Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ON STVARA VELIKANE"

Kolege izabrali: Ivančić je trener godine, bolji i od Rudića

'27.12.2012., Zagreb - Uz nazocnost visokih uzvanika te brojnih vrhunskih sportasa i uglednika iz hrvatskog gospodarskog i sportskog zivota, prigodnom svecanoscu u Kristalnoj dvorani hotela The Westin
Sanjin Strukic/PIXSELL
03.01.2013.
u 12:20

Bacački ekspert Ivančić pobijedio je Rudića tijesnim omjerom (5:4)

Izabrati tko je najbolji trener u 2012. godini bila je teška odluka jer su tri hrvatska olimpijska zlata u Londonu (Cernogoraz, Perković, vaterpolisti) i trenerska remek-djela.  Na koncu, tijesnim omjerom između Ivana Ivančića i Ratka Rudića pobijedio je bacački stručnjak (5:4).

Razmišljali i o Vučkoviću

Anketirani stručnjaci razmišljali su i o Stjepanu Vučkoviću, treneru Giovannija Cernogorza, no njegov \"hendikep\" u ovoj priči bio je taj što uz svog sportaša nije bio na mjestu događaja, ali ne svojom krivicom. Za razliku od prijašnjih godina kada je naš ocjenjivački sud imao ne više od pet trenerskih eksperata, ovaj smo ih put anketirali devet. Sedam trenera i dvojicu profesora s Kineziološkog fakulteta. Dekan prof. dr. Igor Jukić svoj je glas dao Rudiću, a prof. dr. Dragan Milanović, šef katedre za teoriju treninga, odlučio se za Ivančića.

– Fascinira koliko sva trojica zlatnih trenera, a ponajprije Rudić i Ivančić imaju sportskog i trenerskog iskustva. Na koncu, ja sam se oslonio na svoj subjektivni dojam proistekao iz iskustva rada u ekipnom sportu. Vezao sam se uz koeficijent težine trenerskog rada u timskim sportovima – kazao je Jukić. – I Rudić i Ivančić sa svojim su štićenicima ostvarili rijetku viđenu superiornost pri čemu je Ivančić sa Sandrom uspio osvojiti europsko i olimpijsko zlato u kratkom razmaku. Biti najbolji u lipnju i kolovozu zahtijevalo je promjenu u modeliranju treninga, a Ivančić je primijenio takozvanu blok-periodizaciju koju je prvi plasirao ruski kladivaški trener Bondarčuk. On je sve uvjerio da se forma može održati u kontinuitetu kroz kraće blokove priprema koji sadrže kraću akumulaciju kapaciteta, realizaciju i kratku regeneraciju. Na svojim predavanjima studentima ću govoriti o Ivančićevu načinu rada – objašnjavao je Milanović. Trojica splitskih stručnjaka, Joško Vlašić, tekvondaški izbornik Toni Tomas i dizački izbornik Boško Čavka, svoj su glas također dali Ivančiću. Blankin otac kaže da je primijenio pravila HOO-a koji ih u svom izboru trenera nije primijenio:

Imponira gledati ga

– HOO je opet napravio kompromis i izabrao tri najbolja trenera, a ja ću slijediti njihova pravila i izabrati jednog. Ako imate tri trenera koji imaju olimpijsko zlato, onda gledate koji je njihov drugi najbolji rezultat, a tu su s europskim naslovima izjednačeni Ivančić i Cernogoraz. Ako je tako, onda se gleda koja svjetska federacija ima više članica što je prevaga za atletskog trenera. Postoji i četvrta kategorija, a to je tko bolje promovira Hrvatsku u svijetu, a tu je Sandra u prednosti.

Boško Čavka misli da Ivančiću za života treba podići spomenik:

– Ivanča je čudesan trener, a mi ćemo ovoga što Sandra radi biti svjesni tek za nekoliko godina, kao što smo tek danas potpuno svjesni što su radili velikani kao što su Janica Kostelić i Mate Parlov.  

Toni Tomas dao je glas Ivančiću jer je prevagnula veličina sporta.

– Radi se o kraljici sportova i to je jezičac na vagi. Vaterpolo je zahtjevan sport u smislu infrastrukture.

Ženski rukometni izbornik Vladimir Canjuga dugo se dvoumio, a onda je za jedan postotak prednost dao Rudiću zbog zahtjevnog ekipnog uštimavanja svih taština. Iz stručnog rukometnog bloka za njega je glasovao i Lino Červar:

– Teže je treneru koji radi s više pojedinaca. Inače, Ivančić je čudo od čovjeka. Toliko razborit, mudar, uravnotežen da mi imponira gledati ga.

Slično je razmišljao i veslački ekspert Nikola Bralić:

– S više ljudi psihički je teže raditi. U momčadi imaš niz različitih karaktera, različitih socijalnih statusa, inteligencije, interese. Moraš ih uvjeriti da svoje individualnosti moraju žrtvovati za zajedništvo.

Rukometni izbornik Slavko Goluža nije inzistirao na lojalnosti kolegi iz ekipnog sporta:

– Fasciniran sam načinom na koji su vaterpolisti osvojili zlato, no prevaga na Ivančićevu stranu bilo je i europsko zlato u istoj godini.

Ključne riječi

Komentara 2

SE
sestrićna
16:24 03.01.2013.

a da nije malo mamić pomogo ivančiću..malo svom zemi?

RP
Roko Prč
16:59 03.01.2013.

Najbolji komentar je dao trener ženske rukometne repke. Lako je raditi sa ženom koja je uz sve to još i superiorna u svim segmentima nad svojim suparnicama (sličnost sa Blankom Vlašić je slučajna). Treba biti mudo i znalac pa se izdignuti iznad 10-15 alfa mužjaka u svlačionici. U ovakvim izborima uvijek bi birao momčadskog trenera. Ako je Ivančić tako dobar trener neka preuzme bilo koju drugu svjetski poznatu kladivašicu, garantirasm 100% da neće uzeti Olimpijsko zlato. Za razliku od njega Rudić je Olimpijsko zlato osvajao sa tri različite repke... Ratko Rudić je najbolji trener u povijesti svjetskog sporta... Htjeli to neki priznati ili ne. BTW tko j edozvolio da svoj glas u izboru trenera daje kockastoglavo kamenjarsko tele Goluža? :D:D:D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije