Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vratolomije u zraku

Novinarka VL-a i Maxa u Red Bullovu avionu: 'Kažu da je to bolje od seksa... Istina!'

Mia Bednaž u Red Bullovu avionu
Foto: Red Bull
1/12
31.03.2014.
u 18:16

- Gore je najveći neprijatelj gravitacijska sila koja se povećava s povećanjem nadmorske visine. Bitno je stegnuti mišiće donjeg dijela tijela i trbuha kako bi se spriječilo protok krvi u donje ekstremitete

Highway to Hell (autocesta prema paklu), tako smo nazvali potez od Maribora prema Murskoj Soboti. Uoči svjetskog prvenstva Red Bul Air Race 12. i 13. travnja u Rovinju, njihovi piloti provezli su jedanaest hrvatskih, slovenskih i talijanskih novinara u akrobatskim avionima, dvosjedima Extra 330 LX. Prije polijetanja dobili smo formulare kojima izjavljujemo da se svjesni rizika upuštamo u tu avanturu. Pravi poticaj za sudjelovanje.

- Ovo je najbrži leteći sport, a otkad je formula 1 sredinom ožujka zamijenila V8 motore za V6, ima i najbolji zvuk – kazao je Sergio Pla Merino, direktor avijacije i sporta u Red Bullu. On i challengeri Peter Podlunšek i Claudius Spiegel bili su naši piloti.

Uz naputke prije polijetanja dali su nam i vrećice u slučaju da nam tijekom vožnje pozli. Još su nas zamolili da, ako ih ne stignemo upotrijebiti, ručak, u mojem slučaju burek, povratimo u kombinezon. Čišćenje aviona je skupo.

– Gore je najveći neprijatelj gravitacijska sila koja se povećava s povećanjem nadmorske visine. Bitno je stegnuti mišiće donjeg dijela tijela i trbuha kako bi se spriječio nagao dotok krvi u donje ekstremitete. U suprotnom će vam mozak ostati bez kisika pa ćete tijekom leta zaspati – rekao je, smijući se, Pla. Također je potrebno ubrzati disanje, kao pri trudovima. Ako strah prevlada, treba se primiti za tzv. Oh shit ručke, a ako pilot tri puta ponovi “May Day”, treba otkopčati pojas, isključiti kontaktne kabele, iskočiti iz aviona na lijevo i moliti se da se padobran otvori.

Nakon polijetanja Pla je demonstrirao brzinu aviona, proletio je između para pilona, a zatim je vertikalno potegnuo prema nebu, napravio par manevara, lupinga, a onda nos aviona usmjerio prema tlu, ugasio motor i pustio da slobodno padamo...

– Cure puno intenzivnije doživljavaju let. Kažu da je bolji od seksa – dodao je. Živa istina! Povećava se cirkulacija donjeg dijela tijela, srce ubrzano kuca, na prsima pritisak od pet tjelesnih težina, a nakon leta umor kao nakon maratona. Muški kolege nadali su se drugoj reakciji među donjim ekstremitetima, ali je nisu doživjeli. Osim ekstaze i genijalnog zvuka, ondje gore pružao se fenomenalan pogled gotovo do Mađarske. Let je trajao 10 minuta, ali zračni prostor susjednih zemalja nismo povrijedili.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije