Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLANKA VLAŠIĆ:

Nikola nikad nije poletio u oblake, a možda je već sada poznatiji od mene

Nikola i Blanka Vlašić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/5
07.10.2018.
u 07:00

– Ne mislim da je uspio zbog mojih uspjeha. Jednostavno, naša je obitelj uvijek bila u sportu.

Rusi su od posljednjeg SP-a poludjeli za hrvatskim nogometašima, a dobar dio Moskve za Nikolom Vlašićem nakon što je došao iz Evertona u CSKA. Zabio je Spartaku u najvećem derbiju, a ovog je tjedna presudio u utakmici Lige prvaka u kojoj su krasnoarmejci ubili europskog kralja (1:0).

Već je osvojio navijače

Ruskoj javnosti itekako je znana Nikolina sestra Blanka, dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis, koja je u najvećim danima pobjeđivala njihove heroine Slesarjenko i Čičerovu. U velikom intervjuu za Sovjetski sport Blanka je govorila o odnosu s bratom Nikolom, a pronašli su je u...

– SAD-u! Ovdje je bilo tri sata poslijepodne kad je igrao CSKA i naravno da nisam mogla propustiti bratovu utakmicu. Prvih deset minuta tražila sam na internetu prijenos tako da sam propustila pogodak. Žena mojeg drugog brata, a imam ih trojicu, poslala mi je poruku da je Nikola zabio u drugoj minuti – rekla je Blanka.

>> Pogledajte i video: Vlašićev preporod u Moskvi

Pratite nogomet, jasno vam je kome je zabio, pitali su Rusi?

– Haha! Naravno, pratim. Mi smo nogometna nacija. Cijela obitelj zajedno je gledala utakmicu u Splitu, stariji brat izgubio je glas slaveći gol. A nakon toga su nam počele stizati poruke s čestitkama iz gotovo cijelog svijeta. Ne možete ni zamisliti koliko smo ponosni jer je to nešto čemu je Nikola težio od djetinjstva.

Gledate li često bratove utakmice?

– Kad uspijem. Mi smo složna obitelj, nastojimo jedan drugog pratiti kroz život.

Nije vas steglo kad je Nikola otišao u Rusiju – državu koju su predstavljale vaše dugogodišnje suparnice u skokovima Ana Čičerova i Jelena Slesarjenko? I one su također članice CSKA.

– Ne, o tome čak nisam ni razmišljala. Ja sam se čak i radovala jer ipak je Rusija sportska država i nisam uopće sumnjala da će se kod vas prema Nikoli dobro odnositi. Nisam znala da su i Ana i Jelena u CSKA, haha! A je li neki skakač u Spartaku? – našalila se Blanka čiji je brat zabio u najvećem moskovskom derbiju čime je posebno osvojio navijače.

– Jako je važno osvojiti ljubav navijača, a još više u tako kratkom periodu.

Kako je Nikola uopće postao nogometaš u obitelji u kojoj su roditelji i sestra ostvarivali uspjehe u individualnim sportovima?

– U Hrvatskoj svaki dječak poslije škole igra nogomet s dečkima. Svi klinci rastu s loptom. Otac je u njemu vidio potencijal i počeo je raditi s njim individualno.

Foto: Reuters/Pixsell

Niste mu savjetovali da se prebaci na atletiku?

– Nikad! Atletika je u smislu treninga vrlo težak sport. Bolje neka on igra nogomet.

Jeste li mu ipak bili uzor? U intervjuu na službenoj stranici CSKA opisao je kako je navijao kad ste skakali, kako je s braćom slagao pjesmice da je Vlašić pobijedila Slesarjenko...

– Ne mislim da je uspio zbog mojih uspjeha. Jednostavno, naša je obitelj uvijek bila u sportu. Naravno, bio je moj veliki navijač, ali kad je shvatio koliko voli nogomet, nije više ni bilo govora o atletici.

Kad se kao mali odlučio posvetiti sportu, Nikola nije govorio da će postati poznatiji od sestre...
– On je odmalena čvrsto stajao na zemlji, nikad nije poletio u oblake. Uvijek je bio pažljiv u izjavama, čak i kad je bio dečkić. A takav je i ostao. Nikad od Nikole nećete dobiti neke bombastične izjave, neće ni glas povisiti. Ali kad izađe na teren, daje se potpuno. I ta mi se crta sviđa. Rijetko daje intervjue, Nikola govori samo onda kad ima nešto za reći – rekla je Blanka i odmah odgovorila na pitanje koliko je s bratom uopće razgovarala o vrhunskom sportu.

Tokio 2020. Blankin je plan

– Objasnit ću vam kakav je naš odnos. Kao starija sestra dopuštam si dati savjet, ali samo kad osjećam da je u nekom teškom periodu karijere. Da, znala sam mu poslati poruku u kojoj bih napisala da se u sportu teško uspijeva i nekad moraš proći kroz teškoće da bi postao bolji i tek kad se sa svime suočiš, na kraju postaneš pobjednik. Nikad se nismo upustili u duge razgovore o sportu. Kad sam smatrala nužnim da mu nešto kažem, onda sam i rekla.

Nikola i Blanka Vlašić
1/6

Što bi Nikola morao napraviti da postane najpoznatiji Vlašić na svijetu? Osvojiti Zlatnu loptu? Zabiti u finalu SP-a?

– Za to mu Zlatna lopta ne treba. Zapravo je moguće da je on već sada poznatiji od mene.

Vi to ozbiljno?

– Nogomet je najpopularniji sport na svijetu. Svi znaju nogometaše. I ako nije već danas, Nikola će vrlo brzo postati popularniji. I ja ću biti prva koja će se tome radovati.

Susretali ste se sa znamenitim nogometašima poput Šukera, Prosinečkog... Je li vas ikad molio da mu nabavite njihov autogram ili dres, zanimalo je Ruse?

– Nikad, iako ja zaista poznajem naše nogometne zvijezde.

U jednom je intervjuu Nikola rekao da ste postali navijačica CSKA i da će vas obvezno dovesti na jednu utakmicu u Moskvu.
– Naravno da ću doći. Nastojat ću doći na utakmicu s Romom, no sada imam posla u SAD-u tako da ne mogu biti sigurna. Dok je igrao za Everton, često sam išla u Liverpool.
A kakve su šanse da vas još gledamo na Igrama u Tokiju 2020.? Dosad niste ostvarili san da postanete olimpijska pobjednica.
– Da. Tokio 2020. moj je plan.

Komentara 7

VE
veckovinkovci
08:19 07.10.2018.

Bravo Nikola bravo kada sam govorio da ces biti veliki sportas i buduca velika uzdanica Hr.reprezentacije samo su podsmijavali Nastavi samo tako Nikola uz onaj poklon od srca sto smo ti dali to ce te voditi u nove pobijede jerr bez toga nema nista lp Nikola i cijela obitelji Vlasic

KA
kajinx
13:19 07.10.2018.

Nagativci, da li vam je penzija, u Kunama, došla na vrijeme (da možete dalje pljuvati po Hrvatima)? Bravo Vlašići!

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
16:57 07.10.2018.

Hrvati su " in" a na drugima je da pate !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije