Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljiva utrka

Kramarić je stigao do podatka vrijednog divljenja. Uskoro će ostvariti ono o čemu je samo sanjao

Split: Andrej Kramarić zabio za vodstvo Hrvatske na Poljudu
Miroslav Lelas/PIXSELL
14.02.2024.
u 07:00

Njemu su tek 32 godine, ugovor s Hoffenheimom ima do 2025., standardni je hrvatski reprezentativac, izvrsno očuvan, i dalje uživa u nogometu, gladan je izazova te kao takav može nastupati i zabijati barem još nekoliko sezona. Ako se zasiti Njemačke, onda može i u Saudijsku Arabiju ili – još bolje – u Dinamo.

Andrej Kramarić (32) u proteklom je bundesligaškom kolu postigao svoj deseti pogodak ove sezone za Hoffenheim, 8-plasiranu momčad Bundeslige. Tim pogotkom Andrej je Hoffenheimu osigurao dragocjeni bod, ali istodobno i na privatnom je planu ostvario izvanredan doseg.

Naime, Kramarić je protekloga vikenda postigao svoj 251. pogodak u seniorskoj karijeri, što je podatak vrijedan divljenja i istodobno u perspektivi približava Andreja nečemu o čemu je mogao samo sanjati: tituli najefikasnijega hrvatskog nogometaša u samostalnoj Hrvatskoj!

Pojasnimo: u ovu Kramarićevu kvotu 251 ulaze svi njegovi pogoci u seniorskoj konkurenciji, za klubove – Dinamo, Lokomotivu, Rijeku, Leicester City i Hoffenheim u svim službenim natjecanjima – te za A reprezentaciju (ne računajući pogotke u raspucavanjima jedanaesteraca).

GALERIJA Kramarić bi mogao prestići Davora Šukera

Split: Andrej Kramarić zabio za vodstvo Hrvatske na Poljudu
1/10

Koristeći podatke s Transfermarkta i HNS-a, došli smo do ovakvoga Andrejeva učinka: za Dinamo i Lokomotivu postigao je po 20 pogodaka, za Rijeku 55, za Leicester City 4, za Hoffenheim 125, te za hrvatsku reprezentaciju 27!

Skoblar izvan konkurencije

A što ovome zavidnome Kramarićevu golgeterstvu otkriva šira slika? To da je igrač Hoffenheima na dobrome putu ka rekordu, ali da mora još malo potegnuti. Dakle, Andreja Kramarića od titule zlatne kopačke hrvatskog nogometa dijeli još točno 29 pogodaka. Toliko mu, naime, bježi legendarni Davor Šuker, strijelac čak 280 pogodaka za Osijek (40), Dinamo (41), Sevillu (82), Real Madrid (49), Arsenal (11), West Ham (3), München 1960 (8), Jugoslaviju (1) i Hrvatsku (45).

Ovdje je važna napomena kako smo u ovoj priči u obzir uzeli samo nogometaše koji su karijere gradili ili okončali u samostalnoj Hrvatskoj, što onda ne uključuje doista izvanserijskoga strijelca svjetskoga kalibra, Josipa Skoblara, koji je u veličanstvenoj karijeri – u vremenskom razdoblju od sezone 1959./1960. do 1976./1977. – postigao čak 294 pogotka!

No, vratimo se Kramariću. Njemu su tek 32 godine, ugovor s Hoffenheimom ima do 2025., standardni je hrvatski reprezentativac, izvrsno očuvan, i dalje uživa u nogometu, gladan je izazova te kao takav može nastupati i zabijati barem još nekoliko sezona. Ako se zasiti Njemačke, onda može i u Saudijsku Arabiju ili – još bolje – u Dinamo. Pod uvjetom da ga zaobiđu teške ozljede. Dakle, brojka od 29 pogodaka za rekord svih rekorda i te kako mu je dostižna. A ako se dogodi, onda će postaviti standarde koji će budućim topnicima biti doista teško dohvatljivi.

VEZANI ČLANCI:

Nikada nogometaš godine

Naravno, Kramarić je sa svime što je postigao već sada jedna od najvažnijih figura hrvatskog nogometa, premda to još nije potkrijepljeno nijednom službenom individualnom nagradom; eto, čak nikada nije bio u najužoj konkurenciji za nogometaša godine u Hrvatskoj.

Inače, Kramarićeva sezona lova na Davora Šukera (čija je profesionalna karijera trajala čak 19 godina) otvorena je još u proljeće 2023. godine, kada je Andrej dosegnuo svoj stoti pogodak u ligama petice. Danas je na brojci od 110 prvenstvenih pogodaka u Engleskoj i Njemačkoj, dok ih je genijalni Šuker postigao 129 za Sevillu, Real Madrid, Arsenal, West Ham i München 1860. Daleko ispred je već spomenuti i nedostižni Skoblar sa 181 pogotkom u ligama petice. Šuker, naravno, još od svoga umirovljenja 2002. godine predvodi i kolonu najboljih strijelaca hrvatske reprezentacije s 45 pogodaka, što – objektivno gledajući – izgleda neosvojivo. Prvi aktivni pratitelj mu je Ivan Perišić s 33 pogotka, ali on je u fazi oporavka, i k tome s 35 godina na leđima, dok je Kramarić za Hrvatsku postigao 27 pogodaka.

VEZANI ČLANCI:

Kad smo već kod najboljih hrvatskih strijelaca, još su samo trojica njih probila magičnu brojku od 200 pogodaka u karijeri. Primjerice, točno 200 postigao ih je Mladen Petrić u dresovima šest klubova i hrvatske reprezentacije, za koju je strijelac bio 12 puta. Mario Mandžukić postigao je u karijeri 246 pogodaka, dok je Olićeva statistika u dresovima sedam klubova i u reprezentaciji 250 pogodaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije