Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ABA liga

Markota: ABA liga je luda liga, čas misliš o ispadanju, a čas o doigravanju

Cibona - Zadar
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/6
04.11.2018.
u 20:13

Kod Cibone Damir Markota i Brandis Raley-Ross ubacili su po 17 poena, Johndre Jefferson 15, a Marko Ljubičić 14 koševa

Nakon što su početkom utakmice poveli sa rekordnih 19:0, a to ovom klubu u ovom natjecanju nikad nije pošlo za rukom, košarkaši Cibone izborili su vrlo važnu pobjedu u ABA ligi. Pobjeda nad Mornarom (84:73) je važna jer je izborena protiv nominalno jačeg suparnika, ali i zato što je treća u nizu..

Još prije samo tri tjedna, sa skorom 0-3, Cibona je fenjerašila na dnu regionalne ljestvice.

Cibona - Zadar
1/9

No, nakon tri pobjede u nizu (Cedevita, Olimpija, Mornar) eto vukova na trećem mjestu ovog regionalnog natjecanja pa je Damir Markota (17 koševa, 9 skokova, 2 asistencije) s pravom ustvrdio:

- Ovo je luda liga. Izgubiš tri za redom i misliš da ćeš ispasti iz lige, a onda pobijediš tri zaredom i eto te među vodeća četiri pa razmišljaš o doigravanju. Naravno, ne treba gledati tako daleko, daleko je travanj. Treba ići utakmicu po utakmicu.

Popularnom Šveđi ovo je treći mandat u Ciboni, a da ga nije angažirao hrvatski doprvak možda ove sezone ne bi niti igrao košarku jer je svakako htio biti uz suprugu koja u Zagrebu uskoro treba roditi njihovo drugo dijete.

- Možda ću igrati još ovu sezonu, a možda još pet, ako me zdravlje posluži. Hvala Ciboni što su me čekali jer nisam igrao tri-četiri mjeseca no ja ću uvijek davati sve što mogu taj dan. Nekad će to biti nula koševa, a nekad 17 kao protiv Mornara.

Isti broj koševa za Zagrepčane postigao je i Brandis Raley-Ross. Na početku sezone Amerikanac je nanizao nekoliko loših utakmica pa je bio na izlaznim vratima, no već nekoliko utakmica igra onako kako se od njega očekivalo.

- Ključnu ulogu odigrao je njegov agent koji je vrlo brzo krenuo s idejom raskida ugovora. No, sada smo te stvari riješili i Ross je zadovoljan.

A "zadovoljni" cibos Ross prošle je sezone bio vrlo važan igrač upravo u redovima Mornara, iznenađujućeg crnogorskog prvaka pa je njegov dojučerašnji trener Mihajlo Pavićević za njega kazao:

- Ross je izuzetan momak, jedan od najboljih koji je ikada igrao za Mornar. Očekivao sam da će imati dodatni motiv protiv nas jer on je upravo takav tip igrača, fajter.

Cibonin američki branič nije dao da ga ponesu emocije.

- To što sam igrao s njima prošle sezone znači da znam kako igraju, no ja sam svaku utakmicu jednako motiviran jer želim pobjeđivati. Istina je da u početku sezone nisam igrao kako mogu, no nakon što sam popričao s trenerom i suigračima bit ću još agresivniji no u ovim posljednjim utakmicama.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

Manje od 48 sati nakon pomalo sramotnog poraza od Gorice u domaćem prvenstvu, Cibona je u ovom susretu nakon samo sedam minuta igre imala "plus 22" (24:2).

- Zaista je neshvatljivo to što se nama dogodilo u i ja vam ne znam odgovoriti zašto. Cibona je bila momčad koja je više željela ove bodove - ustvrdio je gostujući trener Pavićević i pojasnio:

- To da su oni više željeli pobjedu vidio sam kod onih ničijih lopti, a nama nije pripala niti jedna takva. To su one lopte kada se trebaš baciti na parket. I upravo to mi je najteže palo, to da je suparnik bio voljno spremniji od moje momčadi. Možda se ovo dogodilo i zbog toga što smo naše probleme odlučili rješavati dovođenjem dva nova igrača, Bobbyja Browna i Landinga Sanea, kako bismo popravili organizaciju, ali i igru u reketu. A znate kako je kada postojeći igrači čuju da dolaze dva nova igrača, to znači oni dolaze umjesto nekoga, pa je i to možda poremetilo atmosferu unutar mog sastava.

Cibonin strateg Ivan Velić takvih problema nije imao jer njegov klub baš i nema novaca za nove igrače. No, on je zadovoljan i s ovima koje ima:

- Protiv Gorice smo izgledali ružno i to cijela momčad. Znam što je uzrok tome, no neću o tome pričati, to su naše interne stvari. Najvažnije je da smo mi protiv Mornara izašli maksimalno fokusirati pa ja mogu biti izuzetno zadovoljan pristupom, energijom i taktičkim rješenjima. Inače, visoka rana vodstva kao što je bilo ovo naše od 19:0 su najopasnija jer igrači prerano počnu gledati semafor, a i suparnik ima vremena prilagoditi se.

Kao jedan od ključnih elemenata pobjede spomenuo je Velić dominaciju u skoku (40:27) koja je ostvarena ponajprije više zahvaljujući američkom centru Jeffersonu (15 koševa, 7 napadačkih skokova, 4 blokade). No, bili su cibosi i tricaški vrlo raspoloženi, a četiri najvažnije u posljednjih pet i pol minuta zabili su Marko Ljubičić (14 koševa, trice 3-5) i Igor Marić (trice 2-2). Štoviše, ona Marićeva, dvije minute prije kraja za 79:68, može se nazvati i ključnom.

Kod gostiju iz Bara prednjačio je ljevoruki Đorđe Drenovac (23 koša) no on je bio usamljeni jahač crnogorskog prvaka kojem je ovo bio četvrti abaligaški poraz.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:19 05.11.2018.

Ako želimo uništiti i naš nogomet onda osnujmo aba jugoligu i u nogometu

Avatar rubinet
rubinet
11:00 05.11.2018.

aba liga -posrbljivanje hrvatske košarke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije