Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport s invaliditetom

O odbojci nisu znali ništa, a sada su postali prvaci Hrvatske

04.06.2018.
u 23:30

Nakon sedam sezona u kojima su u pravilu bili drugi, iza Zagreba ili Osijeka, članovi Odbojkaškog kluba invalida Marsonia iz Slavonskog Broda sada su napokon uspjeli nadmašiti sve i osvojiti naslov

Prije rata uglavnom su bili perspektivni mladi nogometaši. Nakon ozljeda i ranjavanja smirili su se u sjedećoj odbojci – sportu o kojemu dotad nisu znali ništa, a danas su prvaci Hrvatske. Nakon sedam sezona u kojima su u pravilu bili drugi, iza Zagreba ili Osijeka, članovi Odbojkaškog kluba invalida Marsonia iz Slavonskog Broda sada su napokon uspjeli nadmašiti sve i osvojiti naslov.

Pobjeđuju profesionalce

Unatoč velikoj konkurenciji i puno iskusnijim protivnicima, ostvarili su nešto u što ispočetka ni sami nisu vjerovali. Predsjednica kluba Ružica Vidaković, inače direktorica županijske Turističke zajednice, nije mogla pronaći riječi kojima bi iskazala svoj ponos zbog pobjede. Istodobno je, osjetila i grižnju savjesti što im zajedno sa širom društvenom zajednicom ne može pružiti više.

– Igranje odbojke za njih je prvenstveno rehabilitacija i nastavak zdravog načina života, ulijevanje pozitivne energije nakon svega što su prošli. Trebamo pronaći više vremena za njih jer ulažu puno ljubavi – kazala je Ružica Vidaković. OKI Marsonia osnovana je 2005. godine. Do naslova prvaka Hrvatske nisu došli slučajno. Od 16 utakmica čak 15 su riješili u svoju korist. Naporno treniraju tri puta tjedno po dva sata, redovni su iako im dolazak na trening nije jednostavan. Jedan od osnivača kluba Ivan Petrušić, koji je u odbojci više od pola stoljeća i kojeg ovdje zovu trenerom svih trenera, naučio ih je svemu što znaju. Uz puno muke uspio ih je pretvoriti u vrhunske odbojkaše koji danas osvajaju medalje i kao amateri pobjeđuju i momčadi sastavljene od profesionalaca.

– Ovo je vrhunac rada mene i igrača. Nijedan klub u Hrvatskoj nije radio kao mi. Došli smo do razine koju ćemo teško nadmašiti jer godine, rane i bolest čine svoje, ali postigli smo da ime Marsonia postane cijenjeno diljem Hrvatske i šire – rekao je Petrušić.

Osim na hrvatska natjecanja, odbojka Brođane vodi diljem svijeta. Mnogi su od njih, igrajući je, proputovali su većinu kontinenata. U susjedstvu su jako dobro poznati. Sjećaju se kako su na jednom turniru kao klub svladali jednu od najjačih europskih reprezentacija Srbiju na njezinu terenu u Kikindi. Bilo je to nešto o čemu su do tada mogli samo sanjati. Jedan od onih koji su prije stradavanja u Domovinskom ratu uživali u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu je i Željko Brica, najbolji igrač Hrvatske lige u sjedećoj odbojci.

Nisu imali znanja, ali jesu srce

– Nakon rata tražio sam se u sportu. Pokušao sam s kuglanjem, međutim, pucalo mi je od njega stopalo na protezi pa sam se ipak prebacio u sjedeću odbojku. I nisam pogriješio – kaže Brica.

Pobjeda brodskih sportaša s invaliditetom dodatno dobiva na snazi uzme li se u obzir da nitko od njih nije bio odbojkaš. U njihovom fokusu su bili neki drugi sportovi. Međutim, sa sobom su iz tih drugih sportova donijeli sportski duh.

Nisu imali puno znanja, ali imali su srce. Tako da krenuli su od nule, a na kraju su osvojili Himalaju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije