Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA ODLUKA

Nagradni fond za Euro mnoge razočarao. Evo koliko kojeg pobjednik može zaraditi

Port workers in Hamburg stack containers with flags of the Euro 2024 teams in accordance with the Euro 2024 draw
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/3
11.06.2024.
u 08:00

Pobjednik prethodnog Eura, Italija, zaradila je na tom turniru maksimalan iznos, budući da su u svojoj skupini A pobijedili u svim trima utakmicama (Wales, Švicarska i Turska) te otišli do kraja i uzeli zlato, dobivši tako sve moguće bonuse koji su na raspolaganju u nagradnom fondu

Nagradni fond za nadolazeće Europsko prvenstvo u Njemačkoj ukupno iznosi 331 milijun eura. Iz Uefe će tako podijeliti isti iznos koji je bio podijeljen i za prethodni Euro održan diljem Starog kontinenta prije tri godine. Iako rast u odnosu na najrecentnije izdanje turnira ne postoji, tijekom godina on je itekako vidljiv. Primjerice, na Europskom prvenstvu 1996. godine, prvom na kojem je Hrvatska nastupila, ukupan nagradni fond iznosio je 57 milijuna eura, šest puta manje nego što je to sad slučaj. Najveći rast ukupnog nagradnog fonda dogodio se između europskih prvenstava 2012. i 2016. godine, što je i logično, budući da se broj reprezentacija sudionica proširio sa 16 na 24. Na Euru 2012. nagradni fond je iznosio 196 milijuna eura, a četiri godine kasnije 301 milijun.

No vratimo se na turnir koji je ispred nas i pogledajmo kako će biti alocirane svote iz nagradnog fonda. Svaka je reprezentacija samim plasmanom na Euro već uprihodila 9,25 milijuna eura. Nastavno na taj iznos, svaka će reprezentacija za pobjedu u skupini dobiti milijun eura, a za neriješeni ishod u skupini pola milijuna eura. Za prolazak u nokaut-fazu natjecanja, odnosno u osminu finala nagrada iznosi 1,5 milijuna eura. Nadalje, nagrada za plasman u četvrtfinale je 2,5 milijuna eura, a za plasman u polufinale četiri milijuna eura. Što se tiče dviju momčadi koje će završiti turnir finalnom utakmicom, poraženi finalist dobit će pet milijuna eura, a pobjednik turnira osam milijuna.

VIDEO Vatreni odradili prvi trening pred tisućama navijača. Jedan nije trenirao s momčadi

Kad sve to zbrojimo, ako neka reprezentacija pobijedi u svim svojim utakmicama u skupini i na kraju osvoji turnir, najveći je iznos koji je moguće uprihoditi na Euru – 28,25 milijuna eura. Kao podsjetnik, Hrvatska je na prošlom Europskom prvenstvu iz nagradnog fonda dobila 12,25 milijuna eura; 9,25 milijuna za plasman, milijun zbog pobjede nad Škotskom, pola milijuna zbog remija s Česima te 1,5 milijuna zbog plasmana u osminu finala, gdje su nas na kraju izbacili Španjolci. Pobjednik prethodnog Eura, Italija, zaradila je na tom turniru maksimalan iznos od 28,25 milijuna eura, budući da su u svojoj skupini A pobijedili u svim trima utakmicama (Wales, Švicarska i Turska) te otišli do kraja i uzeli zlato, dobivši tako sve moguće bonuse koji su na raspolaganju u nagradnom fondu.

Zanimljivo je dodati da su mnogi akteri u nogometnom svijetu očekivali da će nagrade za nadolazeći Euro biti veće nego za prošli turnir, pa su tako bili i razočarani kad su saznali da se fond nije promijenio. Nekoliko je razloga za to. Prvi je promjena klupskih europskih natjecanja od iduće sezone Ligi prvaka, Europskoj ligi i Konferencijskoj ligi, čime se nagradni fondovi drastično povećavaju. Isto tako, nagradni se fondovi drastično povećavaju i u ženskim reprezentativnim natjecanjima, pa je slijedom toga nagradni fond Europskog prvenstva, turnira reprezentacija s najvećim financijskim nagradama u Uefi, stagnirao. 

GALERIJA Navijači upali na teren s vatrenima. Modrić ih je tražio da se maknu

Port workers in Hamburg stack containers with flags of the Euro 2024 teams in accordance with the Euro 2024 draw
1/7

Komentara 2

Avatar bimbopus
bimbopus
05:30 12.06.2024.

Treba pomoć zelenom😉

ZA
Zagi3891
08:49 11.06.2024.

Nisam znao da je smisao toga zaraditi novce...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije