Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lansirala ga Novalja

‘S 19 ga nije htio nitko u Dalmaciji, a sada ga traži pola Europe’

Hrvatska i Meksiko u Los Angelesu
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
10.06.2017.
u 15:32

Kalinićevi gabariti su impozantni, visok je čak 201 centimetar, što znači da je devet centimetara viši od De Gee, osam centimetara od Neuera, dva centimetra od Courtoisa...

Imamo li razloga za brigu s obzirom na Subašićevu ozljedu i činjenicu da će vrata hrvatske reprezentacije u Reykjaviku čuvati Lovre Kalinić (27), vratar koji je u nacionalnom dresu u osam nastupa primio devet pogodaka?

Mrežu je sačuvao u dva navrata, u prijateljskim utakmicama protiv Izraela i Sjeverne Irske, dok je najveću noćnu moru u reprezentaciji doživio u ožujku u Tallinnu, kada su mu Estonci utrpali tri komada.

Ipak, Lovre u reprezentaciju dolazi u top-formi, s vrhunskom preporukom kao najbolji vratar belgijske lige, po glasovima svih belgijskih nogometaša u domovini i inozemstvu, pa bismo uoči Reykjavika ipak trebali biti spokojniji.

Tri postaje do Hajduka

Što uopće znamo o Lovri Kaliniću? Gabariti su mu impozantni, visok je čak 201 centimetar, što znači da je devet centimetara viši od De Gee, osam centimetara od Neuera, dva centimetra od Courtoisa, dok 186 cm visokom Dominiku Livakoviću može jesti s glave.

Zanimljiv je bio profesionalni uspon Lovre Kalinića. Prateći popis njegovih klubova, teško se oteti dojmu kako splitski div nije uživao preveliko povjerenje Hajdukovih šefova budući da je do statusa prvoga vratara bijelih morao proći tri postaje: trećeligaša Junak, drugoligaša Novalju i prvoligaša Karlovac.

– Lovru 2009. godine nije htio nijedan klub u Dalmaciji, ni Solin, ni Mosor, ni Imotski... – kaže nam Ivica Datković, trener koji je Kalinića vodio u Novalji i objašnjava kako je talentirani dvometraš dospio u njegove ruke.

– Nazvao me trener Hajdukovih vratara Tonči Gabrić i kazao: ‘Kume, imam vratara za tebe, nećeš pogriješiti ako ga uzmeš.’ U Hajduku je tada bila prejaka konkurencija, na njega nisu računali pa sam ga, vjerujući Tončiju, rado uzeo. Lovre je došao mlad, s 19 godina, malo preplašen, pa sam ga hrabrio: ‘Brani najbolje što možeš, nemaš ovdje nikakav pritisak.’

‘Zdravoseljački’ pristup

Datković se sjeća kako je Kalinić u cijeloj drugoligaškoj sezoni primio 23 pogotka.

– Bio je vrhunski radnik, nije filozofirao, imao je pošten, ‘zdravoseljački’ pristup, što je sigurno utjecalo da u našoj maloj sredini bude dobro primljen i omiljen – nastavlja Datković.

Kako danas gledate na Lovru Kalinića?

– On je, uz Subašića, naš najbolji vratar, i kada se Danijel oprosti od reprezentacije, Lovre mora biti prvi izbor za novu jedinicu vatrenih. Tvrdim da Kalinić spada među najbolje europske vratare i da će završiti u velikom klubu. Sada je u Gentu, u kojemu nema velikoga pritiska, a opet u dosta jakoj ligi iz koje može napredovati u mnogo jače natjecanje – dodao je Datković.

Hrvatska i Meksiko u Los Angelesu
1/8

Kalinić je prvo pravo prvoligaško vatreno krštenje imao u dresu Karlovca, u proljeće 2011. godine, skupivši 11 nastupa. Momčad već posrnuloga prvoligaša tada je s klupe vodio domaći stručnjak Sanjin Lucijanić.

– Lovre nam se priključio na zimskim pripremama u Puli, u trenucima kada je naš klub bio u izuzetno teškoj situaciji. Bio sam trener kada nas je kompletna uprava napustila, potom i dobar dio igrača, i ostali smo na profesionalcima od kojih je 75 posto do tada nastupalo u redovima četvrtoligaša i županijskih ligaša – naglašava Lucijanić.

Kako se u toj situaciji snašao Lovre Kalinić?

– Za svaku pohvalu! Bio je vrhunski profesionalac i nije ni pomišljao na odlazak iako je praktički kod nas bio kao glineni golub. Prognozirali su nam kako ćemo u svakoj utakmici primiti sedam-osam komada, a mi smo osvojili čak deset bodova i ni jednoj utakmici nismo se osramotili. Lovre Kalinić svojim je pristupom i izvrsnim izvedbama ostavio je odličan dojam, a najbolju utakmicu branio je na Poljudu protiv Hajduka, kada je skinuo niz velikih šansi domaćim igračima, ali smo ipak izgubili s 0:1. Ta mu je utakmica bila najbolja preporuka za povratak u Hajduk – dodao je Lucijanić.

Lovre u svojoj profesionalnoj karijeri 17 puta bio suočen s jedanaestercima i pet je puta iz tih dvoboja izašao kao pobjednik skinuvši kaznene udarce lokosu Domagoju Antoliću, dragovoljcu Jazviću, dinamovcu Henriquezu, Osječaninu Lesjaku i zagrebašu Gabrijelu Bobanu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije