Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

Nogometni sindikat kupuje ultrazvučni aparat za srce

Hrvatski nogomet u kratko su vrijeme zadesile dvije tragedije, najprije smrt nogometaša Marsonije Brune Bobana, a potom i nedavno jednoga nižerazrednog igrača u Kozaricama kod Novske.
21. svibnja 2018. u 20:54 226 prikaza
Dario Šimić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Potaknuti nažalost sve češćim slučajevima smrti nogometaša na nogometnim travnjacima, u Hrvatskoj udruzi Nogometni sindikat, na čijemu je čelu Dario Šimić, odlučili su krenuti u akciju te preventivno djelovati kako bi se zastrašujući trend barem pokušao zaustaviti.

Večernji TV Štimac: Dalića je javnost dočekala kao božanstvo! U Rusiji će pokazati koliko vrijedi

– Nogometni sindikat kupit će uređaj za ultrazvučni pregled srca koji otkriva sve srčane mane i omogućiti besplatne preglede nogometašima; najprije prvoligaških klubova, potom i onima iz nižih rangova natjecanja – kaže nam tajnik Nogometnog sindikata Mario Jurić otkrivši kako se cijena tog uređaja kreće između 30 i 50 tisuća eura te da će on najkasnije za dva mjeseca biti na raspolaganju sportašima.

Dario Šimić
1 / 11
Dario Šimić

Hrvatski nogomet u kratko su vrijeme zadesile dvije tragedije, najprije smrt nogometaša Marsonije Brune Bobana, a potom i nedavno jednoga nižerazrednog igrača u Kozaricama kod Novske.

– Fizički zahtjevi za nogometaše postali su sve veći, a liječnički pregledi koje obavljaju nisu se promijenili u posljednjih trideset godina. Primjerice, ja sam prvi ultrazvuk srca obavio tek u 32. godini, u Slavenu Belupu. Mi apeliramo da pregledi ultrazvuka srca za sportaše postanu obvezni te da se izmijeni Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportaša. Naime, u njemu stoji kako zdravstvenu sposobnost sportaša utvrđuje specijalist medicine rada i sporta, a mi predlažemo da obvezno bude uključen i kardiolog – napominje Mario Jurić i dodaje:

– Ne želimo da se ponovi slučaj vrsnoga gimnastičara Tomislava Markovića, koji je zbog neotkrivene srčane mane zamalo umro i morao je prekinuti blistavu karijeru. Recimo, Sandro Sukno najbolji je primjer kako treba pratiti sportaše.

Borna Sosa Bez oproštajne utakmice Borna Sosa zna njemački, a s trenerom može razgovarati i na turskom Dejan Lovren Liverpool Ispunio san Lovren: Lijepo bi bilo jednog dana djeci pričati kako sam osvojio Ligu prvaka Ante Rebić Slomio Bayern Junak Ante za braniče je neuhvatljiv, ali pred mikrofonom je na sto muka
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo