Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIONARNO

Izmislili kopačku i za blato Prve HNL

Blato
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
21.03.2016.
u 09:20

'Ne biste vjerovali, ali došli smo do podatka da se samo pet posto nogometnih utakmica na svijetu odigra u savršenim uvjetima, s terenima kakve obično vidimo u Ligi prvaka. Blata je u nogometu još uvijek koliko hoćete...'

Revolucionarni protublatni potplat za kopačku, predstavljen u New Yorku na velikoj Nikeovoj prezentaciji noviteta sportske opreme za 2016. u sklopu programa nazvanog Nike Anti-Clog Traction, mogao bi preduhitriti naše nogometne oce i olakšati muke nesretnim HNL-ovcima koji se svake sezone hrvaju ili s lokvama vode ili s blatom do gležnjeva kad se počne povlačiti snijeg. Ne zna se kad je gore, a nekako najviše žalosti da se izuzev jednog-dva terena na našim stadionima nismo daleko pomakli od početka devedesetih kad je tadašnja Croatia uvaljala desetku Pazinki po terenu na kojem nije bilo ni jedne travke – golo blato. O grijanim terenima ni u 2016. ne možemo sanjati, sretni su oni kojima barem drenaža štima.

Najbolja u najgorim uvjetima

Američki sportski brend jedno od novih rješenja predstavio je praktički u podnožju Empire State Buildinga što on otprilike i predstavlja među proizvođačima sportske opreme, jer s vrha vide da se nogomet ne igra samo u Premier League i sličnim prvenstvima s tepisima od travnjaka, već i u puno manjim ligama. Bez brige, HNL nije usamljen, ne bi samo zbog naših klubova radili takvu kopačku. Nikeov dopredsjednik odjela nogometne opreme Max Blau za Večernji list kaže:

– Ne biste vjerovali, ali došli smo do podatka da se samo pet posto nogometnih utakmica na svijetu odigra u savršenim uvjetima, s terenima kakve obično vidimo u Ligi prvaka. Blata je u nogometu još uvijek koliko hoćete...

Pita nas odakle smo.

– Iz Hrvatske? O, krasno! Onda znate o čemu govorim. Znate, ni u mojoj Argentini nije puno bolje. Da sam bar ja imao takve kopačke kad sam imao 16 godina...

Kaže da su na kopački radili četiri godine, a najbolja je:

– Što su gori uvjeti, to se pokazuje boljom. Testirali smo je na svačemu i ispalo je da dobro funkcionira kad su uvjeti samo pogoršani. Ali kad su grozni, primjerice kad je blato duboko, onda je još bolja. Ponosni smo što smo uspjeli proizvesti kopačku na kojoj se blato ne zadržava jer su dobici višestruki: igrači su u blatu sporiji, teže izvlače noge, više se umaraju...

U lipnju i u Hrvatskoj

A kako zapravo sve to funkcionira? Nike je angažirao dr. Jeremyja Walkera, čije je iskustvo u poznavanju kemije i materijalnih znanosti pomoglo rješavanju problema koji je mučio generacije.

– Nikeovi protublatni potplati sadrže prilagodljivi polimer koji se prilagođava vodi. Sva dosadašnja rješenja išla su na to da se voda ne skuplja na kopačkama, a mi smo odlučili iskoristiti vodu za stvaranje klizavog sloja, a da pritom ne žrtvujemo trenje. Razumijevanje molekularne strukture blata pomoglo nam je da razvijemo rješenje da se potplat kopačke ne puni blatom – stručno je objasnio dr. Walker.

Do lipnja ovu i ostale Nikeove inovacije trebali bismo dočekati i u Hrvatskoj.

>>Stiže protublatna kopačka, Air Force One tenisica…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije