Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometaš godine

Modrića nisu uljuljale silne nagrade, samo su ga motivirale da opet bude - najbolji!

29.12.2019.
u 08:00

Lukina veličina u ovogodišnjoj pobjedi očitovala se u činjenici da s Real Madridom nije osvojio niti jedan trofej, a s Hrvatskom nije nastupio na velikom natjecanju. I opet za naš žiri nije bilo dvojbe, opet je bio najbolji od najboljih

Nagrada Večernjeg lista ima posebno mjesto u mom srcu zato što mi je jedna od prvih individualnih nagrada u životu bila kada sam 2004. godine bio proglašen nadom godine.

Drago mi je što sam prestigao svog predsjednika Davora Šukera, koji ima šest Večernjakovih nagrada za nogometaša godine. Bilo bi lijepo još koji put osvojiti nagradu, ali vidjet ćemo što donosi budućnost.

>> Pogledajte kakvu je godinu imao Luka Modrić

Dio je ovo razgovora s najboljim hrvatskim nogometašem, 34-godišnjim Lukom Modrićem, koji smo vodili na prošlogodišnjoj dodjeli Sikiričine statue, na povijesni dan za ovu anketu jer prvi put jedan je igrač u njoj pobijedio sedam puta.

Godinu kasnije dogodio se još jedan Lukin golemi iskorak – osma titula najboljega nogometaša! Naime, karizmatični kapetan hrvatske reprezentacije ni ovoga puta nije imao dostojnoga konkurenta u Večernjakovoj anketi pa je prvome pratitelju Marcelu Brozoviću pobjegao za čak 28 bodova. Na kraju prošle godine imao je 16 bodova više od drugoplasiranoga Mandžukića.

Lukina veličina u ovogodišnjoj pobjedi očitovala se u činjenici da s Real Madridom nije osvojio niti jedan trofej, a s Hrvatskom nije nastupio na velikom natjecanju. I opet za naš žiri nije bilo dvojbe, opet je bio najbolji od najboljih.

– Uvijek je teže ostati na vrhu nego ga preuzeti, a Luki Modriću to je uspjelo i ove godine, sasvim zasluženo – kazao nam je izbornik Zlatko Dalić te nastavio:

Pobjeđivao još u Dinamu

– Luku nisu uljuljkale silne nagrade koje je osvojio prošle godine. Dapače, samo su ga još više motivirale i njegove izvedbe ostale su na vrhunskoj razini.

>> Evo kako će 'srebrni' hrvatski reprezentativci izgledati 2058. godine

1/25

Pa ipak, izostala je berba trofeja s Realom, dok je za reprezentaciju skupio devet nastupa i predvodio je na putu prema Europskom prvenstvu.

– Modrićevo htijenje, volja, strast i vatra s kojom je nastupao za reprezentaciju nisu nimalo splasnuli nakon osvajanja srebra u Rusiji. On je ostao nositelj igre naše momčadi i vaš žiri očito je to prepoznao – ističe Dalić.

Hoćemo li ga na istoj razini gledati i na Euru 2020.?

– Očekujem to i od njega i od svih ostalih reprezentativaca, da ih strast za velikim rezultatom neće pustiti – dodao je Dalić.

Luka Modrić dva je puta u našoj anketi pobijedio dok je bio igrač Dinama (2007., 2008.), jednom kao igrač Tottenhama (2011.), te pet puta kao zvijezda najvećega svjetskog kluba (2014., 2016., 2017., 2018., 2019.).

U ovoj kalendarskoj godini najviše ćemo pamtiti njegove briljantne izvedbe u dresu reprezentacije u rapsodiji u Trnavi protiv Slovačke (4:0), a njegov pogodak otvorio nam je vrata pobjede nad Mađarima (3:0) na krcatome Poljudu. Bio je to jedan od Lukinih najemotivnijih trenutaka godine, kada je trideset tisuća ljudi grmjelo njegovo ime.

Vrhunac je pak bila pobjeda nad Slovacima na Rujevici (3:1) kojom se Hrvatska plasirala na Europsko prvenstvo, već sedmo veliko natjecanje na kojemu će nastupiti naš rekorder Luka Modrić. Živuća i još i te kako živahna legenda hrvatskog nogometa kojoj još sedam nastupa nedostaje da dostigne rekordera Darija Srnu.

Trojica iz Hrvatske lige

Za razliku od prošlogodišnjega Večernjakova izbora, kada su glasove našega žirija dobila samo jedanaestorica igrača, ove godine anketa je ‘proširena’ na čak dvadeset imena. Ugodna novost nazočnost je čak trojice igrača iz hrvatske lige, Petkovića, Livakovića i Oršića, među prvom desetoricom, dok su bodove dobivala još trojica aktera s domaćih travnjaka, Caktaš, Marić i mlađahni Gvardiol.

Večernjakov nogometaš godine najprestižniji je izbor najboljih nogometnih pojedinaca još iz vremena bivše Jugoslavije. U ovoj anketi, koju je pokrenuo naš bivši urednik, doajen sportskoga novinarstva Darko Draženović (1944.-2015.), oduvijek su vladali najviši kriteriji, jer je žiri sačinjen od bivših reprezentativaca.

Zanimljivo, među laureatima svoje mjesto nisu uspjele zauzeti nogometne veličine poput Joška Skoblara, Dragana Džajića, Vahida Halilhodžića, Jurice Jerkovića, Zlatka Kranjčara, ili u novije vrijeme Roberta Jarnija, Aljoše Asanovića, Igora Cvitanovića, Dražena Ladića, Nike i Roberta Kovača, Marija Stanića, Darija Srne, Milana Rapaića, Nike Kranjčara...

U anketi su pobjeđivala samo petorica igrača iz klubova Hrvatske lige: 1997. Prosinečki (Dinamo), 2000. Bjelica (Osijek), 2002. Pletikosa (Hajduk), 2006. Eduardo (Dinamo) te 2007. i 2008. Modrić (Dinamo). 

>> Pogledajte i kako izgleda kuća Luke Modrića od 12 milijuna eura

1/14
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije