Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE MVP

Jesu li Amerikanci učinili nepravdu prema Jokiću? Njihova odluka prilično je nategnuta

NBA: Playoffs-Denver Nuggets at Los Angeles Lakers
Foto: Kirby Lee/REUTERS
1/4
23.05.2023.
u 12:14

Bez obzira na njegove sjajne brojke (32,1 koševa, 10,2 skokova i 4,2 asista), i status najboljeg strijelca lige, dojma smo da je izbor Joela Embiida za MVP nagradu bio prilično nategnut.

Svaka nepravda u pravilu, kad tad, izađe na vidjelo pa je tako sada jasno tko je nepravedno zaobiđen u izboru najboljeg igrača osnovnog dijela NBA sezone.

Bez obzira na njegove sjajne brojke (32,1 koševa, 10,2 skokova i 4,2 asista), i status najboljeg strijelca lige, dojma smo da je izbor Joela Embiida za MVP nagradu bio prilično nategnut. On jest bio nezaustavljiva sila pod koševima, ali sigurno nije suigrače činio boljima u mjeri u kojoj je to polazilo za rukom Nikoli Jokiću. A i to bi, svakako, trebao biti jedan od kriterija kod odlučivanja o dobitniku te prestižne nagrade.

Uostalom, to su mu priznali i novinski NBA izvjestitelji proglasivši Jokića najboljim no sustav glasovanja podrazumijeva i televizijske novinare koji su činili prevagu u Embiidovu korist. A svojevrsnu kampanju vodio je i sam Embiid ističući kako je to najvažnija individualna nagrada u NBA košarci i kako ju je, ove sezone, zavrijedio baš on.

Ako dozvolite, mi se s time ne bismo složili i ne samo zbog toga što je Jokić upravo odveo svoje Nuggetse u njihov prvi NBA finale, dok Embiid sve to gleda preko malih ekrana, nego i zbog utjecaja na momčad. A on je u Jokićevu slučaju snažniji nego što je to kod Embiida i njegovih Sixersa.

Ako u kriterijima stoji da su najvažniji pojedinačna statistika, momčadski uspjeh i sveukupni utjecaj na ligu onda je Jokić u dva ispred. Jer, Nikola je osnovni dio sezone okončao na rubu triple-double prosjeka (24,5 koševa, 11,8 skokova i 9,8 asistencija) a svojom je igračkom inteligencijom zacijelo više zadivio NBA fanove nego kamerunski div svojim tjelesnim predispozicijama.

Štoviše, sa svojih 211 centimetara, Nikola je treći dodavač lige ali i drugi skakač te je vodeći centar po osvojenim loptama (1,3 po utakmici). Osim toga, indeks njegove učinkovitosti (31,59) je 11. svih vremena pa je i po tome je ispred Embiida (31.39).

E sad, zašto su američki novinari, inače skloni oslanjanju na statističke faktore, te činjenice zaobišli pitanje je za sebe. Razlog tome može biti i taj što se, uoči glasovanja, vodila i svojevrsna kampanja s izvjesnom rasističkom notom u čemu je prednjačio bivši NBA košarkaš i jedan od analitičara u ESPN-ovoj emisiji "First Take" tamnoputi Kendrick Perkins. Osim što je pričao o tome da si Jokić "bilda" statistiku govorio je i o tome kako se Embiida zaobilazi jer je crnac, a pričao je i o tome kako su tu nagradu, prvenstveno zato što su bijelci, svojedobno osvojili Dirk Nowitzki (2007.) i Steve Nash ((2005. i 2006.). U tome ga je, u istoj emisiji, sjajno poklopio bivši mu NBA kolega J.J. Reddick, vrlo studiozan analitičar, objašnjavajući da je utjecaj te dvojice igrača u to vrijeme na svoje momčadi (Dallas i Phoenix) bio enorman.

Uostalom, otkako se MVP nagrada dodjeljuje, a dodijeljena je 41 puta, samo u osam slučajeva pripala je bijelcima i to njima četvorici (Bird 3, Nash 2, Jokić 2, Nowitzki 1). Ako hoćete statistički, to je samo 19,5 posto pa vi zaključite radli si se tu zaista o rasizmu...

Ključne riječi

Komentara 2

TA
tapiros77
16:43 23.05.2023.

Nisu! MVP je u večini slučajeva igrač koji ima najveću vrijednost PER stastistike - a to je i ove sezone bio Jokić. Međutim Jokić je ove sezone malo smanji brojike što se i moglo očekivati s obzirom da je Denver konačno kompletan. S druge strane Embiid je bio jako blizu po PER-u i još k tome je pojačao statistiku i nadigrao je Jokića u direktnom okršaju tako da je zasluženo MVP. E sada OGROMNA razlika između njih dvojice je u tome što je Embiid jako sebičan tip - njemu su nagrade sve, pa je igrao čak i utakmice na kraju sezone koje su bile nebitne samo da pohvata što više nagrada! A onda kad je došao Playoff nije mogao igrati jer je bio i ozlijeđen i iscrpljen - dakle beskoristan za svoj tim! Kad su ispali izjavio je da On i Harden ne mogu sami i time uvrijedio najviše Tyrese Maxeya koji bio fantastičan cijelu sezonu i imao preko 20 poena po utakmici. S druge strane Jokić je sve podredio ekipi i time pokazao veličinu!

KU
Kujttim
14:32 23.05.2023.

Izbor za MVP nagradu je marketing. Embid je Afrikanac, dolazi iz Kameruna koji ima 28 milijuna stanovnika. Amerikanicima je to zanimljivije od Jokića koji dolazi iz zemlje koja nije član EU, dakle iz Srbije koja ima 6,8 milijuna stanovnika sa svim Albancima i Romima zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije