Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometna legenda

'Jugoslavija je meni i danas sinonim za nešto lijepo, bila je desetka na fakultetu'

Maksimir
Foto: Privatni album
1/4
04.03.2020.
u 12:30

Kada si igrao u jugoslavenskoj ligi, jednoj od pet najjačih u Europi, kako se onda vratiti ovdje i karijeru završiti u srpskoj, hrvatskoj ili makedonskoj ligi? Velike su razlike u kvaliteti – ističe Pančev

Jedan od najboljih nogometaša bivše države Darko Pančev (54) dao je intervju za BBC, prenosi klix.ba.

Ovaj put bivši makedonski napadač govorio je o Jugoslaviji, današnjem stanju u nogometu, a dotaknuo se i svoje karijere. 

Karijeru je počeo u Vardaru, a onda je prešao u Crvenu zvezdu za koju je u tri sezone zabio 116 golova. Pančev je postigao odlučujući pogodak u izvođenju jedanaesteraca protiv Marseillea u finalu Kupa europskih prvaka 1991. kada je Zvezda osvojila naslov.

– Zvezda je do te 1991. građena 46 godina. Netko je prije postavio temelje kuće, a kada je ona izgrađena, naša je generacija samo postavila krov. Sada je mlađim generacija još teže graditi tako nešto – rekao je Darko Pančev.

Nakon raspada Jugoslavije karijeru je nastavio u inozemstvu, igrao je za milanski Inter, Leipzig, Fortunu Düsseldorf i švicarski Sion.

Imao je 32 godine kada je prestao profesionalno igrati nogomet. Karijeru nije želio završiti ni u Zvezdi ni u Vardaru. Otkrio je i zašto.

– Kada si igrao u jugoslavenskoj ligi, jednoj od pet najjačih u Europi, kako se onda vratiti ovdje i karijeru završiti u srpskoj, hrvatskoj ili makedonskoj ligi? Velike su razlike u kvaliteti – ističe Pančev.

Bio je dio generacije koja se s Jugoslavijom 1992. plasirala na Euro. No izbio je rat i jugoslavenska reprezentacija je suspendirana. Na EP je uskočila Danska i osvojila naslov.

– Jugoslavija je meni i danas sinonim za nešto lijepo, sređeno, čvrsto, iako je vjerojatno imalo i negativnih strana. Gledajući sve ove države i državice koje su nastale, Jugoslavija je bila desetka na fakultetu, ostali nisu bili ni petica, šestica – kazao je Pančev. 

Zalaže se za regionalnu ligu jer smatra kako bi to bio spas za klubove iz bivše države.

– Mene su učili da na stvari ne gledam kroz nacionalizam. Nesretne godine treba ostaviti iza sebe. Bude li se ikada organizirala takva liga, svi bi mogli dobiti zbog jakih utakmica. Mislim da tu najviše koče hrvatski i srpski klubovi, ostali bi rado prihvatili regionalnu ligu – zaključio je Darko Pančev.

>> Pogledajte video: BBB dobili bitku, na Valentinovo vraćeno ime Dinamo

Ključne riječi

Komentara 72

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
12:36 04.03.2020.

Jugoslavija je bila smeće od države. Zato se i raspala.

KB
kbr
12:35 04.03.2020.

koga zanima ovaj nebitan lik. zašto onda juga nikad nije ništa napravila u nogometu? a gle, Hrvatska već ima dvije medalje sa sp

Avatar Oluja 95'
Oluja 95'
13:01 04.03.2020.

Hrvatska je nogometna velesila za bivšu Jugu i sve ostale. Hrvatska u 20 godina 2 medalje, Juga u 70 godina, 0 medalja. Hrvatska 11 nastupa na SP i EP. Sve ostale ex Yu zemlje: 9 nastupa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije