Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPREZENTACIJA

Jedan rekord neće dostići ni Kramarić, ni Perišić, nije mogao ni Šuker

Ivan Perišić danas slavi 35. rođendan
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
27.03.2024.
u 13:31

Slaven Zambata, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, još uvijek je hrvatski rekorder s prosjekom od 0.67 pogodaka po utakmici za nacionalnu momčad

U hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na pomolu je novi poredak na vječnoj listi strijelaca, naravno pod uvjetom da pojedini akteri budu pošteđeni ozljeda i da nastave kontinuirano nastupati za vatrene. Tako je 32-godišnji Andrej Kramarić na utakmici s Egiptom dosegnuo učinak od 28 pogodaka za reprezentaciju, što ga je učvrstilo na petom mjestu naših najboljih strijelaca u povijesti, te približilo četvrtoplasiranom Eduardu da Silvi (29 pogodaka u 62 nastupa) na samo jedan gol zaostatka.

Konstatirajmo odmah i poredak prve trojice: Davor Šuker 45 pogodaka, Mario Mandžukić i Ivan Perišić po 33 pogotka. Nagovještaj novoga poretka podrazumijevao bi da Andrej Kramarić do kraja ove godine, u kojoj će biti pregršt utakmica – prijateljskih, na Euru i u Ligi nacija - probije magičnu brojku od 30 pogodaka za Hrvatsku. Naravno, oporavi li se u skoro vrijeme, Ivan Perišić mogao bi i krenuti prema osvajanju brojke 40.

VIDEO 'Hvala na fantastičnih 10 dana. Odjednom se promijenila cijela priča, ali nitko nije rekao ni riječ'

Kramarić i Perišić najefikasniji su reprezentativci u Dalićevoj eri, evo obojica se postojano uspinju i na vječnoj listi hrvatskih strijelaca, no neki od rekorda iz nekih starih vremena čini se nikada neće biti dostignuti. To se najprije odnosi na Šukerovih 45 pogodaka za vatrene, ali i na kategoriju koja se rjeđe spominje, a koju je znao evocirati pokojni Dinamov velikan Slaven Zambata – naravno iz osobnih razloga: koliko su naši strijelci u prosjeku postizali pogodaka po utakmici za reprezentaciju?

Zašto je Zambata taj komadić papira uvijek imao uza se i njime se dičio? Zato što je Slaven Zambata, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, još uvijek hrvatski rekorder s prosjekom od 0.67 pogodaka po utakmici za nacionalnu momčad. U toj kategoriji uspoređivao je reprezentativce s više od 30 nastupa, a onih ih je za Jugoslaviju imao 31 i postigao je 21 pogodak. Nikada nije nastupio na Svjetskom, ni na Europskom prvenstvu.

VEZANI ČLANCI.

A gdje su u tom poretku junaci našega doba? Zanimljivo, čak ni svemogući, vječito nadahnuti golgeter Davor Šuker nije dostigao Zambatu; njegov je učinak 0.65 pogodaka po utakmici, odnosno 45 u 69 nastupa za Hrvatsku. A tko je najbliži Šukeru? Nitko od današnje garde, nego umirovljeni Eduardo da Silva s prosjekom 0.46 (29 golova u 62 nastupa), slijedi Mario Mandžukić s 0.37, potom Nikola Kalinić s 0.35, a tek onda Andrej Kramarić i Bruno Petković s 0.30 pogodaka po utakmici.

Kada bismo gledali Kramarićev postotak u Dalićevoj eri – u kojoj je naš najefikasniji igrač s 23 pogotka – onda mu prosjek raste na 0.34 pogotka po utakmici. No, kod Kramarića osobit značaj za reprezentaciju ima ovaj podatak: u čak 14 navrata njegov pogodak bio je ili prvi na utakmici, ili prvi u njoj za Hrvatsku, ili odlučujući! Sve je naravno počelo u Kijevu, još 2017. godine, u prvom Dalićevom nastupu kojim smo bili lansirani prema Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Kad smo već kod statistike, nije naodmet spomenuti i onu Perišićevu – doista vanserijsku i nedostižnu: Ivan je najproduktivniji igrač u povijesti hrvatske reprezentacije s 33 pogotka i 30 asistencija, dakle izravno je sudjelovao u čak 63 pogotka. Drugi u tom poretku je Luka Modrić s brojkom 53 (24 pogotka + 29 asistencija), treći Davor Šuker s 51 (45 + 6), četvrti Mandžukić s 44 (33 + 11), a peti Andrej Kramarić s 38 (28 + 10).

GALERIJA Rapsodija Hrvatske u Egiptu! Vatreni potpuno razbili domaćina i osvojili turnir u Kairu (2:4)

Ivan Perišić danas slavi 35. rođendan
1/17

Komentara 2

Avatar jeremija1
jeremija1
19:26 27.03.2024.

voljeli mi Šukera ili ne, ali on je naš daleko najbolji strijelac. Na vrhuncu karijere je imao skor 45-41, a to je skoro gol po utakmici za reprezentaciju. Ovih 20-25 tekmi poslije toga je odigrao već u padu forme, a često je ulazio i s klupe. Zamislimo da je počeo igrati redovito od 1990. i da je skupio kakvih 130 utakmica ( a s obzirom da se rijetko ozljeđivao, vrlo moguće ). Šuker je svoje potencijalno najbolje reprezentativne godine (1989.-1994.) protratio bez utakmica, što zbog Osima, što zbog rata

SE
sedmica
13:53 27.03.2024.

Zambi,Stef,Jerac,Belin...legende naseg nogaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije