Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KALINJINGRADU

Najbogatiji Hrvat u Rusiji: Ne želim utakmicu vatrenih i domaćina

Stefano Vlahović
Foto: Privatni album
16.06.2018.
u 18:06

– U Kalinjingrad sam prvi put došao 1998. godine i odmah sam se zaljubio u njegov gospodarski potencijal. Ovo je jedina slobodna ekonomska zona u Rusiji – kazao nam je Vlahović

Najbogatiji Hrvat u Rusiji i počasni konzul RH u Ruskoj Federaciji, Stefano Vlahović, kojemu tepaju da je “kralj piletine”, spojio je jučer u prestižnom restoranu DA u Kalinjingradu ruske i hrvatske poslovnjake, okupljene na gospodarskom forumu pod nazivom Kalinjingradska oblast – Hrvatska, perspektiva suradnje.

– U Kalinjingrad sam prvi put došao 1998. godine i odmah sam se zaljubio u njegov gospodarski potencijal. Ovo je jedina slobodna ekonomska zona u Rusiji – kazao nam je Vlahović, koji kao počasni konzul RH danas na utakmici Hrvatska – Nigerija neće biti u hrvatskom dresu, ali će ipak imati jedno nacionalno obilježje.

Obožavaju Hrvatsku

Vlahović, naime, nosi kravatu britanske proizvodnje s plavom i žutim kockicama, a na košulji manžete u obliku hrvatske crveno-bijele šahovnice.

Stefano Vlahović
1/14

– Ovo su jedine manžete koje je Tiffany napravio po narudžbi u posljednjih 100 godina – ističe Vlahović.

Hoće li Rusi danas navijati za Hrvatsku?

– Naravno, pa neće valjda za Nigeriju! Jedino ne bih želio da se naša reprezentacija u kasnijoj fazi turnira sastane s Rusijom – uzvraća Vlahović.

Kaže kako Rusi iz Kalinjingradske oblasti jako vole Hrvatsku te su upoznati i s našom turističkom i gastronomskom ponudom.

– Od milijun stanovnika ove oblasti, barem 25 posto je posjetilo Hrvatsku. Naime, ovo je jedini dio Rusije iz kojega se cestovnim prijevozom može doći do Hrvatske pa postoje i autobusne turističke ture koje redovito dovoze Ruse u našu zemlju – ističe Vlahović.

Ipak, središnje figure jučerašnjega eventa u restoranu DA bila su dvojica maestralnih Podravkinih kuhara, chefovi Zlatko Sedlanić iz Koprivnice i Zoran Delić iz Crikvenice, koji su za poslovnu kremu pripremili niz hrvatskih specijaliteta. Iz domovine je dopremljeno 20 kg pršuta i sira, 30 kg mesa, 15 kg ribe, osam kg pašticade, 300 butelja vina...

Specijaliteti Mediterana

Delić i Sedlanić predstavili su Rusima specijalitete inspirirane Mediteranom, poput focaccie s maslinama i mediteranskim biljem, savitka od pršuta i skute na matovilcu, salate od hobotnice, istarske maneštre, rižota s kozicama, tjestenine s tartufima, brudeta od jadranskih lignji s grahom i ječmom s palentom, pilećeg filea u korici mediteranskog bilja s glaziranim povrćem na maslacu, ribljega filea na žaru s blitvom i krumpirom, te “svetim gralom” dalmatinske kuhinje, pašticadom s njokima.

Eventu je prisustvovao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović te predsjednik Uprave Podravke, Zadranin Marin Pucar, nekada nogometni vratar nekoliko zagrebačkih klubova, među ostalim godinu dana branio je u Dinamovoj školi nogometa...

Stefano Vlahović
1/14

 

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije