Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguće je

Marin Čilić nakon Roland Garrosa može postati broj jedan!

Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
27.03.2018.
u 07:55

Marin ima jako puno mjesta za napredovanje na ATP listi. Osvajanjem Miamija i Roland Garrosa Čilić bi gotovo sigurno preuzeo prvo mjesto na ATP ljestvici

Uoči turnira iz Masters serije u Miamiju, Marin Čilić držao je treće mjesto na ATP listi, s 4905 bodova, odnosno čak 4465 manje od drugoplasiranog Rafaela Nadala, te 4775 od vodećeg na ATP ljestvici Rogera Federera.

I s takvim zaostatkom bilo je bespredmetno razgovarati o mogućem Marinovu napadu na prvo mjesto ATP ljestvice.

Marin Čilić
1/4

No, ranim ispadanjem Rogera Federera u Miamiju (od 175. igrača svijeta Kokkinakisa), te Nadalovim nedolaskom na turnir zbog ozljede, stvari u borbi za prvu poziciju bitno su se promijenile. Roger je izgubio 990 od 1000 bodova koje je branio, dok je Rafa izgubio 600 bodova jer je prošle sezone u Miamiju igrao u finalu.

Puno mjesta za napredovanje

I tako smo došli do situacije da Marin osvajanjem Miamija, u kojem je ostao najbolje rangirani igrač u ždrijebu, stigne Federeru i Nadalu na manje od 3000 bodova razlike.

S time da u sljedeća dva i pol mjeseca Federer uopće neće nastupati na turnirima, a Nadal u tom razdoblju brani čak 4680 bodova (prošlogodišnje titule u Roland Garrosu, Monte Carlu, Madridu, Barceloni), a Marin zaključno s Roland Garrosom brani samo 980 bodova (četvrtfinale Roland Garrosa, Rima i Monte Carla, 2. kolo Madrida, naslov u Istanbulu).

Marin ima jako puno mjesta za napredovanje na ATP listi. Osvajanjem Miamija i Roland Garrosa Čilić bi gotovo sigurno preuzeo prvo mjesto na ATP ljestvici.

Na zemljanim terenima Pariza Marin brani 360 bodova, a osvajanje Grand Slama donosi čak 2000 bodova. S time da bi u situaciji da Marin osvoji Roland Garros, Nadal izgubio minimalno 1000 bodova, stigne li do finala. A svaka stuba manje donosi Španjolcu još veći gubitak.

Uglavnom, put do broja jedan jako je težak, ali za Marina itekako moguć. A Čilić bi time postao tek 27. broj jedan u tzv. open eri, odnosno Hrvatska tek 14. zemlja koja se može pohvaliti da je barem jedan tjedan imala najboljeg tenisača svijeta.

Del Potro na putu do naslova

S time da bismo postali zemlja s najmanje stanovnika koja se može pohvaliti tim uspjehom, jer sada je rekorder zemlja sa 7,3 milijuna stanovnika Švicarska, koja je na broju jedan imala Federera.

I Marin je svjestan šanse da može postati prvi na svjetskoj listi, ali ne želi si stvarati dodatni pritisak.

– Vjerujem da je taj cilj moguć možda već i ove sezone, ali nisam ni pod kakvim pritiskom vezanim uz vrijeme. Sa svojim timom predano radim, gotovo svaki dan analiziramo, tražimo koliko i gdje mogu napredovati. U posljednjih nekoliko mjeseci napravili smo velik iskorak u mojoj igri i to nam je dobar pokazatelj. S druge strane, Federeru prvo mjesto ATP liste nije prioritet, neće ići na sve turnire i to bi mi moglo ići u korist. No, ne trebam misliti o Federeru i Nadalu, prije svega moram se koncentrirati na sebe i svoj napredak, pa će doći i rezultat – rekao je Marin, koji večeras u Miamiju igra protiv domaćeg igrača Johna Isnera, s kojim se u karijeri susreo devet puta, a u sedam je mečeva slavio Marin.

No, Isner je te dvije pobjede postigao u posljednja tri meča.

– Ispadanjem Federera ždrijeb se otvorio, ali ne gledam tako daleko, moram biti fokusiran samo na sljedeći meč, i dizati formu što turnir bude u kasnijoj fazi – iznio je recept za dobar uspjeh Marin, koji bi u slučaju pobjede nad Isnerom u četvrtfinalu igrao protiv boljeg iz dvoboja Sousa - Chung, a u polufinalu mogao bi ga čekati Argentinac Del Potro, koji igra u senzacionalnoj formi (u prošlom kolu sa 6:2, 6:2 deklasirao je Nishikorija).

Iako, Marin bi sigurno htio izbjeći dvoboj s Del Potrom, s kojim ima omjer 2-10, a vjerojatno najbolniji poraz je onaj s finala Davisova kupa 2016. godine.

Komentara 16

DU
Deleted user
08:28 27.03.2018.

Nitko sretniji od mene ako se to dogodi. Mada je već i ovo ogroman uspjeh. U sportu koji je egzaktniji čak i od same matematike nema slučajnosti i vrijednosti se ne mogu podvaliti nego su isključivo posljedica mukotrpnog dugogodišnjeg rada. Vidim da mnogi to teško prihvaćaju a tako zlobno su likovali u vrijeme lažnih optužbi za doping.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:04 27.03.2018.

Ako iznenada umre 582.971 stanovnik Luksemburga, ja izravno postajem novi monarh, Veliki Vojvoda

SA
sanikol
08:48 27.03.2018.

Kakav naslov. Nema šanse. Pa Čilić se je namučio u zadnja dva susreta kao da igra s nekim od prve petorice. Svaka njegova izjava počinje sa : "Igram najbolji tenis".a onda živciranje kao da gledam Ivaniševića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije