Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI KAPETAN

Ovo je zbilja nevjerojatno: Modrić je taj trenutak čekao čak sedam i pol godina!

Luka Modrić
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
14.01.2020.
u 20:14

Utakmica iz saudijskoga grada Džede nosi još jedno intrigantno poglavlje Modrićeve karijere. Zvuči nevjerojatno, ali dostupni podaci tako pokazuju: Luka je prekjučer prvi put u svojih sedam i pol godina u Realu izveo jedanaesterac! I zabio gol.

Luka Modrić (34) još je jednom ispisao povijest madridskog Reala, ali i hrvatskog nogometa.

Naime, osvojivši naslov pobjednika španjolskog Superkupa, u drami jedanaesteraca u Saudijskoj Arabiji protiv Atletica, Modrić je dohvatio svoj 22. momčadski trofej.

Luka Modrić
1/5

Time se izjednačio s Marijem Mandžukićem na drugome mjestu najtrofejnijih hrvatskih nogometaša, došavši na gotovo nedostižnih šest trofeja iza leđa nedodirljiva Darija Srne.

Zanemarimo li ovom zgodom umirovljenog Šahtarova kapetana koji je u Ukrajini proveo čak 15 sezona, suparništvo dojučerašnjih suigrača iz reprezentacije, Luke i Mandže, upravo dobiva novi zamah.

Naime, Luka Modrić upravo je osvojio 16. trofej s Realom, a Mario Mandžukić je u ligama tzv. petice osvojio jedan više, i to u dresovima tri kluba: s Bayernom i Juventusom po osam, te jedan s madridskim Atleticom. Takvu zbirku trofeja u najjačim ligama ne posjeduje ni jedan naš nogometaš.

Uz to, zahvaljujući nastupima u tri lige petice, Mandžo je trofeje osvajao u čak 12 različitih natjecanja u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji, a Luka je ostao na devet i teško da će do kraja karijere proširiti te horizonte.

Lukin peh bilo je to što je četiri godine proveo u Tottenhamu, klubu koji je posljednji trofej, engleski Liga-kup, osvojio 2008. godine, nekoliko mjeseci prije Modrićeva dolaska na White Hart Lane.

Četiri europska naslova

Od Lukina 22 momčadska trofeja, šest ih je prikupio u dresu Dinama između 2006. i 2008., od toga tri naslova prvaka.

Zanimljivo, otkad je napustio Maksimir, Modrić je samo još jednom postao prvak države, 2017. godine, dok je ostala “srebrnina” došla u Španjolskom kupu i Superkupu te Ligi prvaka, europskom Superkupu i Svjetskom klupskom prvenstvu. Uz Luku je tako vezan nevjerojatan podatak: da je jednaki broj puta osvajao nacionalna prvenstva i Ligu prvaka!

Senzacionalan Lukin niz trofeja s Realom, koji će malo vjerojatno biti okončan brojkom 16, svrstava našeg nogometaša među ikone najvećega svjetskog kluba. Tako primjerice Luka Modrić trenutačno ima jednak broj trofeja s galacticosima kao i jedan od najvećih Realovih igrača u povijesti Raul Gonzalez čiji je staž u madridskom klubu trajao čak 16 godina.

Luki još tri trofeja nedostaju da bi dostigao Realova rekordera novijega doba Ikera Casillasa (legendarni Gento ih je osvojio čak 23), a naslovom u Džedi nadmašio je i Cristiana Ronalda, osvajača 15 trofeja s Realom u devet godina na Bernabeuu.

Fernando Hierro osvojio je pak s Realom jedan trofej više od Luke jer mu se računa i naslov iz davno ugašenoga Kupa Iberoamericana, u kojemu je madridski klub 1994. u finalu bio bolji od Boca Juniorsa. Taj trofej s Realom ima i Robert Prosinečki.

Kad smo već kod Luke Modrića, nije naodmet spomenuti da je naš igrač u 14 velikih finala s madridskim Realom bio poražen samo tri puta: sva tri puta od Atletica, u Kupu (2013.), Superkupu (2014.) i europskom Superkupu (2018.). Jedan od tih trofeja, prije pet godina, odnio mu je – Mario Mandžukić.

Prvi jedanaesterac za Real

Utakmica iz saudijskoga grada Džede nosi još jedno intrigantno poglavlje Modrićeve karijere. Zvuči nevjerojatno, ali dostupni podaci tako pokazuju: Luka je prekjučer prvi put u svojih sedam i pol godina u Realu izveo jedanaesterac! I zabio gol.

To mu je bio ukupno 18. pogodak s bijele točke u karijeri. Prvi je realizirao u dresu hrvatske mlade reprezentacije 2. rujna 2005. godine, u utakmici s Islandom u Reykjaviku. Modrić je tri puta i zapucao jedanaesterce; 2008. u utakmici s Turskom u Beču pucao je pokraj vrata, a Andorac Koldo (2008.) i Danac Schmeichel (2018.) obranili su mu šuteve.

Na kraju, citiramo odlomak iz nedavno objavljene autobiografije Luke Modrića “Moja igra”.

“U Mostaru su me zadužili sjajnim odnosom prema meni. Dao sam najbolje od sebe i oni su to prepoznali. Dobio sam puno pohvala, pisalo se da sam među najboljim igračima lige. Najdraže mi je ipak bilo priznanje ‘Filip Šunjić Pipa’, koje dodjeljuju navijači Zrinjskog Ultrasi igraču kojeg smatraju najboljim u sezoni...”.

Tim riječima Luka se prisjetio 2004. godine kada je u Mostaru primio prvi individualni trofej u karijeri. Petnaest godina nakon tog značajnog trenutka Modrićeve karijere, popis kategorija u kojima je naš kapetan bio nagrađen kao individualac dosegao je impozantnu brojku 36!

Posljednja dva u nizu priznanja stigla su mu na izmaku 2019. godine: postao je Večernjakov nogometaš godine te član idealne momčadi desetljeća u izboru France Footballa. 

SVI MODRIĆEVI TROFEJI

Hrvatsko prvenstvo (Dinamo) 3
Hrvatski superkup (Dinamo) 1
Hrvatski kup (Dinamo) 2
Španjolsko prvenstvo (Real) 1
Španjolski kup (Real) 1
Španjolski superkup (Real) 3
Liga prvaka (Real) 4
Europski superkup (Real) 3
Svjetsko klupsko prvenstvo (Real) 4

NAPOMENA: Luka Modrić u tri kluba ostao je bez trofeja: mostarskom Zrinjskom (2003./2004.), zaprešićkom Interu (2004./2005.) i Tottenhamu (2008.-2012.)

>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije