Naslovnica Sport reprezentacija

Podizanje optužnice velika je nepravda prema Luki Modriću

– Kao odvjetnik, mogu reći da je to nedopustiv pritisak i na pravosuđe i na svjedoka.
05. ožujka 2018. u 07:20 122 komentara 8833 prikaza
Luka Modrić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U svojem subotnjem izlaganju Zdravko Mamić spomenuo je i podizanje optužnice protiv Luke Modrića za lažno svjedočenje u procesu Mamiću u kojem je Modrić jedan od svjedoka. Mamić je ustvrdio da je takva optužnica zapravo nemoguća dok proces u kojem je svjedok još traje i pokazao odluke suda koje takvim tvrdnjama idu u prilog.

Zdravko Mamić Obraćanje javnosti Mamić: Cvitan želi uništiti mene i Dinamo, ali mu poručujem da neće uspjeti

Neviđeno u sudskoj praksi

Potražili smo i mišljenje pravnika i odvjetnika o tome. Sigurno se sjećate Saše Pavličića Bekića, odvjetnika koji je bio i disciplinski sudac Prve HNL. Sve je tada rješavao vrlo brzo i pravedno, ali je jednako tako brzo i smijenjen. Pričalo se da mu je presudio upravo Mamić, odnosno Dinamo, zbog kazne Soudaniju. I Pavličiću Bekiću to se sigurno nije svidjelo, ali taj ugledni odvjetnik stoga iz neutralnog kuta može prokomentirati podizanje optužnice protiv Luke Modrića zbog navodnog lažnog svjedočenja.

– Kao odvjetnik, mogu reći da je to nedopustiv pritisak i na pravosuđe i na svjedoka. Jedino kad bi se utvrdilo da svjedok ne govori istinu, a da se upravo na njegovu svjedočenju temelji presuda, moglo bi se reći da je DORH u pravu. No, u ovom slučaju, dok je postupak u tijeku, riječ je o apsolutnom pritisku i na pravosuđe i na svjedoka – kazao je Pavličić Bekić.

No, Modrić je već svjedočio.

– Teoretski se može dogoditi da bude ponovno pozvan na suđenje radi dopunskog saslušanja. Kako onda očekivati od svjedoka kvalitetan iskaz kad je protiv njega podignuta optužnica zbog prijašnjih iskaza? – pita se taj odvjetnik.

Dakle, kad je govorio o toj zapravo nemogućoj optužnici, Mamić je bio u pravu. I sad ćemo tek vidjeti kakve će biti posljedice.

– Mene se doista ne tiče tko je zbog čega kriv, je li svjedok lagao ili nije, to neka utvrdi sud, ali podizati optužnicu dok još traje proces nedopustivo je i ispod svake razine. Vidjet ćemo što će sada o toj optužnici odlučiti sud, ne znam je li uputio prigovor. No, sam čin podizanja optužnice mi je nezamisliv, u 21 godini svoje prakse nikad nije bilo takvog postupanja DORH-a – zaključio je Pavličić Bekić.

Moglo bi se očekivati da ta optužnica na kraju bude odbačena. Kako god bilo, Modriću je već nanesena šteta. Nakon što se saznalo za podizanje optužnice, uvredljivo mu se skandiralo na Poljudu za vrijeme utakmice Hajduk - Slaven Belupo. Kapetan naše reprezentacije i najbolji igrač sad će opet dolaziti u grču na okupljanja reprezentacije. Srećom, sljedeće je daleko od Hrvatske, u SAD-u, gdje naši igraju protiv Perua i Meksika.

No, brzo će doći pripreme reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a tamo nam je Modrić neophodan za dobar rezultat koji već dugo čekamo. I njemu i dobrom dijelu reprezentacije to je možda posljednja prilika da na velikom natjecanju i postignu nešto veliko jer dobar dio igrača već je u ozbiljnim godinama i neće još dugo igrati na najvišoj razini.

No, sad je već pitanje u kakvom će psihičkom stanju Modrić biti zbog svih tih procesa i suđenja. Slično se zamjeralo i Dejanu Lovrenu za njegovo svjedočenje u procesu Mamiću, pa možda i protiv njega bude podignuta optužnica za lažno svjedočenje.

Pod dodatnim pritiskom

Ako je Modrić i kriv, onda bi bilo normalno da se pričekalo kraj suđenja Mamiću u kojem je svjedok, pa ga se tek tada optužilo. Ovako je već sada nanesena šteta ne samo Modriću nego čak i procesu protiv Mamića jer će sud biti pod dodatnim pritiskom zbog svih tih okolnosti.

Nažalost, nogomet će nam opet patiti i neće biti čudo da Modrića, Lovrena ili još nekog našeg reprezentativca pozovu na ispitivanje kad se okupi reprezentacija za Rusiju. Sam nogomet ovoj je državi, kao i sport uopće, zadnja rupa na svirali. Ali, dođe li Modrić s reprezentacijom do medalje u Rusiji, političari će se slikati s tim odličjem. To je jedino što znaju, tko god bio na vlasti.

Modrić PSG PRED VRATIMA Zidane otkrio kada će donijeti konačnu odluku o Modriću Zdravko Mamić KRATKO, ALI JASNO Evo kako je glavni državni odvjetnik reagirao na Mamićev istup Optužnica protiv Modrića Rušenje Mamićevih svjedoka: Tužitelji neće dopustiti da ih rade budalama
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • gafe:

    Konacno jedan racionalan objektivan clanak o toj temi. Dok Srbija i BiH dizu optuznice protiv RH, dok Srbija blati RH u UNu, dok Bakir negerira prava Hrvata u BiH, dok za stotine ratni zlocina u RH nitko nije odgovario, DORHu ... prikaži još! je nesto drugo na vaznije. To kako se ponasa DORH je van svake prakse.

  • kapunjohan:

    Reprezentaciju se sustavno ruši već desetak godina, zato bi svi pozvani reprezentativci trebali otkazati igranje za Hrvatsku iz solidarnosti protiv neopravdanog progona kapetana i Lovrena pa cijele reprezentacije /sa rukom na srcu, što im smeta/ a sve u nemoći da ... prikaži još! nađu nešto zašto bi mogli optužiti Mamića.

  • Spezispezi:

    Ništa čudno za Hrvatsku. Ubojice i rušitelje države se abolira i neki čak sjede u saboru, a čovjeka koji danas radi najveću promociju države stavlja se na optuženičku klupu ! Udbaška posla