Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATNA LOPTA

Messi obranio naslov, najbolji trener Mourinho!

Lionel Messi
Reuters
10.01.2011.
u 20:01

Po izboru Fife i France footballa Zlatna lopta za najboljeg nogometaša u 2010. pripala je Lionelu Messiju!

Zbunjeno su se pogledali roditelji Lionela Messija, kao i Andres Iniesta i Xavi Hernandez kada je Barcelonin trener Josep Guardiola na gala-večeri u Zürichu iz omotnice izvukao ime najboljeg svjetskog nogometaša u prošloj godini. Argentinskog napadača Barcelone Lionela Messija treneri, kapetani reprezentacija i novinari drugi put zaredom proglasili su najboljim igračem na svijetu. Mnogi su mislili da se to ove godine neće dogoditi posebno nakon što Messi nije briljirao na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj republici.

Prvi je to put nakon Ronaldinha (2004./2005.) da je neki igrač obranio titulu. Prvi put nagrada je dodijeljena pod zajedničkim pokroviteljstvom Fife i France Footballa, a nazvana je Fifa Balon d'Or.

Više od jednom nagradu za najboljeg igrača na svijetu osvajali su Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Zinedine Zidane, Alfredo Di Stefano, Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Kevin Keegan, Michel Platini, Marco van Basten i Karl-Heinz Rummenigge. Messi je priznao da nije očekivao da će baš ove godine ući u to odabrano društvo.

Tako je Barcelona dobila osmi trofej za najboljeg svjetskog igrača u posljednjih 20 godina.

- Nisam vjerovao da ću opet osvojiti nagradu. Htio sam samo biti ovdje među svojim suigračima bez kojih ovaj moj uspjeh nebi bio moguć. Posvećujem ga navijačima Barcelone i argentinske reprezentacije. Mislio sam da će nagrada pripasti Xaviju ili Iniesti nakon što su osvojili svjetski naslov. No, vjerujem da nisu nesretni zbog mene - skroman je bio Messi koji je iza sebe ostavio Iniestu i Xavija, dvojac koji su mnogi favorizirali ove godine.
Messi je odavno ušao u krug najvećih koji su igrali nogomet, no da bi došao uz rame velikom Diegu Armandu Maradoni još mu samo nedostaje uspjeh s argentinskom reprezentacijom.
Na skraćenoj listi našla su se 23 imena, Messi je osvojio 22,65 posto glasova, Iniesta 17,36, a Xavi 16,48.

- Bitno je nakon svega da je Zlatna lopta doma, u Barceloni. Čestitke Leu Messiju, a Iniesti i meni ostaju da radimo naporno i dalje, pa da se i iduće godine vidimo na istom mjestu u isto vrijeme - istaknuo je Xavi i nastavio:

 - Mislim da smo nas trojica stvarno uživali u ovom danu, kao i ostali naši suigrači i trener, koji smo se našli ovdje u Zürichu. Pobjednik je, mislim, mogao postati bilo tko od nas i bilo bi zasluženo. Moj se život neće promijeniti s ovim. Ne bi se promijenio niti da sam pobijedio. Osjećam se sretno i ispunjeno. Idemo igrati dalje i uživati.

Jose Mourinho proglašen je najboljim trenerom na svijetu. Protukandidati su mu bili Vicente del Bosque i Josep Guardiola. Portugalski stručnjak samo koji dan prije izbora u talijanskim je medijima kritizirao cijelu akciju, još dok se špekuliralo da će Vicente del Bosque biti proglašen najboljim trenerom.

– Svaka čast Del Bosqueu, ali ja sam 365 dana u pogonu, mislim da se jedan dvomjesečni rad i ovo ne mogu uspoređivati - kazao je Portugalac koji na samoj ceremoniji i nije bio bahat...

Joseov adut za najboljeg igrača bio je Interov veznjak Wesley Sneijder kojeg je Fifa za utjehu Mourinhu uvrstila u idealnu momčad prošle godine (Casillas - Maicon, Pique, Lucio, Puyol - Xavi, Sneijder, Iniesta - C. Ronaldo, Villa, Messi).

- Najveći trenutak mi je bilo vjenčanje s mojom prekrasnom suprugom. Što se tiče nogometa - to je bilo osvajanje Lige prvaka. Želim se zahvaliti Joseu Moourinhu koji je po meni najbolji trener u prošloj godini i koji nas je odveo do naslova - rekao je  Sneijder, a Mourinho je na to zaplakao u publici

Apsolutna vladarica ženskog nogometa je Brazilka Marta koje je petu godinu zaredom proglašena najboljom. Slavila je ispred njemačkih reprezentativki Birgit Prinz i rođene kosovarke Lire Bajramaj. Hamit Altintop osvojio je nagradu Ferenc Puškaš. Postigao je najljepši pogodak u prošloj godini. Bilo je to na utakmici Turske i Kazahstana u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo kada je zabio iz voleja nakon ubačaja iz kornera.

Komentara 12

OB
-obrisani-
22:18 10.01.2011.

do godine i naš VAHA bi mogao ući u uži krug kandidata...

FC
fcod
20:32 10.01.2011.

sad će jedno Vlašićevo pismo o Murinhu :)

Avatar poljicanin
poljicanin
20:11 10.01.2011.

Znaci ipak je pobijedio najbolji a ne najuspjesniji.Dok god Messi bude igrao nogomet,ovi izbori ce biti bezvezni.Kruna onome komu pripada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije