Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISLAND

Izbornik zubar poručio: Već mi je dosadilo igrati s Hrvatskom

Hrvatska - Island
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
02.12.2017.
u 10:31

Najbliži plasmanu na SP bili su 2014. kad ih je u doigravanju izbacila Hrvatsku.

Nogometaši Islanda 2016. godine prvi su put igrali na Europskom prvenstvu, a u Rusiji će 2018. prvi put igrati na Svjetskom prvenstvu. S njima smo se u posljednje vrijeme baš često sastajali. U doigravanju za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine izbacili smo ih nakon 0:0 u Rejkjaviku te 2:0 u Zagrebu. Strijelci su bili Mandžukić i Srna.

Bili su s nama u skupini za plasman na SP u Rusiji i osvojili su prvo mjesto. U Zagrebu smo ih pobijedili s 2:0, u gostima izgubili s 0:1, a pogodak smo primili u posljednjim trenucima utakmice. Igrali smo s Islandom i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine. Dvaput smo ih uvjerljivo pobijedili, 4:0 na svom travnjaku i 3:1 u gostima.

U početku primali po osam

Island se prvi put pojavljuje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1958. godine. U četiri utakmice primio je 26 pogodaka. Francuska ga je pobijedila s 8:0 i 5:1, a Belgija s 8:3 i 5:2.

Hrvatska - Island
1/14

U kvalifikacijama za SP 1974. godine upisao je svih šest poraza u susretima protiv Belgije, Norveške i Nizozemske. Primio je čak 29 pogodaka, a postigao tek dva. Povijesnu pobjedu u kvalifikacijama za SP ostvario je 1978. godine kada je na svom stadionu pobijedio Irsku. Najbliži plasmanu na SP bio je 2014. kada je igrao u već spomenutom doigravanju s Hrvatskom.

Igrač s najviše nastupa za Island je Runar Kristinsson koji je odigrao 104 utakmice. Ovaj veznjak najviše se, sedam godina, zadržao igrajući za belgijski Lokeren. Zanimljivo je da će nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji Edur Gudjonsen postati drugi igrač s najviše nastupa. Za sada ih ima 88, samo jednu manje od Hermana Hreidarssona. Edur Gudjonsen trenutačno je i najbolji strijelac Islanda s postignutih 26 pogodaka iz 88 nastupa.

Sagradili 100 igrališta

Izbornik je Heimir Hallgrimsson. Nikad nije bio neki igrač pa je zato zarađivao novac na drugi način. Tijekom igračke karijere bio je i zubar. Tim se poslom povremeno bavio sve do prošlog ljeta kada je od pomoćnika napredovao do mjesta izbornika.

– Mi smo kao par, ne možemo se riješiti jedan drugoga. Mislim da smo si već malo i dosadili. Rekao sam Zlatku da vas nisam želio i naravno da se to dogodilo, ali dobro se poznajemo. Nadam se da to neće biti odlučujuća utakmica, kao što se nadam i da se nakon ove utakmice nećemo susresti neko vrijeme – rekao je Hallgrimsson.

Od početka ovog tisućljeća Islanđani su sagradili više od stotinu igrališta, nogomet se ne igra više ljeti, a njihovi reprezentativci više ne igraju u domaćoj ligi, nego su svi stranci.

Island je i država s najmanje stanovnika koja se plasirala na SP. Ukupno ih je 332.529, a imaju 20.000 registriranih igrača.

Komentara 7

TO
toljaga22
11:12 02.12.2017.

popusit ces ti zubaru petardu pa se bus onda bahatil

MA
Maxi73
10:51 02.12.2017.

Dosadilo je i nama s njima, ali što se može.

TA
tarzan
11:29 02.12.2017.

Es ovaj put ćemo ti izvaditi zub i to dragi moj bez injekcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije