Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

O Mamiću svoje treba reći sud, a ne šaka primitivizma jer ovo je dno!

Udariti čovjeka je primitivizam koji nije dopušten ni u zatvorima, a kamoli na ulici, rivi, gradskom trgu, stadionu ili dvorani.
09. lipnja 2017. u 11:48 47 komentara 7338 prikaza
Zdravko Mamić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Zdravko Mamić fizički je napadnut dok je stajao na rivi u Bolu na Braču, kukavički je udaren s leđa i pao je u more. Ozbiljnih fizičkih posljedica nema, boli ga glava, ali nije morao zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Napad na Mamića Isplanirali sačekušu Pojavio se novi video: 22-godišnji napadač brutalno je udario Mamića u potiljak

‘Hrabro’, s leđa

Možda bismo je morali svi mi pomalo zatražiti, pogotovu onu koja se bavi psihičkim problemima, a svakako bi to morali oni koji likuju zbog napada na Dinamova savjetnika. Jer, fizički napad dno je ljudskog ponašanja, neprimjereno današnjoj civilizaciji. I ne namjeravamo ovdje braniti Zdravka Mamića kao pojedinca, već upravo to civilizirano ponašanje. Uostalom, na našim ste stranicama brojnih proteklih godina mogli pročitati što mislimo o ispadima upravo Zdravka Mamića. Svjedočili smo njegovim verbalnim eskapadama, prijetnjama, upisano mu je i nekoliko fizičkih nasrtaja. I svaki put su deseci stranica bili ispunjeni riječima koje su opisivale takvo ponašanje, a kretale su se u okviru – primitivizam, nekultura, huliganstvo.

Da, imao je Mamić takvih ispada, a znao je biti nabijen i na stup srama kad i nije bio kriv, kao kad ga je napao Ivo Bego u svečanoj loži poljudskog stadiona. I svaki put dobio je obilnu porciju medija i svekolike javnosti. Što je i zaslužio, jer nekulturno ponašanje i zaslužuje svaku kritiku.

Konkretne razloge za ovaj napad na Mamića ne znamo, je li napadnut zato što je Dinamov savjetnik ili zato što ga se tereti da je “zamračio” novac iz Dinama, možda zato što je Hajduk tek treći, ili zato što je najavio da će sljedeće godine Dinamo opet biti prvi...? Ili možda jednostavno čovjeku nije simpatičan pa ga je odlučio odalamiti, ili mu se ne sviđa Mamićeva jahta?

Bojan Bogdanović Što je mislio? Bogdanović podijelio navijače dvosmislenom porukom: 'Bol na Braču'

E, pa ništa od toga ne smije biti razlog da se nekoga udari, pogotovu ne tako mučki, s leđa, kao što je to sada bio slučaj.

Ako je Mamić za nešto kriv, onda to treba utvrditi sud. Uostalom, traju ročišta u Osijeku protiv njega i tamo mu trebaju dokazati krivnju. Ne može nečija šaka biti sud, pa sve da Mamić na kraju i bude kriv. Ako nam šaka treba biti sudac, onda je samo pitanje tko će još dobiti po glavi. Možda bi trebali dobiti šefovi poreznih uprava, Uskoka, policije... koji dosad nisu pokretali postupke protiv Mamića, možda politika koja ga prije nije dirala. Hoćemo li se tako obračunavati s privrednicima i tajkunima koji su uništili brojne obitelji jer su loše poslovali, ili bismo ruku trebali dići na političare koji već dugo ovu zemlju vode u siromaštvo, koji našoj djeci uskraćuju budućnost, koji tjeraju čovjeka da ode iz svoje zemlje i kruh trži negdje drugdje.

Država ne kažnjava baš uvijek

Da, treba se buniti protiv nepravde, pa i protiv Mamića drži li netko da on to zaslužuje, trebaju nam prosvjedi protiv svega što je krivo, kako prosvjedi za kurikularnu reformu, tako i za sve što bi nam moglo donijeti bolje sutra. Ali, šaka to nije, udariti čovjeka je primitivizam koji nije dopušten ni u zatvorima, a kamoli na ulici, rivi, gradskom trgu, stadionu ili dvorani. A primitivizam državnog aparata je kad takvo primitivno ponašanje odgovarajuće ne kažnjava. Jer mu primitivizam katkad i odgovara.

OTKRIO KOME ZAMJERA Mamić: Sreća da sam upao u more, ali nisam ljutit na napadača Zdravko Mamić PRIOPĆNJENJE SAVEZA 'Napadi na Z. Mamića, B. Marića i delegaciju HNS-a sramota su države' Napad na Mamića Incident na Braču Pušten na slobodu mladić (22) koji je priznao da je udario Mamića
SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • zeze14:

    tako je! nema opravdanja za nasilje, a tim gore je kada netko napadne ovako podmuklo, kukavički, s leđa! dno dna ljudskog morala i ponašanja, a taj koji je napao 10x gori je od onoga koga je napao!

  • Petarstijena-HR:

    Za ovaj napad je propisana kazna zatvora od 3.godine, a korumpirani brački sud ga oslobodio-suđenje treba prebaciti u Varaždin ili Istru.Kada odguli 3.godine zatvora, više mu neće nikada pasti na pamet ikoga napasti....

  • budagigo:

    Klub haYdUk se nije oglasio i osudio napad.haYdUk i njegovi šefovi su krivi za napad koliko i napadač.godinama su svojim kmečanjem poticali ovakve neobrazovane našmrkane primitivce.za svaki napad poput ovoga krivi su u haYdUku.napad na izbornika hrvatske ,isl....