Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traje cjenkanje

Mark Zuckerberg “okomio” se na Spurse i ne popušta

Tottenham - Arsenal
Foto: Reuters
1/7
27.07.2017.
u 08:02

Već je dvaput dobio negativan odgovor pri pokušaju kupnje Tottenhama, no ako ga neće imati mogao bi ga krenuti uništavati. S novcem koji on ima, sve može

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg (33) u principu uvijek dobije što želi jer ne priznaje “ne” kao odgovor.

Primjerice, pokušao je u nekoliko navrata kupiti društvenu mrežu Snapchat i nije uspio pa se posvetio njezinu uništenju i s Instagram Stories, koji je iznimno sličan proizvod, to je praktički uspio. Dakle, vodi se onom “ili ste sa mnom ili protiv mene”.

Strast prema nogometu

Već je dvaput dobio negativan odgovor pri pokušaju kupnje Tottenhama, slavnog londonskog kluba s ogromnim potencijalom u financijskom i rezultatskom smislu. Ali, vlasnik kluba Joe Lewis ne popušta, kad je dobio Zuckerbergovu ponudu od milijardu funti, kontrirao je traženjem dvije milijarde.

Dakako, to je previše, jedan Milan prodan je za 550 milijuna funti. I Lewisu je to jasno, zato se odlučio tražiti previše, to je način kojim može vrlo lako i pristojno odbiti jednog od najmoćnijih ljudi na svijetu.

Samo, svjestan je Lewis da to njegovo “ne” nije kraj priče, Zuckerberg je s razlogom zapeo baš za Spurse. To je jedini preostali veliki klub iz Londona koji može kupiti, Arsenal i Chelsea su mu nedostupni, a ostali ipak nisu ta razina.

– Odbacujemo sve navode, Tottenham se ne prodaje – poručili su iz kluba.

No, kraj ove sage je daleko, što potvrđuje činjenica da pregovore vodi Iconiq Capital, investicijski fond koji vodi poslovanje Marka Zuckerberga osobno. Riječ je o stručnjacima svjetske klase, koji na temelju prognoza poslovanja jasno određuju gdje je rizik za ulaganje veći ili niži. Među njima je i famozni Jeff Moorad, koji je poslužio kao inspiracija za film “Jerry Maguire”.

A Tottenham je pun pogodak prema njegovu i mišljenju mu kolega iz Iconiq Capitala. U jednom je od najbogatijih gradova i to njegovoj bogatoj četvrti. Uz to, riječ je o klubu s engleskog govornog područja koji ponovno nastupa u Ligi prvaka, ima sjajan omladinski kadar pa konstantno na svjetlo dana dolaze novi talenti, na kojima se zarađuju deseci milijuna funti.

Uz to, klub se seli na novi, veći i luksuzniji stadion. Otvorit će se 2018. s kapacitetom za 61.500 gledatelja. I, da bi došao u posjed takvog Tottenhama, Zuckerberg će se morati isprsiti.

Ima tek 32 godine, 49 milijardi funti “na računu” i nogomet je počeo malo podrobnije istraživati tek posljednjih nekoliko godina, kad se počeo otvoreno diviti Neymaru, Barceloni i ugledu koji nogomet uživa u Engleskoj.

– Prema količini objava na Facebooku, jasno mi je zašto je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu – izjavio je 2014. tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Upravo te godine ujesen je i prvi put pokušao preuzeti Tottenham, tad kroz Cain Hoy, američku kompaniju čija su specijalnost investicije i financijsko savjetovanje. No, očito je i tada odbijen.

Ali, ako uskoro dođe do prihvaćanja neke nove i izdašnije ponude, Zuckerberg bi se odmah lansirao na sam vrh najbogatijih vlasnika nogometnih klubova na svijetu. Primjerice, trenutačno se na prvom mjestu nalazi šeik Mansour bin Zayed al-Nahyan, vlasnik Manchester Cityja. No, njegovo bogatstvo od 20 milijardi funti gotovo je 2,5 puta manje od Zuckerbergova. Osim vlasnika Cityja moćni vlasnik Arsenala Ališer Usmanov s 12,4 milijardi funti bogatstva ili Roman Abramovič iz Chelseaja s 10,3 milijardi funti prava su sitnica prema Zuckerbergu.

Najveća riba

Stoga, sve je u rukama milijardera Joea Lewisa. On bira hoće li dozvoliti ulazak na tržište najvećoj ribi te nas uvesti u jednu potpuno novu eru. Time bi se otvorila i vrata te famozne Superlige o kojoj se godinama priča. Jer, aktualna Liga prvaka ne bi bila dostatna za potrebe milijardera.

Ali, na kraju, ni Lewisova odbijenica nije nikakva garancija, Zuckerberg očito želi biti vlasnik nogometnog kluba i ako Tottenham nastavi pružati otpor, okrenut će se nekom drugom klubu i učiniti sve što može da ovima zagorča život. Može ulaziti u prostor kupnjom igrača koje želi Tottenham, može i kupovati od Tottenhama najbolje igrače i udaljavati ga od vrha ljestvice...
Sve se može s toliko novca u rukama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije