Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport domaći nogomet

Mamić: Bandić ničime nije zaslužio biti počasni predsjednik Dinama

Izvršni predsjednik Dinama pozvao je Davora Bernardića da hitno sazove Skupštinu s temom o stanju u NK Dinamu
13. studenoga 2012. u 13:51 75 komentara 4 prikaza
zdravko mamić (1)
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Maksimirski gazda Zdravko Mamić imao je novi urbi et orbi. Izravni povod konferenciji za medije izvršnog predsjednika Dinama bila je emisija Nulta točka na HRT-u, gdje ga je između ostalog prozvao Zagrebog trener Ćiro Blažević, no Mamić je obraćanje iskoristio i kako bi se dotaknuo mnogih drugih tema.

Ispod je tekstualni prijenos te njegove presice.

"Javno tražimo mi iz Dinama i ja osobno predsjednika skupštine Bernardića i svih skupštinara da se pod hitno organizira javna rasprava o stanju u nogometnom klubu Dinamu. Pa da se vidi jesu li tu časni ili nečasni ljudi u Dinamu. Da se raspravi o svakoj lipi u zadnjih 10 godina. Gotovo, pusa...", završio je Mamić.

"Bandiću pred izbore uvijek pomažem zato što sam dobar čovjek. Bandić je puno toga obećao, a ja sam ga kao sportaš podržavao iako se to nije ispunilo. A Dinamo je ulagao u gradsku imovinu. Znam svaki potez udruge navijača i članova ZZD-a koji će napraviti u svakoj minuti. Oni su povezani sa svim institucijama. To razara ne samo nogomet, Hrvatska se pretvorila u mrežu amaterskih i profesionalnih špijuna."

"Nečuveno je da gradonačelnik Zagreba postavlja trenera u NK Zagrebu koji onda blati klub u kojem je taj Bandić počasni predsjednik. Što se tiče trenera Dinama Ante Čačića, nitko ali baš nitko nije čuo iz mojih usta ili Barišićevih ili Zorana Mamića da će trener biti smijenjen."

"Ćiro? Vidjeli ste da nisam htio komentirati, a i dalje neću komentirati. Samo sam htio i njega zamoliti da ne pljuje u tanjur iz kojeg je desetljeća tako dobro živio. Mene više od Ćire brine to što se on javno hvali da ga Bandić postavio za trenera u Zagrebu. Da sam ja Medić, sigurno mi Ćiro ne bi bio trener. Zašto? Pa klub se guši, a Ćiro se bavi sa svim ostalim klubovima. Bandić nikad ništa nije napravio za Dinamo osim što je žonglirao s Dinamom. Nije on nikad bio Dinamov saveznik, već sam ja bio njegov saveznik. Dinamo je uložio 10 milijuna eura u ono što Bandić nije napravio u 12 godina svog mandata."

"Dolaze nam tu direktori Evertona i Liverpoola, ima lijepih stvari. Dinamov voditelj omladinske škole Romeo Jozak bio je jedan od tri predavača za 260 direktora omladinskih škola na Arsenalovom Emiratesu. Zašto pljujemo samo po sebi? Svi mi Hrvati se mrzimo, svi pljujemo jedni po drugima. Postali smo robovi. Držimo se zajedno, uključujući i taj naš nogomet."

"Stanimo na loptu, ovo je apel medijima i navijačima. Da stanemo na kraj ovom ludilu u nogometu i svemu oko nogometa. Ne može se sve preko noći promijeniti."

"Gdje si vidjela da neka firma iznosi svoje podatke? Nigdje. Ja sam tu dolazio 500 puta sa bilancama, imaju sva ministarstva, sve institucije sve te dokumente koje češljaju, traži od njih. Zadnji put sam donio papire o 53 milijuna kuna ulaganja u stadion", odgovorio je Mamić na pitanje jedne novinarke.

"Neka si Grad Zagreb uzme te novce koje dobivamo i počne se već jednom brinuti o svojoj imovini, da nam to više ne nabijaju na nos."

"Pogledajte Hajduk. Nogometni klub Hajduk je simbol Dalmacije, pojam svega. Ja ga respektiram, ali Hajduk ne može drugačije živjeti osim da samo postoji. Nema rezultata u Hajduku niti će ga biti. Upravo zbog te neimaštine. Prva ponuda kad dođe za njihove igrače, oni idu van."

"Pozivam sve sportske novinare, sve nogometne radnike da ustanu u obranu našeg proizvoda, našeg nogometa koji nam je donio toliko radosti! Mi smo među 10 na svijetu. Dinamo i Hajduk su igrali pet puta Ligu prvaka. Dinamo je rekorder po porazima, to kažete. Zašto falsificiramo i lažemo javnost? Kažete da je Dinamo trgovačko društvo. Koga je to Dinamo prodao u zadnje tri godine? Samo Milan Badelj. Je li to trgovačko društvo? Badelju smo davali petogodišnji ugovor sa 600.000 eura godišnje. Nije htio ostati. Zašto stalno lažete svoje čitatelje?"

"Skandalozno je da od četiri potpredsjednika i 16 članova vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora nije ušao nitko iz hrvatskog nogometa. Ako je hrvatski nogomet 47 posto hrvatskog sporta, onda sam sve rekao. Ali problem je opet što sam to ja primijetio... Nisu nogometaši samo krivi za probleme u hrvatskom nogometu, nego se vodi opasna bitka toga podzemlja, političkog, medijskog i građanskog. Nogomet je žilav, ima problema, ali stotine tisuća poduzeća su zatvorena, desetine tisuća radnika radi, a ne prima plaću. Zašto smo mi moneta za potkusurivanje?"

"Nema problema, svi miču Zdravka Mamića, ali dajmo rješenja. Nakon toga mora doći bolji, a ne da dođe do rasula."

"Država i ministarstvo bi trebali osim ove kontrole su se trebali izboriti za više novca u sustav sporta. To je sramotna brojka za sportaše, to je posao ministarstva, a ne samo strah i represija. Predložili smo da se prisili kladionice da jedan posto slije u naše omladinske škole ili klubove i da ih na to ministarstvo prisili."

"NK Dinamo poziva i stavlja se na raspolaganje svim resursima i svim mogućim ministarstvima i inspekcija da dođu u Dinamo, a onda i u sve druge sportske klubove u Hrvatskoj da utvrde ima li tu kakvih nepravilnosti. Izašao je novi Zakon o sportu pa bi svi klubovi trebali održati skupštinu, ali to su nijanse. Pa planiramo tada se uskladiti s novim zakonom. To je jedina nepravilnost. Dosad je Dinamo imao besprijekorni statut, do izmjene zakona. Na prvoj sljedećoj skupštini ćemo to ispraviti."

"Problem hrvatskog nogometa je što je cijela država u problemima, pa gradovi ne mogu investirati u infrastrukturu. To je jedan od velikih problema. Ne možete imati dobre rezultate kad država malo ulaže u sport, čini mi se 0,01 posto novca iz proračuna. A recimo 140 milijuna kuna odlazi u Hrvatsko narodno kazalište, ali ne želim da ispadne da govorim protiv HNK-a."

"Moj sin nije zastupnik igrača Dinama! Niti jednoga! Već sam sto puta rekao: Ja sam bio taj koji je potpisao ugovor, kad sam došao u Dinamo, prenio sam Eduarda u svog sina. Pustimo da to sud utvrdi."

"Kako mislite da napamet možete sipati optužbe, bez dokaza. Koja je to moja porodica koja je dobila novac od Lige prvaka? Kako se to dogodilo? Kako sam ja to izveo? Možete li opisati te situacije kad novac odlazi u porodicu Mamić?"

"Kažu, hrvatska reprezentacija je odlična, ali hrvatski klupski nogomet nije. Pa otkud su došli igrači u reprezentaciju? Dozvoljavamo da se pljuje po našem proizvodu. Ja sam vas pozvao da vam kažem moje i Dinamovo viđenje o klupskom nogometu. Što je još dobro? Pa Bebek i Strahonja sude Ligu prvaka. Kad smo to imali? Dinamo je ovog trenutka 68. rangirani klub svijeta. Znate li da ima nekoliko stotina tisuća klubova na svijetu? Kako sam ja tako svemoguć da kormilarim hrvatskim nogometom, Dinamo, savezom... a kako onda nisam svemoguć da vas kupim, da vas zavežem i da vas natjeram da ne pišete laži? Pa nisam ja svemoguć. Niti sam skroman, jadan, sve sam samo ne svemoguć. Borim se na svoj način koliko se mogu boriti. Ovdje ima 80 skupštinara, ima 17 članova IO-a, ima tri člana Nadzornog odbora, u HNS-u ima isto 80 skupštinara, Izvršni odbor... i zamisli, svima njima upravlja Zdravko Mamić. Daj Bože da upravljam, jer bilo bi njima bolje."

"A Lokomotiva? Pa i oni su dobri, ali tu ima prste neki Mamić pa to nije bitno? Pa dobar je i Radnik. Znate li da Dinamo sa svojim partnerima Lokomotivom i Radnikom osiguravaju da 2000 djece nije u doticaju s drogama? Dinamo to omogućuje toj djeci. Što je još dobro u hrvatskom nogometu? Dobro je da je prije utakmice Dinama i Zadra u Kupu predsjednik Zadra na mitingu prije utakmice rekao: "Molim vas da se zahvalim Dinamu što je ostvario da dobijemo 500.000 kuna za omladinsku školi". - Sad kad sam bio u Splitu, gospodin Žužul mi je također zahvalio na 500.000 kuna. Znači, 15 klubova, svi su dobili 500.000 kuna od Dinamove Lige prvaka. Sljedeće godine će dobiti milijun kuna. Pa zar je to tako teško napisati? To nije laž, to nije mišljenje..."

"Evo primjer, Hajduk je privatiziran, Istra također, o njoj se vrlo malo govori, a oni su ozbiljna sredina i super sređen klub, Rijeka je privatizirana i vide se pozitivni iskoraci, imamo Split koji ide u privatizaciju, fantastičan klub. Imamo kontinuitet Slavena Belupa koji nikad nije spomenut u negativnom kontekstu. Imamo Cibaliju koja je privatizirana, Osijek koji je u procesu privatizacije. Imamo Zagreb, čiji predsjednik Medić sa suradnicima čini čuda. Imaju vrhunski kamp. Imamo Laljka koji sam drži Inter na svojim leđima. To je sve što je dobro u hrvatskom nogometu. Govorim o povećanoj kvaliteti, o procesu privatizacije i naravno, tu je Dinamo, koji... A što da vam kažem? Milijardu puta sam ponovio: Osmu godinu za redom smo prvi, iako trener Čačić tvrdi da prvenstvo još nije gotovo. Trebali ste mene pitati, a ja kažem da je Dinamo prvak i ove godine. Sedam smo godina u elitnim natjecanjima. Jesam li zadovoljan rezultatima? Nisam, pa tko voli gubiti, ali Dinamo je ove sezone odigrao 10 utakmica u Ligi prvaka, pet je pobijedio, jednu remizirao i četiri izgubio. Liga prvaka je počela s našom prvom utakmicom koju smo pobijedili. Nisam zadovoljan i sretan, možemo bolje. Ali zadovoljan sam jer smo osigurali egzistenciju našem klubu."

"Ja samo hoću ponoviti još jednom, ostajem kod toga da se protiv Dinama vodi dobro organizirani rat koje vodi političko, medijsko i građansko podzemlje. Nema, ili je vrlo malo razloga što se ovo događa Dinamu i hrvatskom nogometu. Što se tiče HNL-a, tvrdim odgovorno i imam pravo na to kao čovjek koji je 42 godine u nogometu, da je danas liga 12 barem 20 do 30 posto kvalitetnija nego liga 16. Tvrdim, a i za to sam se zalagao, da će liga 10 biti interesantnija i dohodovnija."

"Htio sam pozvati sve u hrvatskom sportu... Zašto svi napadaju medije? Zato jer svi očekuju pomoć od medija. Vi imate snagu, a ja sam jedan. Vas čita stotine tisuća ljudi. Ja vas molim da o hrvatskom nogometu pišete na pravičan način. U hrvatskom nogometu ima problema kao u cijelom društvu. Ne može hrvatski sport i nogomet biti imun na ono što se događa u gospodarstvu, politici, ili oko nas u Europi. Pa zar nije HTV imala prije nekoliko godina 500 milijuna kuna od marketinga? Danas ta ista HTV ima 50 milijuna kuna. Jer ne postoji tržište! Govorim li krivo ili falsificiram? Je li hrvatska televizija ima manju gledanost nego prije 20-30 godina? Zato što imaju konkurenciju danas. Rekao sam zadnji put, nema problema, kad ste se toliko obrušili na hrvatski nogomet i HNS, otvorite dva radna mjesta! Dinamov budžet kad sam bio direktor od 1992. do 1995. bio je tri milijuna eura, sad je 25 milijuna eura."

"Zadnji put sam pressicu završio i rekao da postoji dobro organizirana politička, medijska i građanska mafija. Postoji i medijska mafija u koju spada ovdje prisutni novinar Alač. Medijska mafija ima toliku snagu da organizira do sada nečuvenu emisiju na televiziji. Tvrdim da je ono organizirano i plaćeno da bi se onakva emisija emitirala. Inače bi tamo bili Šuker, Krešić, pa i ja, a ne ljudi koji nemaju kompetencije govoriti o hrvatskom nogometu" - rekao je izvršni predsjednik Dinama.

"Povod je jučerašnja televizijska emisija na HRT-u. Bili smo pozvani, ali nismo u emisiji s takvim naslovom htjeli sudjelovati" - istaknuo je na početku obraćanja Mamić.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • -obrisani-:

    mamiću, peri pivcu noge!!

  • maklin:

    Zašto pobogu mediji uopće prate mafiju? vrijeme vam je da zaboravite kriminalca Mamića. Trebate više gnjaviti USKOK a manje dolaziti na pozive Mamićevih.

  • Tihomir Prdež:

    Ajde Maminjo!!! Ožeži! Narodu treba malo smijeha!