Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SVJETSKOM VRHU

Najbolji igrač današnjice dolazi iz Hrvatske! 'Venus mi je pokazao novu perspektivu'

Tennis: ATP Tour
Jonas Güttler/DPA/PIXSELL
07.04.2021.
u 08:00

- Prije tri godine na prvom mjestu proveo sam samo desetak tjedana, vjerujem da sad mogu i dulje ostati u svjetskom vrhu.

Jedan Hrvat ponovno je na vrhu svijeta. Zapravo, to je i jedini Hrvat koji se našao na samom svjetskom vrhu, barem kada je tenis u pitanju. A njemu je to pošlo za rukom već drugi put. Splićanin Mate Pavić (27.) prvi put najbolji tenisač u konkurenciji parova bio je 21. svibnja 2018., a ovaj se tjedan ponovno popeo na prijestolje. Ako jednom dođete na prvo mjesto, to može biti i slučajnost, ili splet posebno sretnih okolnosti, ali ako vam to i drugi put pođe za rukom, onda se neizostavno radi samo o jednome – o kvaliteti.

Mate je na ovaj način samo potvrdio ono o čemu se i inače među igračima parova posljednjih godina govori – da je najbolji igrač parova današnjice. U takvoj situaciji Splićanin je za partnera mogao birati koga god je htio, a on se odlučio za svog sunarodnjaka Zagrepčanina Nikolu Mektića (32) imajući u vidu i mogući nastup na Olimpijskim igrama. I nije pogriješio...

Sestra je velika podrška

Uparili su se početkom ove godine i već osvojili četiri turnira od kojih je Masters 1000 u Miamiju označio krunu te dosadašnje uspješne suradnje. Imaju učinak od 25 pobjeda i samo tri poraza, pa su već i najbolja kombinacija svijeta (u poretku za završni Masters u Torinu), a i Mektić je plasiran najbolje do sada – zauzima četvrto mjesto. U tom smislu Mate se na neki način “osigurao” od prijetnje najvećeg rivala, Nikola ga ne može prestići jer igraju zajedno.

– Prije tri godine na prvom mjestu proveo sam samo desetak tjedana, vjerujem da sad mogu i dulje ostati u svjetskom vrhu. Naravno da mi ovo puno znači, a kako je dobro krenulo Nikoli i meni, moj povratak na prvo mjesto bio je samo pitanje dana – kaže Pavić, koji bježi drugoplasiranom Kolumbijcu Robertu Farahu samo deset bodova. Pa će se na novom Masters 1000 turniru u Monte Carlu, koji počinje 11. travnja, velika borba voditi i oko pozicije broj jedan u dublu.

Zna se da je Mate počeo s četiri godine, čeznutljivo je kroz prozor gledao kako otac Jakov, inače teniski trener, na dvama terenima na Baterijama podučava tenisu stariju sestru Nađu pa se i on želio priključiti. Bio je veliki talent i na početku je razmišljao samo o pojedinačnoj karijeri. Ljevoruki Mate u siječnju 2011. godine bio je među pet najboljih juniora na svijetu. No već se tada iskazao i kao timski igrač, iste je godine osvojio juniorski Wimbledon u paru s Britancem Morganom.

Iako je u međuvremenu promijenio puno trenera, Pavić je, zanimljivo, na službenoj stranici ATP Toura u rubrici trener zadržao ime svoje sestre Nađe.

– Sestra Nađa velika mi je podrška u karijeri jer je i sama dugo igrala tenis. Kako je od mene starija osam godina, kao malog me neko vrijeme i trenirala. A i danas mi zna dati dobar savjet – objasnio je Mate.

Njegova druga (također starija) sestra Matea po zanimanju je arhitektica.

– Ona pak nikad nije igrala tenis. Ali zato mi je najbolje društvo za šoping – u šali je dometnuo Pavić.

Može igrati i do 40. godine

Bilo je u Matinoj pojedinačnoj karijeri i povremenih bljeskova, poput drugog kola Umaga 2012., kada je u prvom kolu senzacionalno pobijedio nekad prvog tenisača svijeta Juana Carlosa Ferrera ili drugog kola Hertogenboscha 2014. (nakon prijeđenih kvalifikacija), kada je nanizao tri pobjede nad igračima iz Top 100 (Stahovski, Lorenzi i A. Gonzalez). Osvojio je četiri Futuresa (posljednji u ožujku 2015.), ali ostalo je zabilježeno da je na ATP turnirima postigao samo tri pojedinačne pobjede.

– Možda ću uvijek pomalo žaliti što nisam više igrao u pojedinačnoj konkurenciji, što nisam spoznao koji su mi istinski dometi. No kad me 2015. s Michaelom Venusom krenulo u parovima, meni se otvorila nova perspektiva. A onda sam 2017. započeo uspješnu suradnju s Oliverom Marachom i sve je bilo odlučeno – otkrio je Pavić u jednom razgovoru.

Kao što se vidi, u parovima se također može izgraditi velika karijera. Mate već ima četiri Grand Slam naslova (dva u muškoj i dva u mješovitoj konkurenciji) i još 19 drugih trofeja (samo Ivanišević ima više ATP naslova – ukupno 31). Zaradio je već 3,5 milijuna USD, a u parovima se, pokazuje to i slučaj Brune Soaresa, ili ranije braće Bryan, može igrati i do 40. godine. To je za Matu još 13 nadamo se plodnih godina!

Mate Pavić (parovi, 2018. i 2021.) 1.

Goran Ivanišević (pojedinačno, 1994.) 2.

Ivan Ljubičić (pojedinačno, 2006.) 3.

Marin Čilić (pojedinačno, 2018.) 3.

Iva Majoli (pojedinačno, 1996.) 4.

Ivan Dodig (parovi, 2015.) 4.

Nikola Mektić (parovi, 2021.) 4.

Mario Ančić (pojedinačno, 2006.) 7.

Nikola Pilić (pojedinačno, 1973.) 12.

Borna Ćorić (pojedinačno, 2018.) 13.

Dalje slijede: Ivo Karlović (pojedinačno, 2008.) 14., Petra Martić (pojedinačno, 2020.) 14., Goran Prpić (pojedinačno 1991.) 16., Karolina Šprem (pojedinačno, 2004.) 17., Franko Škugor (parovi, 2019.) 17., Silvija Talaja (pojedinačno, 2000.) 18. itd

Komentara 1

LA
lajh1985
08:05 07.04.2021.

barem smo u nekom sportu najbolji na svijetu u ovo trenutku pa makar bili to teniski parovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije