Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA DARIJA ŠIMIĆA

Nogometni sindikat kupuje ultrazvučni aparat za srce

Dario Šimić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
21.05.2018.
u 20:54

Hrvatski nogomet u kratko su vrijeme zadesile dvije tragedije, najprije smrt nogometaša Marsonije Brune Bobana, a potom i nedavno jednoga nižerazrednog igrača u Kozaricama kod Novske.

Potaknuti nažalost sve češćim slučajevima smrti nogometaša na nogometnim travnjacima, u Hrvatskoj udruzi Nogometni sindikat, na čijemu je čelu Dario Šimić, odlučili su krenuti u akciju te preventivno djelovati kako bi se zastrašujući trend barem pokušao zaustaviti.

– Nogometni sindikat kupit će uređaj za ultrazvučni pregled srca koji otkriva sve srčane mane i omogućiti besplatne preglede nogometašima; najprije prvoligaških klubova, potom i onima iz nižih rangova natjecanja – kaže nam tajnik Nogometnog sindikata Mario Jurić otkrivši kako se cijena tog uređaja kreće između 30 i 50 tisuća eura te da će on najkasnije za dva mjeseca biti na raspolaganju sportašima.

Dario Šimić
1/11

Hrvatski nogomet u kratko su vrijeme zadesile dvije tragedije, najprije smrt nogometaša Marsonije Brune Bobana, a potom i nedavno jednoga nižerazrednog igrača u Kozaricama kod Novske.

– Fizički zahtjevi za nogometaše postali su sve veći, a liječnički pregledi koje obavljaju nisu se promijenili u posljednjih trideset godina. Primjerice, ja sam prvi ultrazvuk srca obavio tek u 32. godini, u Slavenu Belupu. Mi apeliramo da pregledi ultrazvuka srca za sportaše postanu obvezni te da se izmijeni Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportaša. Naime, u njemu stoji kako zdravstvenu sposobnost sportaša utvrđuje specijalist medicine rada i sporta, a mi predlažemo da obvezno bude uključen i kardiolog – napominje Mario Jurić i dodaje:

– Ne želimo da se ponovi slučaj vrsnoga gimnastičara Tomislava Markovića, koji je zbog neotkrivene srčane mane zamalo umro i morao je prekinuti blistavu karijeru. Recimo, Sandro Sukno najbolji je primjer kako treba pratiti sportaše.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije