Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
32. OLIMPIJSKE IGRE

Japanski car Naruhito otvorio je olimpijski “maskenbal”

24.07.2021.
u 07:00

Svečanost otvaranja uvijek je bila svojevrsna demonstracija gospodarske moći i kulturološkog bogatstva, parada i šarada za pamćenje

Bez uobičajenog blještavila i šušura, uz nazočnost samo 1000 VIP gledatelja, a svi su bili pod maskama, baš kao i sportaši u mimohodu, u Tokiju su otvorene Igre 32. olimpijade. Zahvaljujući pandemiji koronavirusa, toj pošasti koja je u jednom trenutku zakočila cijeli svijet, Japanci nisu dobili priliku da se iskažu na način na koji su to činili prethodni domaćini.

A svečanost otvaranja uvijek je bila svojevrsna demonstracija gospodarske moći i kulturološkog bogatstva, parada i šarada za pamćenje. A ovom prilikom ostat će upamćeno kako su japanski domaćini sve morali prilagoditi, svesti na primjerenu mjeru. A to je značilo da ovo neće biti slet, spektakl s puno masovnih koreografija i raznorazne akrobatike.

Nasuprot tome, odlučili su se za više umjetničke izražajnosti s puno poruka, a glavna je svakako da nas, kao planet, jedino zajedništvo može spasiti i da se jedino tako mogu pobijediti i pošasti poput ove. Nikako ratovima. U to ime je i najpoznatiji japanski dječji zbor otpjevao “Imagine” Johna Lennona, uz potporu nekih velikih glazbenih zvijezda današnjice.

Dronovima formirali Zemlju

Nama posebno upečatljiva točka bila ona kada je jedan pantomimičar “imitirao” piktograme 33 sporta u kojima će se odvijati natjecanja na ovim igrama (u 50 različitih disciplina).

Inače, kad već nisu mogli raditi spektakle na travnjaku stadiona, tehnološki najnaprednija nacija učinila je to u zraku. Naime, iznad Nacionalnog stadiona, od 1824 drona formirali su planet Zemlju, s točno iscrtanim kontinentima, što doista daje misliti, ponajprije kako su uspjeli uskladiti toliko mini letjelica za koje smo prije nekoliko godina vidjeli da znaju biti i “neposlušne”. Naime, jedna takva umalo je ubila tada najboljeg svjetskog skijaša Marcela Hirschera.

Sretna što je doživjela ovaj trenutak, šefica Organizacijskog odbora Seiko Hashimoto, inače dvostruka olimpijka (i ljetna i zimska), poručila je:

– Sportaši svijeta pod olimpijskom zastavom, vi ste jedinstvo u različitosti. To je snaga sporta, to je njegova bit.

Sretan što je olimpijski duh nadjačao (ne i potpuno pobijedio) najveću pošast 21. stoljeća, predsjednik MOO-a posebno se obratio sportskom timu izbjeglica.

– Vas koji ste iz svojih zemalja morali bježati zbog nasilja, gladi ili zato što ste bili drukčiji, prihvaćamo otvorenih ruku i nudimo vam mirno utočište. U olimpijskoj zajednici svi smo jednaki i svi poštujemo ista pravila – kazao je Thomas Bach i pozvao japanskog cara Naruhita da otvori Igre.

A njegovo veličanstvo učinilo je to jednom jednostavnom neproširenom rečenicom, bez ikakvih govorancija, i Igre su mogle početi. A na njima će, tradicionalno, najviše sportaša imati SAD, čak 630. Drugi po brojnosti bit će sportaši zemlje domaćina Japana (552), a onda slijede Australija (469), Njemačka (425), Kina (414) te selekcija Ruskog olimpijskog odbora (335) pod čijom zastavom nastupaju ruski sportaši kad zbog manipulacije s dopingom ne smiju pod ruskim barjakom.

Sve ove brojke, baš kao i osvojene medalje (a i tu su Amerikanci ispred svih), na svoj način govore o sportskoj moći spomenutih zemalja jer onaj tko je u stanju kvalificirati 630 olimpijaca dosta je moćan. Uostalom, Amerikanci će na ovim Igrama nastupiti u svim sportovima osim u hokeju na travi i rukometu.

Kosovo ima 11 sportaša

Sa svojih 59 sportaša, Hrvatska je delegacija druga po brojnosti među zemljama nastalih raspadom bivše SFRJ. Najviše ih ima Srbija (86 u 15 sportova), a potom Slovenija (54) koju, po popularnosti, predvodi košarkaš Luka Dončić. Crna Gora se diči s 31 sudionikom, a da im nema vaterpolista (12) i rukometašica (14 m, bilo bi ih samo dvoje. Kosovo ima 11 sportaša, a Sjeverna Makedonija samo osam.

Najmanje ih ima Bosna i Hercegovina, samo sedam. A BiH je zapravo jedina od gore spomenutih zemalja koja zasad nema olimpijsku kolajnu, a imaju je ih Crna Gora, i Kosovo i Sjeverna Makedonija, svi po jednu. Naši južni susjedi su jedna od 72 zemlje koje nikad nisu osvojile medalju na Ljetnim olimpijskim igrama, a u tom društvu su i Albanija, Bangladeš, Kongo, Ruanda... Od kontinenata, najviše zemalja bez olimpijske medalje ima Afrika, njih 28.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije