Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRNOVIT PUT POVRATKA

Od Hrvatske nije bilo fer više za očekivati, Poljska je najugodnije iznenađenje Eurobasketa

storyeditor/2022-11-14/CroPol2_fib_spo_140122.jpg
15.11.2022.
u 07:30

Osim toga, Poljaci imaju vrlo dobrog izbornika koji je, ironije li sudbine, Hrvat. A Igor Miličić iskazao se i u Zagrebu u kojem se predstavio s uigranom momčadi, bez zvijezda. Prepoznavši njihovu želju i borbenost, i unatoč negativnom ishodu njihovih nastojanja, gledatelji su hrvatske košarkaše nagradili aplauzom.

Hrvatska nije uspjela iznenaditi Poljsku i osigurati prvo mjesto u pretkvalifikacijama za sljedeći Eurobasket. Ako se pitate zašto bi to uopće trebalo biti iznenađenje da Hrvatska pobijedi Poljsku, odgovor će vam ponuditi razvoj događaja na posljednjem Svjetskom i Europskom prvenstvu.

Aplauz i nakon poraza

Na posljednjem Mundijalu (2019.), na kojem Hrvatske nije ni bilo, Poljska je igrala četvrtfinale. Na ovoljetnom Eurobasketu Poljaci su priredili najugodnije iznenađenje te su, nakon što su izbacili branitelja naslova Sloveniju predvođenu Lukom Dončićem, zaigrali u polufinalu. A iz te vrste, koja se diči četvrtim mjestom u Europi, u Zagrebu su zaigrala osmorica dok je Hrvatska na raspolaganju imala samo trojicu iz sastava koji je u Varšavi pobijedio s tri razlike u kojoj prigodi spomenuta trojica (Prkačin, Mavra, Perković), pored naših NBA igrača i Simona, nisu ni ulazili u igru. A sve to je značilo i veliku razliku u uigranosti sastava.

Osim toga, Poljska ima vrlo dobrog izbornika koji je, ironije li sudbine, Hrvat. A Igor Miličić iskazao se i u Zagrebu u kojem se predstavio s uigranom momčadi, bez zvijezda. A nju je, miksajući obrane i postave, znalački vodio do presudne serije trica s kojom je slomljeno veliko htijenje hrvatske vrste inspirirano i ispunjenim Draženovim domom.

13.11.2022., KC Drazen Petrovic, Zagreb - Pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025., skupina E, Hrvatska - Poljska. Mateo Dreznjak Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prepoznavši njihovu želju i borbenost, i unatoč negativnom ishodu njihovih nastojanja, gledatelji su hrvatske košarkaše nagradili aplauzom. Za ohrabrenje za sve ono što dolazi. Da ne odustanu od reprezentacije koja se našla u živom blatu iz kojeg će se sljedeće tri godine pokušavati izvući.

Osim lošeg ždrijeba (bilo bi lakše s Portugalcima i Makedoncima), peh su činile i ozljede, potencijalno, vrlo važnih protagonista, atletičnog i pokretljivog centra Matkovića i odličnog defenzivca Ivana Ramljaka, talentiranog razigravača Gnjidića te otkazi (u posljednji čas) Dragana Bendera, onda od ove momčadi nije bilo fer više ni očekivati.

Ukazao se Kapusta

U utakmicama protiv Austrije i Poljske vidjeli smo šutersku stabilnost braniča Badžima, kontrolu reketa centra Brankovića, energiju krilnog centra Prkačina te kreativnost "playmakera" Kapuste. A on je, u toj neprestanoj potrazi za konačnim razigravačkim rješenjem (Katić, Mavra, Rogić, Filipović, Gnjidić...), bio svojevrsno osvježenje. Nakon osam asistencija u Grazu protiv Austrije, Kapusta je isti broj dodavanja za koš dodao i protiv Poljaka, pri čemu treba primijetiti da niz njegovih dobrih dodavanja, na otvorene šuterske pozicije, nije završio u košu.

13.11.2022., KC Drazen Petrovic, Zagreb - Pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025., skupina E, Hrvatska - Poljska. Aleksander Balcerowski,Borna Kapusta Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Može se vjerovati da će Kapusta držati konce igre u svojim rukama i u veljači kada Hrvatska igra kod kuće protiv Austrije i u gostima protiv Švicarske, a u tim utakmicama bilo bi zanimljivo vidjeti i Zadrova šutera Jordana. Treba se nadati da se baš tada neće ozlijediti (kao ovaj put) i Zadrov najbolji igrač Luka Božić. A premda će Poljska biti prva u skupini, važno je dobiti te obje utakmice kako bismo bili jedan od dva najbolja drugoplasirana (u tri skupine) koji također prolaze u završni krug kvalifikacija za Eurobasket.

Drugo mjesto u skupini još uvijek ne znači da nećemo igrati pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu, no tu situacija nije posve jasna tko će sve dobiti zeleno svijetlo. Kako sada stvari stoje, u to društvo će upasti dvije najbolje vrste iz ovih pretkvalifikacija i dvije po rejtingu.

Standings provided by Sofascore

>> Shaquille O'Neal nastupio kao DJ na Krku, a pridružio mu se i Dončić: "Svi sa ovog područja odlični su strijelci"

A

Komentara 2

Avatar links
links
10:17 15.11.2022.

ok..samo što to nije TA Poljska... i nekako vam je omekšao stav nakon odlaska Radje...sada su vam porazi simpatični, suci su krivi, snažna Poljska... ajde nas nemojte nasmijavati!!!

DM
drazen.muhvic
09:33 15.11.2022.

"Osim toga, Poljska ima vrlo dobrog izbornika...". Mi imamo Acu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije