio finale i na trećem različitom Grand Slamu. Osvojio je Međugorac US Open 2014., igrao finale Wimbledona prošle godine, a sada je do finala dogurao i na Australian Openu.

Nažalost, po drugi put zaredom u osvajanju Grand Slam titule zaustavio ga je Roger Federer. A tom titulom Čilić bi postao jedini Hrvat s dva Grand Slam naslova u pojedinačnoj konkurenciji. Ovako je, zajedno s Ivaniševićem, ostao na jednoj tituli.

Marin više zaradio

Ali, Marin se Goranu približio po broju Grand Slam finala – Međugorac ih sada ima tri, a Splićanin je ostao na četiri.

No, Čilić je puno raznovrsniji, jer svoja finala ravnomjerno je rasporedio na Australian Open, US Open i Wimbledon, dok je Goran sva četiri svoja igrao na svetoj travi All England Cluba.

Uz broj Grand Slam titula, najmjerodavniji način za usporedbu dvojice tenisača je broj osvojenih turnira, te najbolji renking karijere. A i u te dvije kategorije Ivanišević stoji bolje. Ima pet osvojenih turnira više od Marina (22-17), te bolji renking karijere – Goran je u lipnju 1994. bio 2. na ATP listi, dok je Marin od jučer prvi put treći tenisač svijeta.

Nakon Grand Slama, najjači turniri su oni iz Masters kategorizacije, a i tu je Splićanin bolji (2-1), s time da je Goran igrao u još pet finala, a Marin osim ove titule – nijednom.

A Goran je nastupio na čak osam završnih Mastersa sezone (triput igrao i polufinale), do je Marin završni Masters izborio tri puta, ali niti jednom nije prošao skupinu (ima samo jednu pobjedu u devet odigranih mečeva).

Nadalje, Ivanišević je čak šest sezona završavao među TOP 10 igrača svijeta (1990., 1992.-1996.), dok je Čilić u najboljih deset završavao samo posljednje dvije sezone.

Marin Čilić i Goran Ivanišević
1/8

Goran je apsolutno bolji i u broju as servisa. Goran ih je tijekom karijere ispalio 10.131 (u 731 meč), dok je Čilić zasad na brojci 5746 (u 642 meča). S time da u prve dvije godine Goranove karijere ATP nije ni službeno brojio naslove, pa mu nisu ni pripisani.

Svaki veliki tenisač u svojoj zbirci trofeja želi imati i olimpijsku medalju, a Goran Ivanišević može se pohvaliti da ima dvije, jer broncu je na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine osvojio u singlu te u paru s Goranom Prpićem.

Čilić pak još čeka na prvu medalju s Olimpijskih igara (najdalje je stigao 2016. u Londonu, do 3. kola).

No, ima i kategorija u kojima je Čilić bolji od Ivaniševića. Osim spomenutih finala na tri različita Grand Slama, Marin je od Gorana bolji i po ukupnoj zaradi u karijeri (22,54 milijuna dolara naspram 19,88 milijuna dolara).

Također, Marin je bolji i po uspjesima u Davisovu kupu, jer vukao je Hrvatsku do finala 2016. koje smo izgubili od Argentine u Zagrebu, dok je Goran samo na papiru sudjelovao u osvajanju Davisova kupa 2005. godine. Te godine Goran nije odigrao niti jedan meč za Hrvatsku, a izbornik Nikola Pilić zbog starih ga je zasluga pridružio momčadi uoči finala u Bratislavi.

A kad smo već kod uspjeha s reprezentacijom, Goran Ivanišević je pod hrvatskim stijegom, zajedno s Ivom Majoli, 1995. godine osvojio Hopman cup. U finalu su bili bolji od švicarske kombinacije Hingis/Rosset.

Količina uspjeha uvijek ovisi i o kvaliteti suparnika, a Čilić je tijekom svojih 11 godina profesionalne karijere imao najteže moguće rivale.

Imao je Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Đokovića u životnoj formi, imao je nasuprot mreže i Andyja Murraya, Stana Wawrinku, Juana Martina del Potra. Ivanišević se također borio protiv velikana Samprasa, Beckera, Agassija, ali oni su po broju Grand Slam titula ipak slabiji od Čilićevih rivala.

Goran uspješniji s najboljima

A gledamo li te okršaje s najboljima, Goran i tu stoji puno bolje od Marina, koji protiv najboljih ima zaista vrlo slab učinak. Protiv Federera 1-9, protiv Nadala 2-5, a protiv Đokovića katastrofalnih 1-14. Ivanišević je pak protiv Samprasa imao vrlo kompetitivnih 6-12, protiv Agassija 3-4, protiv Beckera 9-10...

I zato, po svemu nabrojenom, Ivanišević je zasad veći tenisač od Marina Čilića.

No, Međugorac ima priliku to promijeniti u godinama koje dolaze, jer u vrhunskoj formi može igrati još barem četiri, pet godina. A s obzirom na to da su Federer i Nadal blizu odluke o umirovljenju, Čilićeve šanse za osvajanjem Grand Slama samo će porasti.

A osvoji li još samo jedan, prestići će Gorana u toj možda i najvažnijoj kategoriji uspješnosti...

Marin Čilić i Goran Ivanišević
1/21

Komentara 18

SK
Skviki
19:36 30.01.2018.

Koji kretenluk od članka. Jedan je bil dobar u svoje vrijeme, a drugi u svoje.

PR
prajdali100
19:23 30.01.2018.

Karlo, tvoja " analiza" je manjkava.Pogledaj koliko je Goran igrao finala i koji je omjer pobjeda i poraza.Strašno.Istim putem ide i Marin.Naši su,volimo ih, ali nažalost to su klasični luzeri.Nažalost.

MN
Mnd7779
19:03 30.01.2018.

a vas dvojica ,ti i onaj koper,slovenac,sad lopov ste šljam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije