Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IBRINA ŽIVOTNA PRIČA

Krao sam sve što mi je trebalo u životu, pa i bicikl svog trenera

Zlatan Ibrahimović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
18.12.2015.
u 17:48

Odrastao je u kaosu, u getu u Malmöu, gdje su tučnjave bile svakidašnjica. I on se tukao i krao. Danas mu plješće cijeli svijet i izvan terena

Buntovnik novog doba, nogometni razbojnik. Tip koji ne drži jezik za zubima, bad boy svjetskog nogometa. Nekad su to bili Eric Cantona ili Roy Keane, a danas tu rolu igra Zlatan Ibrahimović.

Kurs, čovjeka koji nema zadrške, ali i ne poznaje autoritete, pokazao je opet.

Na sramotnu izjavu prve dame francuske stranke Nacionalne fronte Marine Le Pen (47) o muslimanima, Zlatan (34) je u njezinu smjeru opalio volej. I pogodio.

– Muslimane bi trebalo izbaciti iz Francuske, a džamije zatvoriti – kazala je Le Pen, a on odgovorio:

– Moj otac Šefik je musliman, a majka Jurka je katolkinja. Ako ta želi istjerati sve muslimane iz zemlje, onda ću si ja odrezati tu muslimansku nogu i poslati je u Švedsku – uzvratio je Ibrahimović. I svijet mu je zapljeskao.

Volejem na konzervativku

Posljedice su to podizanja panike francuske desnice nakon terorističkog napada u Parizu, koji se dogodio prošlog mjeseca, na petak 13., a jedan od prvih koji je reagirao, bio je Ibrahimović.

– Ne pada mi na pamet zbog situacije otići iz Pariza. Ostajem u PSG-u. Moja nevjenčana supruga Helena (45) i dva sina Maximilian (9) i Vincent (7), svi ostajemo u Parizu. Nećemo se iseliti, ostajemo uz sugrađane – javio se jutro nakon napada. Ibrahimović je tada s reprezentacijom Švedske igrao u Danskoj, izborio nastup na Euru 2016. u Francuskoj.

– Željeli ste me poslati u mirovinu, a sad sam poslao ja vas – kazao je tada, u svom stilu, Dancima.

Vratimo li se na gospođu Le Pen, ona je tražila da se Ibrahimovića izbaci iz zemlje, koji je svojedobno, braneći pariški klub, rekao:

– Ne zaslužujete klub kao PSG! Stalno nas kritizirate...

Ibrahimović je nama zanimljiv, osim po činjenici da je uz Ronalda i Messija najbolji nogometaš današnjice, i po tome što ima hrvatske korijene. Majka Jurka Gravić rođena je u selu Prkos, u zadarskom zaleđu, pokraj Škabrnje (kraj odmorišta Nadin na autocesti A1), a njegova oca upoznala je u Švedskoj, kamo su oboje emigrirali. Šefik je iz rodne Bijeljine u Švedsku stigao 1977. godine, a četiri godine poslije rodio se Zlatan. Majka je za život zarađivala kao čistačica, a obiteljske prilike je kvario teški očev alkoholizam. Rastali su se kada je Zlatan imao dvije godine. Odrastao je u Rosengårdu, dijelu Malmöa poznatom kao geto, kvart doseljenika. Živio je u kaosu, na mjestu gdje su tučnjave bile svakidašnjice. A on se tukao i krao: bicikle, slatkiše, automobile...

– Kad bih nešto trebao, ne bih otišao u dućan i to kupio. Nego, bih otišao u dućan i to ukrao – ispričao je stasiti nogometaš (195 cm) u intervjuu za BBC.

No, i kad je imao novca za dućan, nije bilo lako. Poznata je priča kako je kupovao krevet s ocem Šefikom. Jedva su novac skupili za krevet mališanu koji je rastao, no nisu više imali za dostavu. Pa su otac Šefik i mali Zlatan nosili krevet po ulicama Malmöa.

– Jednom prilikom ukrao sam poštaru bicikl. A onda sam bicikl ukrao i vlastitom nogometnom treneru. Nije mi se išlo pet kilometara pješice s treninga kući. Mogao me izbaciti iz kluba, ali nije to učinio – prisjetio se Ibra.

Nogomet je igrao u prašini.

– U Rosengårdu sam samo razmišljao kako ću gurnuti loptu kroz noge nekom klincu ili napraviti neki trik. Jer tome su se ljudi veselili – kazao je o djetinjstvu.

Razrednica iz osnovne škole dobro je upamtila malog Zlatana:

– Više od tri desetljeća radim u ovoj školi, a njega pamtim kao najgoreg učenika svih vremena! Bio je problematičan, onaj klinac kojem je suđeno da završi tragično.

Nasreću, s 18 godina taj je napadač promijenio ploču i danas je kapetan Švedske, najbolji igrač PSG-a, zna ga cijeli svijet.

'Noćna mora' svih trenera

– Ako se derem, uvjeren sam da ću skrenuti pozornost na problem, to je moj moto – kaže Ibra, koji je noćna mora svih trenera. Jer, gdje god dođe, napravi šou u svlačionici. Od Ajaxa, Milana, Intera, Barcelone... Ne poznaje autoritete, od Mourinha, Guardiole, pa ni političara poput Le Penove...

Nije novost da se nudio HNS-u želeći igrati za Hrvatsku, no naši su ga odbili (?!). Ni u reprezentaciji BiH nisu prepoznali talent, pa se odlučio za Švedsku.

– Da nisam nogometaš, bio bih UFC borac ili lopov – kaže Šveđanin koji ima i crni pojas iz te-kvon-doa. Životne tragedije prate ga i u danima slave i bogatstva, lani mu je preminuo polubrat Sapko Ibrahimović. Vlasnik je i otoka Dävensöa, pokraj Stockholma, a na njemu je boravio i bivši Dinamov vratar Ivan Turina, zajedno sa Zlatanom i njegovim najboljim prijateljem Danijelom Majstorovićem. Nakon tragične smrti našeg vratara Turine, Zlatan je pozivao da Hrvatu odaju počast u Stockholmu.

– Ja sam čovjek velika srca.

Ali kad on nešto kaže, svijet sluša... To se od sportaša, heroja i idola – očekuje. Da s te pozicije čini dobro i za druge...

>> 'Ako žele potjerati muslimane iz Francuske, morat ću si odrezati nogu'

Komentara 67

MA
..Marsijanac
18:37 18.12.2015.

Pogledajmo drugu stranu medalje ali bez lijevicarskog etiketiranja. Njemacka je primila preko milijun izbjeglica a Saudijska Arabija, Katar i Izrael niti jednog. No zato je S. Arabija ponudila financirati izgradnju 370 dzamija na teritoriju Njemacke........ A sad zamislitie da europski krscani moraju u velikim broju izbjeci u muslimanske drzave. Sto vi mislite; sto bi se dogodilo? Stvarno nas ima naivnih.

Avatar vitez
vitez
17:54 18.12.2015.

To te sigurno nije naučila majka katolkinja, e baš si sirovina

DU
Deleted user
20:23 18.12.2015.

Pazi ti ovog našeg Srđana... ne sviđu mu se netko tko se usudi suprotstaviti ljevičarsko-liberalnom ludilu koje vlada Europom, kao što čini Le Pen. Bit će da previše gleda prvi program.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije