Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

Novi lider HNS-a: nogometaš, konobar, policajac pa direktor

S HDZ-ovim zaleđem, Kustić je i sada najmoćnija figura hrvatskog nogometa
04. svibnja 2019. u 12:16 2690 prikaza
Izbori u Lici: Marijan Kustić (HDZ) u Gospiću
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Tko je u nogometnom smislu Marijan Kustić, dužnosnik HNS-a u galopirajućem usponu čija je misija vraćanje hrvatske nogometne reprezentacije u Split?

Marijan Kustić Marijan Kustić Nastavit ćemo razgovore s Hajdukom oko povratka reprezentacije na Poljud

Kustić je 21. travnja imenovan novim izvršnim direktorom HNS-a te je postao profesionalac u Savezu nakon što je kao HDZ-ov zastupnik napustio fotelju u Hrvatskom saboru. Međutim, Kustićevo ime još uvijek se nalazi na internetskim stranicama Hrvatskog sabora, na kojima stoji da je rođen 10. veljače 1975. godine u Rijeci, da je završio ugostiteljsko-turističku školu u Zagrebu (po zvanju je konobar), što mu očito nije prepreka za obnašanje visoke dužnosti u hrvatskom nogometu. Naime, priča se da je upravo zbog Kustića nedavno prilagođen Statut HNS-a, po kojemu sada za izvršnog direktora može biti imenovana osoba koja ima srednju stručnu spremu.

Kustić je kao dječak prošao omladinsku školu Lučkog radnika, Orijenta i Rijeke, u Zagreb je došao 1990. godine te ondje pohađao srednju školu, igrao u Španskom, a stanovao je sam u unajmljenom stančiću u Gajnicama.

Karlo Ledinski Budite kritični prema anomalijama, ali dajte vatrenima da igraju u Splitu

– Potom sam prešao u Novalju, gdje sam istodobno radio u policiji i igrao nogomet. U Novalji me vodio Ivica Datković, bio sam stoper, a proglašen sam i najboljim stoperom Treće lige – ispričao nam je jednom Kustić.

Prvak Druge lige

U Novalji smo pronašli Ivicu Datkovića. O Kustiću govori samo u superlativima.

– Marijan je bio vrlo dobar nogometaš; brz, lucidan, inteligentan stoper, a koristio sam ga i na bočnoj poziciji. Igrao je za Novalju godinama u županijskoj ligi, te u 3. i 2. drugoj ligi – priča Datković i dodaje: – Po svemu što je dao nogometu, Kustić je zaslužio tu visoku funkciju u HNS-u, on joj je apsolutno dorastao. Kao funkcionar bio je spreman pomoći svakom klubu u županiji.

Novalja je s Kustićem postigla najveći uspjeh u povijesti, bila je prvak tadašnje 2. HNL, kada je on istodobno bio igrač i sportski direktor kluba. Odigrao je prvu polusezonu, a po njegovim riječima, poslije radi posla nije više imao dovoljno vremena pratiti ritam treninga pa je postao sportski direktor.

Milenijiska fotografija Šime Strikomana na Poljudu BIT ĆE IH JOŠ Vatreni sve bliže Poljudu: Saznali smo kako su iz Splita reagirali na Šukerov izostanak

Na toj funkciji vodio je i momčad Novalje u dodatnim kvalifikacijama za Prvu ligu protiv Međimurja budući da je trener Ivica Datković bio suspendiran. Bilo je to u lipnju 2005. godine, kada je Novalja dočekala Međimurje na Poljudu i – ispala. U Čakovcu je bilo 2:0 za domaćine, a u uzvratu na Poljudu 1:1. Tako Kustiću kao treneru Poljud nije bio sretna postaja.

U Kustićevo vrijeme kroz redove Novalje prošla su brojna poznata prvoligaška imena, među ostalim i današnji reprezentativni vratar Lovre Kalinić, pa Drago Gabrić, vratar Andrija Vuković, Veldin Karić, Mirko Oremuš...

Nakon završetka igračke karijere stekao je diplomu Uefa A pa je neko vrijeme bio trener u nogometnoj školi NK Novalje, a od 2011. godine Marijan Kustić obnašao je funkciju predsjednika Nogometnog saveza Ličko-senjske županije.

 | Autor :

Nakon što je Kustić prošle godine HNS-om drmao kao dužnosnik s jakim HDZ-ovim zaleđem, na poziciji direktora infrastrukture i natjecanja, pitali smo ga tada kakva je uz njega perspektiva Davora Šukera.

– Za sve što radim idem predsjedniku i pred Izvršni odbor i njima polažem račune. Predsjednik Šuker složio se s reorganizacijom unutar HNS-a, pa ne bismo je napravili bez njegova znanja. Davor i sam kaže da mu je sada sto puta lakše raditi nego prije. Šuker nije prepreka promjenama. Ni u jednom trenutku nije mi rekao “nemoj to raditi” – kazao nam je tada Kustić.

Toni Dalić Prvi veliki intervju Toni Dalić: Nisam tatin sin, otac me potjerao iz kluba

Dobar sam sa svima

Otkad se pojavio u vrhu HNS-a, figurirao je kao produžena ruka Damira Miškovića.

– Obojica smo s otoka Paga, on iz Miškovića, ja iz Kustića, naši očevi zajedno su radili u Rijeci. Bliži sam s njim otkad smo zajedno bili u Izvršnom odboru HNS-a. I ne, u Savez me nije doveo Mišković, nego moj rad u nogometu. Kako sam dobar s Miškovićem, tako sam dobar i sa svim ostalim članovima Izvršnog odbora – kazao nam je Kustić.

Marijan Kustić | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Primarna Kustićeva zadaća na funkciji izvršnog direktora HNS-a povratak je A reprezentacije na Poljud. U tom smislu bio je i organizator i domaćin inicijalnoga sastanka s čelnicima Hajduka i grada Splita, pa se čini da je otopljavanje odnosa već počelo. Iako je cilj još daleko, Marijanu Kustiću već sada treba odati priznanje za napore oko okončanja te dugogodišnje krize, u kojoj najviše trpe navijači hrvatske reprezentacije u Dalmaciji.

– Moj je zadatak da se povežemo svi, cijela Hrvatska, posebice kad je u pitanju reprezentacija – uvijek ističe Kustić, uz kojega čvrsto stoji i izbornik Zlatko Dalić, koji mu je nedavno čestitao na pobjedi na izborima za župana Ličko-senjske županije, što nikako nije sjelo Kustićevu protukandidatu Darku Milinoviću

>>> Pogledajte koliko vrijede hrvatski nogometaši

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija