Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLEST JOJ NIJE PREPREKA

Kristina heroina u borbi protiv najboljih svjetskih tekvondašica i dijabetesa

Zagreb: 25. Croatia Open taekwondo turnir, Kristina Tomić
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/6
18.07.2021.
u 22:00

Uz streljačicu Snježanu Pejčić, tekvondašica Kristina Tomić jedan je od hrvatskih aduta već prvog dana natjecanja na Olimpijskim igrama.

Već prvog dana natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupit će cijeli niz hrvatskih sportaša, a pored zračne puške na 10 metara (Snježana Pejčić) medalje će se dijeliti još i među tekvondašicama u kategoriji do 49 kilograma.

A tu će nas zastupati Zagrepčanka Kristina Tomić, jedna od četvero kvalificiranih Hrvata u ovom atraktivnom olimpijskom sportu korejskih korijena.

U danima prije odlaska u Tokio, pričali smo s Kristinom u dva navrata i stekli dojam da je prilično optimistična. Još u Splitu, prije mjesec dana, kazala nam je da joj njen dijabetes tipa jedan ne predstavlja nikakav problem baš kao niti borba s kilogramima.

- Puno mi je lakše kontrolirati dijabetes kada ovako intezivno treniram jer ne mogu toliko pojesti koliko sam s treninzima trošila. Stalno sam na donjoj granici razina na kojima bih trebala biti što se tiče šećera pa si jako malo inzulina dajem. Što god da pojedem za sat i pol do dva je nov treninga pa se to samo iznivelira.

09.07.2021., Zagreb - Na konferenciji za medije predstavljen je nastavak suradnje Hrvatskog olimpijskog odbora i putnicke agencije Uniline, sluzbenog sponzora hrvatskih olimpijaca. Kristina Tomic Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Iz Zagreba je krenula s tri kilograma više, već u Tokamachiju je to svela na kilogram manje, pa nemamo razloga ne vjerovati da će u petak, dan prije natjecanja, Kike zadovoljiti vagu.

- Možda bi u skidanju kilograma pomognu iznimna tokijska vrućina i prekomjerna vlažnost zraka. U svakom slučaju, sve je pod kontrolom.

Njena radna kilaža bila je na 52-53 kilograma, a kako se nastup približava viška je sve manje. Još tada u Splitu kazala nam je:

- Taj posljednji kilogram skinut ću posljednji dan uoči vaganja uz trčanje u šuškavcu ili tako nekako.

Kazala je da će joj veći stres biti svakodnevna testiranja na COVID-19 i isčekivanje rezultata.

- Taj stres isčekivanja rezultata testa prolazimo svakodnevno. Ne mogu zamisliti kako bih se osjećala da budem pozitivna i da mi ktome još nedaju da taj test ponovim jer on može biti i lažno pozitivan.

Da bi skrenula misli s takvih tema, i usmjerila ih isključivo prema svom nastupu, Kristina je sa sobom ponijela knjigu poznatog osobnog trenera Tima Grovera, čovjeka koji je radio s najvećim američkim košarkašima poput Michaela Jordana i Kobea Bryanta.

- Iz svoje bogate karijere u radu s elitnim sportašima, Grover nudi niz zanimljivih iskustava i citata koji predstavljaju poticajan način razmišljanja uoči velikih natjecanja.

10.11.2019., Zagreb - 25. Croatia Open taekwondo turnir. Kristina Tomic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kristina i njene kolege olimpijci (Matea Jelić, Toni Kanaet, Ivan Šapina) pripremali su se u najboljim uvjetima koje je u Hrvatskoj, pa i šire, bilo moguće i zamisliti.

- Trenirali smo u novootvorenom centru Taekwondo kluba Marjan, u uvjetima kakve u regiji nitko nema.

A pod palicom izbornika Tonija Tomasa, treniralo se i po četiri puta dnevno.

- Prvi bi trening bio ujutro u sedam i 30, teretana ili trčanje, nakon čega bi uslijedio odmah individualni te-kvon-do. Nakon toga, oko 13 sati, uslijedio situacijski trening, s opremom, a četvrti bi bio kasno popodne, opet individualni.

Toliki broj treninga u dan pomogao je Kristini da kontrolira kilažu, a kako je ona najniža kategorija (do 49 kg) njoj je u pravilu i najteže skidati prekomjernu težinu.

- U Marjanu smo imali i neku iznimnu vagu koja ne samo da mjeri kilograme nego i mišićnu masu, postotak vode u tijelu, koštanu masu.

S obzirom da se osim sa suparnicama mora boriti i sa neugodnom dijagnozom Kristina je svojevrsna heroina i uzor za sve dijabetičare, posebice za one koji se žele baviti vrhunskim sportom. Držimo joj palčeve u naumu da svoju uspješnu karijeru - ima europsko zlato i dvije svjetske bronce - okruni i olimpijskom kolajnom. S obzirom kakvu žrtvu podnosi, rijetko je tko to od nje više zaslužio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije