Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUNDESLIGA

Kovač: Ako će mi igrači biti kao Hrvati, možemo napraviti nešto veliko

Niko Kovač
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
24.08.2018.
u 07:00

- Naravno da sam svjestan toga da je FC Bayern velika stepenica više i da sam svjestan onoga što se od mene tu očekuje.

Pred hrvatskim stručnjakom Nikom Kovačem (46) vjerojatno je najteža i najuzbudljivija sezona trenerske karijere, a u nju kreće večerašnjom utakmicom 1. kola Bundeslige, u kojoj Bayernu na Allianz Arenu stiže Hoffenheim (20.45 sati, Eurosport 2).

Nakon pripremnih utakmica i promotivne američke turneje Kovač već je s Bavarcima osvojio i prvi trofej pobijedivši u Superkupu baš svoj bivši klub s glatkih 5:0.

Titula se od Kovača podrazumijeva i u Bundesligi.

A nema sumnje da je šesti naslov prvaka Europe čežnja najvećeg njemačkog kluba.

>> Pogledajte i najavu nove emisije Večernji Pressing by Igor Štimac

Nakon dugo vremena Bayern nije doveo trenerskog superstara, već još uvijek mladog stručnjaka koji naglasak vraća na ono u čemu su Nijemci ipak bili najjači – trening i fizičku moć igrača i cijele momčadi. Iako Hrvat, Kovač je po trenerskom stilu pravi Nijemac, strog, precizan i dosljedan. Specifičnost mu je da je škrt na riječima i medijskim istupima, a prvi veći intervju kao Bayernov trener dao je za Sport Bild. U njemu je otkrio da je igračima kao primjer istaknuo strast kojom je Hrvatska postala svjetski doprvak te da su mu velike želje Riberyja i Robbena učiniti još boljima iako su na zalazu karijere, a Roberta Lewandowskog vratiti u formu svjetske klase.

Prenosimo dijelove intervjua...

Sport Bild: Gospodine Kovač, koliko je drugačije voditi Bayern u odnosu na Eintracht?

Niko Kovač (46): Svaki trenerski posao u Bundesligi ima visoku vrijednost. Naravno da sam svjestan toga da je FC Bayern velika stepenica više i da sam svjestan onoga što se od mene tu očekuje. Ali osjećam u ovom trenutku veliku sreću. Uzbuđen sam i oduševljen igračima koji su potpuno posvećeni radu.

SB: Pred vama je prvenstveni start. Čekaju vas Hoffenheim, Stuttgart, Leverkusen i Schalke.

Kovač: U prva četiri kola imamo suparnike koji su svi posljednje sezone bili među prvih sedam u Bundesligi. Bit će zanimljivo, ali i vrlo teško. Momčad moramo pripremiti za to da ona od prvog kola krene suvereno.

SB: U čemu biste mogli poboljšati Bayern?

Kovač: Velikim klubovima poput Bayerna važan je svaki bod, tako bi to formulirao moj bivši trener Christoph Daum. Tjelesno moramo biti tako moćni da se svakoj utakmici možemo posvetiti s totalnim zadovoljstvom. Tako ćemo i momčad učiniti boljom. Svaki se naš igrač u nekom području može popraviti: fizičkom, tehničkom, taktičkom, mentalnom, motivacijskom, timskom.

>> Pogledajte i galeriju: Hrvatima stiglo veliko 'pojačanje'

Niko Kovač
1/12

SB: Mislite da čak i igrače u visokim godinama poput Robbena i Riberyja možete učiniti boljima?

Kovač: Svaki može biti bolji! Pa i Arjen i Franck. Naravno da su oni u svojim životima već puno toga ostvarili, postigli iznimne uspjehe. Zato im je klub i produljio ugovore. Kad obojicu gledam kako rade, primjećujem da se radom potpuno uklapaju u moju filozofiju, ne zadovoljavaju se ostvarenim, već stalno žele više. I mislim da ta posvećenost kod obojice dolazi iz srca.

SB: Gospodine Kovač, vi ste Hrvat i utjelovljujete upravo mentalitet kojim su vaši sunarodnjaci senzacionalno postali svjetski doprvaci. Totalna strast, zalaganje, želja, borba. Hoće li to biti uzor i vašoj momčadi?

Kovač: Glava puno toga odlučuje. Čovjek mora vjerovati u sebe i imati ciljeve u životu kao što su ih sada imali moji Hrvati. Onda ih je moguće i ostvariti. Individualna kvaliteta sama po sebi se ne boduje. Mentalitet i timska struktura igraju veliku ulogu, to je neka sasvim svoja kvaliteta. Posvećenost, motivacija, stav... U tome je hrvatska reprezentacija sigurno bila za primjer. Ako uspijemo postići jednaku glad kakvu su imali Hrvati na SP-u, onda možemo napraviti puno toga.

SB: Tko će vam biti najveći konkurenti u Bundesligi?

Kovač: Mi smo lovina. Ali čak i nakon šest osvojenih naslova u nizu, imamo tip igrača koji su motivirani osvajati još, koji žele više. Vjerujem da će Schalke, Dortmund, Hoffenheim, Leipzig i Bayer biti najopasniji konkurenti.

SB: Što očekujete od Lewandowskog?

Kovač: Razgovarao sam s njim još za vrijeme SP-a, nakon prve utakmice Poljske protiv Senegala. Očekujem da nogomet opet igra s veseljem kao što je to bilo godinama. On mora opet osjećati zadovoljstvo, unijeti se u to. Jer samo tako može biti momčadi od pomoći: a u njoj on kvalitetom prednjači. Robert je izvanredan igrač s jedinstvenom statistikom. Nema tog kluba ili trenera na svijetu koji bi mogao reći: “Nama Lewandowski ne treba!” Veselim se suradnji s njim.

SB: Lewandowski se nakon loših izdanja u završnici sezone suočio s kritikama na račun svog karaktera. Kratko je poručio da bi htio malo više podrške od kluba.

Kovač: Moram reći da su i mene javne kritike zabezeknule. Naravno da sam iz Frankfurta to nekako pratio s distancije, ali kad neki igrač zabije tako puno golova, mora se prihvatiti i to da nekad ne ide. Ne može se neko ispadanje ili poraz jednostavno svaliti na jednog igrača. Naposljetku je i SP dokazalo: ako neka momčad želi biti uspješna, onda svi moraju vući u istom smjeru. Uvjeren sam da će Lewa i Bayern zajedno uprijeti. I onda će i klub imati uspjehe kakve je već postizao.

Ključne riječi

Komentara 8

AN
Antonja
08:13 24.08.2018.

A da Bayern tek ima mentalitet Slovenaca ..uh koja bi to tek bila mjesavina ..bili bi sigurno godinama zaredom prvaci Grönlada i Falklandskih otočja!

SL
Slovenec
07:06 24.08.2018.

Bilo bi mu bolje da budu ki Vrancuzi!

MA
magnum2013
08:49 24.08.2018.

Da, ako će holanđani, španjolci, austrijanci, poljaci.....odjednom postati kao hrvati možda nešto i postigne. Prije Dalića svi naši izbornici imali su iste igrače na okupu i.....jedno veliko ništa. U Njemačkoj će opet biti prvi, a zna se i zašto, Evropa će biti nedostižna i sve po starom. Za nešto veliko treba i veliki trener.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije