Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIVO ZA OPUŠTANJE

Njemački olimpijci dobili 11.000 litara piva

21.02.2018.
u 21:02

Poznato je da po glavi stanovnika upravo Nijemci piju ponajviše piva na svijetu

U njemačkom paviljonu u olimpijskom selu u Pjončangu vrlo ćete često čuti riječ “prost”, odnosno “živjeli”. No ne nazdravljaju Nijemci ovih dana samo zbog brojnih medalja koje su u dosadašnjem tijeku Zimskih olimpijskih igara osvojili nego i zbog preporuka službenog liječnika svoje olimpijske reprezentacije.

Ne, nisu njemački olimpijci cugeri, nego je riječ o rezultatima znanstvenog istraživanja njihova uglednog liječnika koji je ustvrdio da je nakon nastupa na ovako niskim temperaturama bolje popiti pivo – po mogućnosti bezalkoholno – nego bilo koji energetski napitak. Poznato je da po glavi stanovnika upravo Nijemci piju ponajviše piva na svijetu, a da njihovim olimpijcima hidracija ne bi bila problem, njemački proizvođač piva Krombacher opskrbio je njemačku olimpijsku delegaciju s 3500 litara bezalkoholnog piva.

1/19

Premda pivo baš i nije sportsko piće, ipak postoji znanstvena potpora navici mnogih Nijemaca da nakon treninga ili nastupa popiju “pivce za živce”. Naime, prof. dr. Johannes Scher, predavač sportske medicine na Tehničkom fakultetu u Münchenu, proveo je istraživanje među maratoncima i došao do spoznaje da su oni koji su pili pivo imali manje upala i infekcija gornjeg dišnog sustava nego oni koji su pili placebo napitak. Vjerovali ili ne, u Njemačkoj se na policama trgovina može naći više od 400 vrsta bezalkoholnog piva pri čemu su mnoga od njih čak i etiketirana kao sportsko piće pa ih možete vidjeti i u fitness-centrima.

A Heineken se čak potrudio da svoje bezalkoholno pivo u najvećem lancu fitness-dvorana nudi iz posebnih automata. No, kako Nijemci ne mogu živjeti bez piva, Krombacher je u Pjongčanu poslao i 11.000 litara alkoholnog piva, računajući valjda da će se na ovim Olimpijskim igrama imati što slaviti. S obzirom na to da je Njemačka na ovim Igrama imala 156 sportaša, to znači da su na svakog došle 93 litre, pri čemu se ipak ne možemo oteti dojmu da su glavni konzumenti ljudi iz pratećeg osoblja sportaša (sportski administrativci, treneri, serviseri, medicinsko osoblje...).

Inače, bezalkoholno pivo izumljeno je u Istočnoj Njemačkoj, bivšem DDR-u, 1973. godine, a danas se u Njemačkoj reklamira kao “pivo za vozače”. Da je bezalkoholno pivo i piće za sportaše, tvrdi olimpijski doprvak u biatlonu Simon Schempp:

– Pivo je uistinu dobro za hidraciju organizma nakon treninga ili nakon natjecanja.

Kad smo već kod ispijanja alkohola, recimo da su i neki slavni i uspješni sportaši voljeli zaviriti u čašicu pa tako i britanski automobilist James Hunt, ruski hokejaš Aleksandar Ovječkin, američki košarkaši Charles Barkley i Dennis Rodman, američki golfer John Daly, irski nogometaš George Best... Njihova je sreća valjda bila da su se brzo trijeznili i da alkohol nije utjecao na njihove izvedbe. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije