Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČERVAR INOVACIJAMA ZADIVIO RUKOMETNI SVIJET

Lino: Učit ću i sa 80 godina!

Hrvatska Norveška
Igor Kralj/Pixsell
21.01.2010.
u 09:03

– Volim svaki dan nešto novo istražiti. Ne kažem da nije bilo i pogrešaka, ali iz tih pogrešaka dalo se puno naučiti - kaže Červar.

Nakon povratka rukometne reprezentacije s Europskog prvenstva u Švedskoj 2002., gdje je bila posljednja, malo tko htio se prihvatiti izborničke klupe. Josip Milković je tada brzo odstupio, a Zoran Gobac, koordinator za muški rukomet, sjetio se Line Červara, koji je u to vrijeme imao lijepih uspjeha s talijanskom reprezentacijom.

Drugi su nas kopirali

Kada ga je Gobac pozvao, Lino nije ni sekunde razmišljao. U sedam godina, od 2003. do 2010., rukometaše je vodio u osam od mogućih devet polufinala. U tih sedam godina Lino je stalno uvodio novosti u igru.

– U Portugalu sam modificirao 3-2-1 obranu. U napadu sam postavio vanjsku liniju s Lackovićem, Balićem i Metličićem koja je imala brzi protok lopte. S tom brzom igrom smo sve sustave suparničkih obrana lako rušili – kaže Lino.

Već godinu dana kasnije hrabro se odlučuje za novu obranu, s kojom smo osvojili zlato na OI u Ateni.

– Mnogi su mi govorili da je ta obrana nečija kopija, ali su se prevarili i kasnije se ispričavali. Tu obranu neki su kasnije pokušali kopirati, ali od nas.

Lino je nakon Atene napisao drugu knjigu. Prvu je napisao još 1998., a zvala se "Rukomet u meni".

– Volim svaki dan nešto novo istražiti. Ne kažem da nije bilo i pogrešaka, ali iz tih pogrešaka dalo se puno naučiti. Moj trenerski uzor je Ranko Žeravica. Taj košarkaški trener, koji u riznici trofeja ima sedam medalja s velikih natjecanja, i danas, u 81. godini, još traga za novim znanjem. Takav ću biti i ja – naglasio je Červar.

Nekad su njegove inovacije izazivale i pravu buru negodovanja, kao na EP-u u Švicarskoj 2006. godine kada je igrao bez lijevoga krila, ali s dvojicom kružnih napadača.

Pucalo se po meni

– Uh, tad se pucalo po meni iz svih oružja, a danas tako igraju mnogi, posebice u klubovima – kaže Lino.

Najviše inovacija uveo je na ovom prvenstvu i tako opet iznenadio rukometni svijet – igra bez vratara kada imamo igrača manje.

– Igramo na sasvim novi način – naglašava Červar.
– A u igri smo bez vratara zabili pet pogodaka. Suparnik nijednom nije uspio uputiti loptu prema mreži dok Alilovića nije bilo.

S obzirom na to da nam je napad nešto slabiji, odlučio sam uvesti igrača kako ih ne bismo imali manje u odnosu na suparničku punu zonu. Nekad smo s igračem manje postizali puno manje pogodaka, a puno više primali, a protiv Norveške je taj omjer bio pet postignutih i sedam primljenih.

Ključne riječi

Komentara 4

QW
qwertzuio
10:36 21.01.2010.

Svaka čast Lino, baš kao što kaže \"proferio\" kapa do poda, ali mani se čovjeće politike!

PR
proferio
10:12 21.01.2010.

Lino kapa do poda! 8 polufinala od mogucih 9! I sto je najbolje ova generacija je bolja od dosadasnjih, a najmlađa smo reprezentacija na euru! Najbolji trener u povijesti rukometa!

OB
-obrisani-
09:36 21.01.2010.

vrijeme će pokazati da je lino jedan od najvećih trenera ikad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije