Naslovnica Sport Ostali sportovi

Kožulj: Bez posebnih kostima bit ćemo sporiji tek 3%

U Budimpešti danas počinju plivačka natjecanja na 30. Europskom prvenstvu u vodenim sportovima.
09. kolovoza 2010. u 12:03 1 komentara 17 prikaza
Gordan Kožulj
Foto: Davor Višnjić

Na dosadašnjih 29 hrvatski su plivači osvojili 21 medalju. Sedam pod zastavom SFRJ i čak 14 pod barjakom neovisne Hrvatske.

M. Stipetić započeo žetvu

Žetvu je 1947. na EP-u u Monte Carlu započeo Zagrepčanin Marijan Stipetić osvojivši broncu na 1500 metara slobodno. Potom je, 1950. u Beču, mladostaška štafeta u sastavu Marijan i Mislav Stipetić, Andrej Quinz i Branko Vidović, osvojila broncu na 4x200 metara slobodno a Splićanin Boris Škanata bio je brončani na 100 leđno. Dubrovčanka Eša Ligorio okitila se 1954. u Torinu broncom na 400 slobodno a njezina sugrađanka, legendarna Mirjana Šegrt, u Barceloni 1970. osvojila je čak tri srebrne medalje: na 100 i 200 slobodno te na 200 dupin.

Kožulj donio prvo zlato

Na prvo zlato čekali smo do 2000. godine kada se na najviše postolje popeo Gordan Kožulj (na 200 m leđno). On je vlasnik još triju europskih odličja (još jedno zlato i dva srebra), četiri medalje osvojio je i Duje Draganja (dva srebra i dvije bronce), po dvije imaju Sanja Jovanović (bronce) i Miloš Milošević (srebro i bronca), a po jednu Marko Strahija (bronca) i štafeta 4x100 mješovito u sastavu Draganja, Todorović, Kožulj, Rogulj (srebro).

Može li se u Budimpešti, gdje će nas predstavljati deseteročlana vrsta, naša berba nastaviti ili će biti prekinut uspješni niz koji traje od 1999. i koji nam je donio čak 13 medalja? Jer Sanje Jovanović nema, a Duje Draganja je zbog zdravstvenih problema u Mađarsku otputovao bez ijedne kvalitetne provjere. Zna to i izbornik Gordan Kožulj, pa kaže:

– Odradili smo sve pripreme, pa i one visinske u Arizoni, na najbolji način. Vidjet ćemo koliko može Duje, a ja puno očekujem i od Puninskoga i Todorovića. Ovo bi moglo biti njihovo prvenstvo. Nadam se najboljim rezultatima, možda tri posto slabijim jer nema plivačkih kostima.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • reason:

    Kakvi su to kostimi i koliko jedan košta?? Svi uvijek nešto plaču, vidim i u Arizoni su se spremali, e pa jebi ga, da ja oću brže plivat pa sam bi si kupio taj kostim, vjerujem da toliko imaju...