Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasovanje otvoreno!

Kakva čast! Kukoč i Dražen kandidati za najbolju europsku petorku u NBA povijesti

Toni Kukoč na Europskom prvenstvu u košarci, 1999.
Foto: Sinisa Hancic
1/7
30.03.2022.
u 11:15

Sastaviti prvu petorku bit će jako teško no čini nam se da će za "All-Time NBA European First Team" vrlo ozbiljni kandidati biti Toni Kukoč i Dražen Petrović.

Ovog ponedjeljka (28. ožujka), a trajat će do 6. travnja, na NBA.COM/Eurovote otvoreno je glasovanje za najbolju petorku europskih košarkaša u povijesti NBA lige. Oni koji ne uđu među prvih pet morat će potražiti zadovoljštinu u drugoj petorci, a glasove će, u omjeru pola-pola, dati NBA poklonici ali i poseban ocjenjivački sud sastavljen od novinara, influensera i sportaša u koji je bio uvršten i bivši hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić.

>>> Evo što kaže Ivan Rakitić o Draženu Petroviću:

A novinari, među njima i jedan hrvatski (ovaj Večernjakov) i sportaši isfiltrirali su 20 najboljih Europljana svih vremena među kojima samo Hrvatska, Srbija i Francuska imaju po tri kandidata za najbolje petorke NBA Europljana.

U top 20 Hrvatsku predstavljaju Toni Kukoč, Dino Rađa i nezaboravni Dražen Petrović, Srbiju Vlade Divac, Nikola Jokić i Predrag Stojaković a Francusku Tony Parker, Boris Diaw i Rudy Gobert. Po dva kandidata imaju Litva (Arvidas Sabonis, Šarunas Marčulionis), Španjolska (braća Pau i Marc Gasol), Turska (Hidayet Turkoglu, Mehtmet Okur), Slovenija (Luka Dončić, Goran Dragić) i Njemačka (Dirk Nowitzki, Detlef Schrempf) a jednog Grčka (Giannis Antetokounmpo).

Sastaviti prvu petorku bit će jako teško no čini nam se da će za "All-Time NBA European First Team" vrlo ozbiljni kandidati biti Toni Kukoč i Dražen Petrović kojemu je otegotna okolnost što je igrao u nekom drugom vremenu, u kojem većina glasača nije bila ni rođena, i što ima nedovršenu i tragedijom prekinutu karijeru. No, zato predstavlja jednog od europskih pionira koji je krčio put svim Europljanima koji će tek doći pa tako i onima koji danas blistaju na NBA parketima kao što su Jokić, Dončić, Gobert, Bojan Bogdanović...

Mar 29, 2022; Dallas, Texas, USA; Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) smiles as he runs back up the court during the second half against the Los Angeles Lakers at the American Airlines Center. Mandatory Credit: Jerome Miron-USA TODAY Sports Photo: Jerome Miron/REUTERS
Foto: Jerome Miron/REUTERS

Po izboru Aleksandra Petrovića, Cibonine legende i bivšeg izbornika Hrvatske, BiH i Brazila, najbolju europsku petorku svih vremena činili bi njegov brat Dražen, Dončić te Kukoč, Antetokounmpo i Jokić. A u drugu momčad Europljana Aco je stavio Parkera, Stojakovića, Nowitzkog, Gasola i Divca.

- Dončića sam stavio ispred Parkera zbog svega što je na NBA parketima pružio u rekordnom roku. A Dražen mi je u petorci ne samo zbog brojki koje je imao dok je igrao za Netse nego i zbog nasljeđa koje je ostavio. A on i Divac otvorili su Europljanima put. Teško se bilo odlučiti pa sam u svom izboru više bio oslonjen na igrače s ovih prostora - kazao je Aco.

Ponešto drugačiji je bio izbor Stojka Vrankovića, čovjeka s petogodišnjim NBA iskustvom i aktualnog predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza. On je također bio zavičajno sentimentalan pa je u prvu All-Time petorku stavio Parkera, Petrovića, Kukoča,Nowitzkog i Sabonisa, a drugu postavu Europljana mu čine Dragić, Dončić, Antetokounmpo, Stojaković i Jokić.

- Zamislite samo kako bi Sabonis izgledao da je došao u NBA u Jokićevim godinama, a tako kasno, u 31. godini. A tada je konkurencija na centrima bila puno jača nego danas - kazao je Stojko.

Gordan Giriček, Zagrepčanin sa šest NBA sezona u nogama, ovako je posložio prvu (Dončić, Petrović, Kukoč, Nowitzki, Rađa) a ovako drugu petorku (Parker, Stojaković, Antetokounmpo, Schrempf, Sabonis). Iz prve desetorice, izostavio je Jokića, kaže svjesno.

Mar 22, 2022; Milwaukee, Wisconsin, USA; Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) looks for a call during the third quarter against the Chicago Bulls at Fiserv Forum. Mandatory Credit: Jeff Hanisch-USA TODAY Sports Photo: Jeff Hanisch/REUTERS
Foto: Jeff Hanisch/REUTERS

Jako nas je zanimalo kakav će biti izbor Nevena Spahije, jedinog hrvatskog trenera s NBA iskustvom, aktualnog stratega euroligaša Baskonije, a on je uz poruku "nikad lakši izbor" izdiktirao sljedeće sastave:

- "Starting line up" čine Parker, Petrović, Dončić, Antetokounmpo i Jokić, a "back up" petorku Dragić, Marčulionis, Kukoč, Nowitzki i Sabonis.

Kada bi se gledalo samo po osvojenim naslovima, osobnim trofejima i All-Star zvijezdicama onda bi prvu petorku činili Parker, Antetokounmpo, Kukoč, Nowitzki i Jokić. Parker je četverostruki NBA prvak, Antetokounmpo je dvostruki MVP lige, Kukoč je trostruki prvak i najbolji šesti igrač NBA lige, Nowitzki je prvak te MVP finala i cijele sezone a ima i najviše All-Star zvjezdica (14), a Jokić je prošle sezone najbolji igrač (MVP) NBA lige.

Drugu petorku bi činili Luka Dončić, Dražen Petrović, Detlef Schrempf, Pau Gasol i Vlade Divac. Dončić je čarobnjak novog doba koji je zaludio NBA fanove. Petrović je bio strastveni stroj za koševe kakav se rijetko rađa. Schrempf je dvaput bio najbolji šesti igrač NBA lige i trostruki All-Star. Stariji Gasol je dvostruki NBA prvak i šesterostruki All-Star, a Divac je jedan od samo sedam igrača u NBA povijesti koji ima 13.000 koševa, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1500 blokada.

Kada bi se birala, treću petorku bi, po nama, sačinjavali Marčulionis, Stojaković, Turkoglu, Rađa i Gobert. Dino Rađa, hrvatski počasnik Kuće slavnih, u ovoj priči ima hendikep što je u NBA ligi proveo samo četiri sezone pa mu nedostaje brojki (i trofeja i priznanja) no unatoč tome ima zavidan NBA prosjek od 16,7 koševa i 8,4 skoka po utakmici.

Napišite nam u komentarima svoju prvu i drugu petorku sastavljenu od europskih košarkaša koji su igrali u NBA ligi.

 

Komentara 5

Avatar von Šoštarić
von Šoštarić
13:12 30.03.2022.

Kukoč,Petrović,Sabonis,Nowitzky,Divac

Avatar Castro
Castro
17:30 30.03.2022.

Petrović Kukoč Rađa Perasović i … Mirta Delibašić .

Avatar Crni Taban
Crni Taban
14:10 30.03.2022.

Dražen Petrović realno nije do koljena Toniju Kukoču.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije