Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS JE DRUKČIJE

Legendarni vatreni o obitelji: Svijet nam se srušio, bojali smo se i plakali

Dario Šimić u Splitu
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/5
15.01.2020.
u 12:34

– Zbog njega smo postali plemenitiji ljudi, snažniji kao roditelji i povezaniji kao obitelj – rekao je Šimić.

Bivši hrvatski nogometaš i nekadašnji vatreni Dario Šimić (44) sa suprugom Jelenom u braku je gotovo 20 godina. Imaju sinove Roka, Viktora, Nikolasa i Davida, a najmlađi od njih rođen je s Downovim sindromom.

Šimić je za Story rekao da im je dolazak danas četverogodišnjeg Davida sasvim promijenio život.

– To je situacija na koju, koliko god se pripremali, ne možete biti spremni. U tom nam se trenutku svijet srušio, bojali smo se, plakali, nismo znali što nas čeka. S odmakom od četiri godine žao nam je svake suze koju smo pustili i svake sekunde u kojoj smo se bojali. Istina, život nam se promijenio, ali ne u negativnom smislu, nego upravo suprotno. Zbog njega smo postali plemenitiji ljudi, snažniji kao roditelji i povezaniji kao obitelj – rekao je Šimić.

Malenom Davidu bile su tri godine kada je počeo čitati metodom globalnog čitanja, programom osmišljenom za podučavanje djece s Downovim sindromom.

– Nismo mogli vjerovati da se to uistinu događa. Sada, u dobi od četiri godine, zemljopis, znamenitosti, umjetnička djela i planete raspoznaje bolje nego ja. Zna brojiti na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom. Pred nama je dug put, zasigurno i vrlo strm, ali uz Božju pomoć i s vizijom koju nam je dao, znamo da ćemo ga savladati – rekao je Šimić. 

Koje su bile prve brige kada se David rodio?

– Na početku su najveći strahovi vezani uz popratne dijagnoze kao što su bolesti srca. Srećom, David je bio savršeno zdrav dječačić pa nam se otvorio prostor za druge stvari važne za njegov napredak – rekao je Šimić i dodao da su u posljednjih deset godina u Hrvatskoj napravljeni veliki pomaci.

Koliko su osobe s Downovim sindromom integrirane u društvo?

– Društvo uči iz onoga što govorimo i iz onoga što vide. Naša su djeca kao i sva druga. Žele se družiti, igrati, smiju se kad se i drugi smiju, plaču kada dožive nepravdu, ponose se kad postignu uspjeh, ljute se kad im nešto ne ide od ruke.

Pohađa li David vrtić?

– David pohađa Montessori vrtić i kod kuće provodimo Hiper program rane edukacije – izjavio je Šimić koji je osnovao udrugu Hureka kada je David imao godinu i pol. Tada je supruzi i njemu postalo jasno da je rana edukacija potrebna svoj djeci, ne samo onoj s poteškoćama.

Podsjećamo, Šimić je u karijeri odigrao 100 utakmica za hrvatsku reprezentaciju, a nastupao je za Dinamo, Inter, Milan i Monaco. Više nastupa za vatrene imaju samo šestorica igrača – Srna, Modrić, Pletikosa, Rakitić, Šimunić, Olić i Ćorluka.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
12:41 15.01.2020.

Često nam Bog daje križ za koji mislimo da ga ne možemo podnijeti. A onda shvatimo da nam je dao ne ono što smo tražili, nego ono što nam treba. I zahvalni smo. Čuvajte svoju obitelj. Sretno.

HE
HellsAgnes
14:21 15.01.2020.

Svaka cast za obitelj Simic! Ali mi nije jasna zadnja recenica gdje novinar podsjeca citaoce tko je Dario Simic i gdje je sve igrao. Ili smo mi nesto propustili o Dariju a novinar to zna.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:53 15.01.2020.

krasno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije