Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATKO VUJOVIĆ

Nikog se nismo plašili, ali igrači moraju pokazati zube

Everton - Hajduk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
24.08.2017.
u 20:00

Hajduk nikada nije izbacio neku englesku momčad. Najbliže je bio 2002. godine igrajući protiv Fulhama

Kada je Hajduk zadnji put u Europi izbacio iz natjecanja neku momčad iz liga petice, nitko od današnjih igrača splitske momčadi nije ni bio rođen. Te sezone (1985./1986.) Hajduk je na putu do četvrtfinala svladao Metz, Torino i Dnipro. U četvrtfinalu su splitski bijeli izgubili od Waregema na jedanaesterce (4:5).

U Splitu je bilo 1:0, a gol je zabio Zlatko Vujović. S 19 pogodaka u 35 utakmica, on je najbolji Hajdukov strijelac u povijesti kada je riječ o europskim utakmicama. U 10 godina provedenih u splitskom klubu (1976.-1986.) odigrao je 290 utakmica i zabio 121 gol. Legendarni Hajdukov napadač dobro pamti spomenutu sezonu. Posebice utakmicu s Metzom. Kako i ne bi kada je u dvije utakmice (5:1 i 2:2) postigao šest pogodaka!

Bili su prava klapa

- Ni u jednom trenutku nismo posumnjali u našu pobjedu. Bilo je to prvi put da sam u nekoj utakmici postigao četiri pogotka - prisjetio se Vujović.

Šest pogodaka u dvije utakmice nekog europskog natjecanja. Danas je nezamislivo da neki igrač Hajduka to može napraviti protiv ozbiljnijeg protivnika. Naravno da se nasmijao na tu primjedbu.

- Ne mogu to zamisliti. Ali nemojte misliti da je Metz tada bio loša momčad. Imao je nekoliko francuskih reprezentativaca. No, mi smo tada bili prava klapa’ Družili smo se i izvan terena. Prije i poslije svakog treninga ili utakmice. Napamet smo se poznavali. Znao sam svaki put gdje će Gudelj dodati loptu. Nije kod nas bilo zvijezda. Mi smo se poštovali međusobno i bio je to poseban odnos. Isto bismo se postavili i prema svjetskom prvaku. Tko god bi došao Split, nismo se plašili - ističe Vujović.

Teško je povlačiti paralele s današnjim vremenom.

- To je nemoguće. Ozračje je bilo drukčije. Na svakoj utakmici bilo je 50 tisuća ljudi. A ozračje uoči utakmice, navijači, grad, kafići... Sve je bilo desetak puta intenzivnije. Te sezone izgubili smo od Waregema, koji je bio lošiji od Metza i Torina - napomenuo je Vujović.

Kako se ta Hajdukova generacija pripremala za takve utakmice?

- Priprema za velike stvari je dugotrajan proces. Ne možete, kao što rade danas, tri dana prije razmišljati o protivniku. I onda izići na teren i reći: ‘Danas ću igrati nogomet!’ Ne ide to tako. Nije to nogomet. Mi smo jedva čekali te utakmice. U svakom se trenutku znalo što tko radi. Sjećam se kada smo izvukli Stuttgart. Tada sam rekao: ‘Samo ne Nijemci’. Njih nikada nisam volio. Kada su došli u Split, Pero Nadoveza mi je kazao: ‘Ajmo ih malo gledati na treningu’. Sakrili smo se u neki kutak i gledali kako se zagrijavaju. Nigdje trenera, a oni rade ozbiljno kao da ih nadgleda pet trenera. Pomislio sam jadni mi, a mi smo ih u Splitu pregazili. Ni njima ništa nije bilo jasno. Ali mi smo bili fizički moćni, kao i taktički. Poznavali smo se zatvorenih očiju i to smo savršeno koristili. Do toga automatizma treba doći.

Pitali smo Vujovića koliko je Hajduk danas daleko od toga automatizma.

Uz Carrilla su igrači opušteniji

- Danas se treninzi samo odrađuju i poslije toga – doviđenja. Mi smo živjeli i trenirali za to da dobijemo priliku pokazati što znamo. I na treningu i na utakmici davali smo sve od sebe. Nismo imali novac, ali bili smo spremni natjecati se. Kada sam bio spreman, nisam se plašio nikoga.

U tom se trenutku prisjetio još jedne velike utakmice splitske momčadi. One protiv HSV-a 1979./1980.

- Znali smo kako igraju. Mjesecima smo proučavali njihovu igru. Ivić je na zadnjeg igrača stavio pametnog Luketina, a Kevin Keagan je 20 puta bio u zaleđu. Nisu nas nadigrali, provukli su se kroz ušicu igle...

Hajduk nikada u povijesti nije izbacio englesku momčad. Što može protiv Evertona?

- U prvoj su se utakmici uplašili. Pogotovo u prvom poluvremenu. Jasno je da je sve na strani Evertona. Ima novac, skupe igrače i moć. Normalno je da igrači imaju pozitivan stav i da razgovaraju o pobjedi. No, moraju pokazati zube i dati sve što nikada do sada nisu dali u životu - jasan je Vujović.

Kada govori o kompoziciji momčadi, Vujović kaže:

- Nikola Vlašić jedini može igrati cijelu utakmicu u jakom ritmu. Ohandza, primjerice, to ne može. No on ima neke druge kvalitete. Erceg me ugodno iznenadio, ima dobru tehniku. Rekao sam mu da se mora nametnuti trkom. On to radi i polako mu se to i vraća. Dobar je i Said. To je ta nekolicina igrača oko kojih se sve vrti.

A što je promijenio Joan Carrillo?

- Promijenio je Vlašića. Španjolac ima pozitivan pristup i igrači su opušteniji. Vidi se da čovjek zna. Hajduk se pojačao i sada praktički na svakoj poziciji ima po nekoliko rješenja. No, hoću da to pokažu na terenu. Naravno, bit će teško osvojiti titulu. No, Hajduk s ovom momčadi mora biti uz bok Rijeci i Dinamu, a ne zaostajati po 15 bodova. Treći je mogao biti i s lošijom momčadi - zaključio je Vujović.

Hajduk nikada nije izbacio neku englesku momčad. Najbliže je bio 2002. godine igrajući protiv Fulhama. U Splitu je izgubio 0:1, a u Engleskoj je bilo 2:2. Najbliže ulasku u skupinu Lige prvaka bilo je igravši s Mallorcom godinu dana ranije. Nakon 1:0 pobjede u Splitu i poraza 0:2 u produžecima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije