Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIJAN KUSTIĆ

Novi lider HNS-a: nogometaš, konobar, policajac pa direktor

Izbori u Lici: Marijan Kustić (HDZ) u Gospiću
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
04.05.2019.
u 12:16

S HDZ-ovim zaleđem, Kustić je i sada najmoćnija figura hrvatskog nogometa

Tko je u nogometnom smislu Marijan Kustić, dužnosnik HNS-a u galopirajućem usponu čija je misija vraćanje hrvatske nogometne reprezentacije u Split?

Kustić je 21. travnja imenovan novim izvršnim direktorom HNS-a te je postao profesionalac u Savezu nakon što je kao HDZ-ov zastupnik napustio fotelju u Hrvatskom saboru. Međutim, Kustićevo ime još uvijek se nalazi na internetskim stranicama Hrvatskog sabora, na kojima stoji da je rođen 10. veljače 1975. godine u Rijeci, da je završio ugostiteljsko-turističku školu u Zagrebu (po zvanju je konobar), što mu očito nije prepreka za obnašanje visoke dužnosti u hrvatskom nogometu. Naime, priča se da je upravo zbog Kustića nedavno prilagođen Statut HNS-a, po kojemu sada za izvršnog direktora može biti imenovana osoba koja ima srednju stručnu spremu.

Kustić je kao dječak prošao omladinsku školu Lučkog radnika, Orijenta i Rijeke, u Zagreb je došao 1990. godine te ondje pohađao srednju školu, igrao u Španskom, a stanovao je sam u unajmljenom stančiću u Gajnicama.

– Potom sam prešao u Novalju, gdje sam istodobno radio u policiji i igrao nogomet. U Novalji me vodio Ivica Datković, bio sam stoper, a proglašen sam i najboljim stoperom Treće lige – ispričao nam je jednom Kustić.

Prvak Druge lige

U Novalji smo pronašli Ivicu Datkovića. O Kustiću govori samo u superlativima.

– Marijan je bio vrlo dobar nogometaš; brz, lucidan, inteligentan stoper, a koristio sam ga i na bočnoj poziciji. Igrao je za Novalju godinama u županijskoj ligi, te u 3. i 2. drugoj ligi – priča Datković i dodaje: – Po svemu što je dao nogometu, Kustić je zaslužio tu visoku funkciju u HNS-u, on joj je apsolutno dorastao. Kao funkcionar bio je spreman pomoći svakom klubu u županiji.

Novalja je s Kustićem postigla najveći uspjeh u povijesti, bila je prvak tadašnje 2. HNL, kada je on istodobno bio igrač i sportski direktor kluba. Odigrao je prvu polusezonu, a po njegovim riječima, poslije radi posla nije više imao dovoljno vremena pratiti ritam treninga pa je postao sportski direktor.

Na toj funkciji vodio je i momčad Novalje u dodatnim kvalifikacijama za Prvu ligu protiv Međimurja budući da je trener Ivica Datković bio suspendiran. Bilo je to u lipnju 2005. godine, kada je Novalja dočekala Međimurje na Poljudu i – ispala. U Čakovcu je bilo 2:0 za domaćine, a u uzvratu na Poljudu 1:1. Tako Kustiću kao treneru Poljud nije bio sretna postaja.

U Kustićevo vrijeme kroz redove Novalje prošla su brojna poznata prvoligaška imena, među ostalim i današnji reprezentativni vratar Lovre Kalinić, pa Drago Gabrić, vratar Andrija Vuković, Veldin Karić, Mirko Oremuš...

Nakon završetka igračke karijere stekao je diplomu Uefa A pa je neko vrijeme bio trener u nogometnoj školi NK Novalje, a od 2011. godine Marijan Kustić obnašao je funkciju predsjednika Nogometnog saveza Ličko-senjske županije.

Nakon što je Kustić prošle godine HNS-om drmao kao dužnosnik s jakim HDZ-ovim zaleđem, na poziciji direktora infrastrukture i natjecanja, pitali smo ga tada kakva je uz njega perspektiva Davora Šukera.

– Za sve što radim idem predsjedniku i pred Izvršni odbor i njima polažem račune. Predsjednik Šuker složio se s reorganizacijom unutar HNS-a, pa ne bismo je napravili bez njegova znanja. Davor i sam kaže da mu je sada sto puta lakše raditi nego prije. Šuker nije prepreka promjenama. Ni u jednom trenutku nije mi rekao “nemoj to raditi” – kazao nam je tada Kustić.

Dobar sam sa svima

Otkad se pojavio u vrhu HNS-a, figurirao je kao produžena ruka Damira Miškovića.

– Obojica smo s otoka Paga, on iz Miškovića, ja iz Kustića, naši očevi zajedno su radili u Rijeci. Bliži sam s njim otkad smo zajedno bili u Izvršnom odboru HNS-a. I ne, u Savez me nije doveo Mišković, nego moj rad u nogometu. Kako sam dobar s Miškovićem, tako sam dobar i sa svim ostalim članovima Izvršnog odbora – kazao nam je Kustić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Primarna Kustićeva zadaća na funkciji izvršnog direktora HNS-a povratak je A reprezentacije na Poljud. U tom smislu bio je i organizator i domaćin inicijalnoga sastanka s čelnicima Hajduka i grada Splita, pa se čini da je otopljavanje odnosa već počelo. Iako je cilj još daleko, Marijanu Kustiću već sada treba odati priznanje za napore oko okončanja te dugogodišnje krize, u kojoj najviše trpe navijači hrvatske reprezentacije u Dalmaciji.

– Moj je zadatak da se povežemo svi, cijela Hrvatska, posebice kad je u pitanju reprezentacija – uvijek ističe Kustić, uz kojega čvrsto stoji i izbornik Zlatko Dalić, koji mu je nedavno čestitao na pobjedi na izborima za župana Ličko-senjske županije, što nikako nije sjelo Kustićevu protukandidatu Darku Milinoviću

>>> Pogledajte koliko vrijede hrvatski nogometaši

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije