Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLAD, A ODGOVORAN

Odselio u Istru po nove izazove: Živim sam, navikao sam i na kućanske poslove

31.01.2021.
u 08:09

– Nemam dojam da bi se momčad na bilo koji način trebala meni prilagođavati. Važno je da dam svoj maksimum. Neće se biti lagano nametnuti jer je jaka konkurencija. Vjerujem u sebe i nadam se da ću se potvrditi - kaže Josip Šutalo

Josip Šutalo prije nekoliko tjedana odlučio se na odlazak u Istru. Dinamov stoper u novoj momčadi će tražiti priliku za afirmaciju u prvoligaškom nogometu. Ako je suditi prema prvih nekoliko utakmica, u Dinamu su napravili pravi potez. Jer, Šutalo je u početnim utakmicama bio jedan od najboljih igrača svoje nove momčadi. U Puli kažu da je Šutalo bitno poboljšao kvalitetu igre njihove momčadi u defenzivnom dijelu. A učinak u obrani na kraju bi mogao odlučiti o Istrinu prvoligaškom statusu.

Je li se bilo teško odvojiti od Dinama i Zagreba?

– Nije mi se bilo teško odlučiti na taj potez jer sam u godinama kada je najvažnije igrati i stjecati iskustvo, odnosno rutinu. To mi je najvažnije u ovom trenutku. Nije mi bilo teško otići ni iz Zagreba jer već nekoliko godina živim sam. Prije u Dinamovoj kući, a sada sam u stanu u Puli. Navikao sam se već i na kućanske poslove – počeo je Šutalo.

Što očekuje u Istri, sigurno je ispred njih teška borba za ostanak u elitnom razredu hrvatskog nogometa?

– Prvi dojmovi su odlični. Dečki su me vrhunski prihvatili. Naporno smo radili u pripremnom razdoblju, a u svlačionici je odlično ozračje. Dečki su uvjereni da možemo izboriti ostanak u ligi. Nemamo što izgubiti i u svaku utakmicu ulazimo maksimalno motivirani, svjesni da nam je svaki bod od iznimne važnosti. Moj osnovni cilj je izboriti se za minutažu u prvoj postavi.

Je li mu lakše zbog činjenice da je došao kao igrač Dinama?

– Nemam dojam da bi se momčad na bilo koji način trebala meni prilagođavati. Važno je da dam svoj maksimum. Neće se biti lagano nametnuti jer je jaka konkurencija. Vjerujem u sebe i nadam se da ću se potvrditi.

Ovo je Josipov najozbiljniji ulazak u prvoligaški seniorski nogomet. Do sada je seniorsku razinu osjetio samo kroz drugu momčad Dinama u Drugoj HNL. Koliko su drukčiji nogometni zahtjevi?

– Ma radi se o osnovnim nogometnim stvarima. Nema ničega revolucionarnog. Prošao sam Dinamovu školu i uvjeren sam da mogu odgovoriti zahtjevima o kojima govorite. Znam da je sljedeća godina ili dvije jako važno razdoblje u mojoj afirmaciji.

Kako vidi rasplet prvenstva?

– Vjerujem da će Dinamo do kraja biti prvak. Osijeku bih dao prednost u odnosu na Rijeku. S Nenadom Bjelicom sam odradio jedne pripreme u Turskoj i vidio koliko je u stanju podići momčad na višu razinu.

U Dinamovoj momčadi radio je s najboljim stoperima u ligi. Kako mu je bilo sakupljati iskustvo s igračima koji su već afirmirani na međunarodnoj razini?

– Dečki su mi jako puno pomagali. Pričali su mi jako puno, davali savjete kroz utakmice i treninge. Vodili su me i dosta sam naučio.

Ako izuzmemo seniorsku momčad Dinama u Drugoj HNL, Josip Šutalo najveći izazov imao je u juniorskoj momčadi kroz Ligu prvaka.

– To je zapravo najviša razina na kojoj sam igrao. Jer, to su najbolji mladi igrači u Europi. Igrali smo s nekim od ponajboljih europskih momčadi. To je zapravo potvrda kako je Dinamova škola jedna od najboljih u Europi. Uostalom, u prilog toj tezi govori i činjenica da je Dinamo zadnjih godina proizveo jako puno kvalitetnih igrača koji čine okosnicu svih naših nacionalnih selekcija. No, u seniorskom nogometu ritam je puno brži. U Drugoj ligi jači su dueli, no juniorska Liga prvaka tehnički je jača.

Kada je bio počeo igrati nogomet, nije imao nekog posebnog uzora. Presudila je zapravo strast prema toj igri. Iako, volio je i tenis. No, zbog preventive, rijetko ga igra.

– Nisam imao postere nogometaša na zidu kao klinac. Danas volim gledati Sergia Ramosa i Virgila van Dijka. To su mi najbolji stoperi. A za utakmice se motiviram gledajući isječke obrambenih igrača na YouTubeu.

Svjestan je da bi, ako u Istri nastavi igrati dobro, brzo mogao nazad prema Maksimiru.

– To mi je glavni cilj. Želio bih se vratiti u Dinamo i nametnuti se u prvoj momčadi.

Prošle godine pisalo se o zanimanju nekih europskih klubova za Josipa Šutala. Je li to pritisak ili motivacija mladom igraču?

– Motivacija u svakom slučaju. No, ne razmišljam o takvim stvarima. Sve će doći u svoje vrijeme.

Ključne riječi

Komentara 3

HR
hrvat123
08:41 31.01.2021.

bolje da ga je Dinamo zadrzal a onog crnog, neznam kak mu je ime poslal u Istru

JW
Jim West
09:17 31.01.2021.

Bolje da je ostao u školi. Šta će mu nogomet?

Avatar rubinet
rubinet
11:21 31.01.2021.

Odselio SE u Istru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije