Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Maksimiru

Imamo dokaze! Hanžel i Barišić opasno igraju, ali preračunali su se, zakon im ne dopušta smjenu trojice skupštinara!

Zagreb: Četvrtfinale nogometnog kupa između GNK Dinamo i HNK Gorica
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
10.03.2024.
u 08:27

U statutu jasno stoji da predsjednika bira skupština i nigdje nije propisana obveza bilo kojeg člana skupštine, neovisno od liste s koje je izabran, da glasa za nominalnog nositelja "svoje" liste. No, potrebna je hitna reakcija sportske inspekcije kako bi se spriječile pravne malverzacije

Nikola Hanžel, član Izvršnog odbora Dinama i desna ruka Mirka Barišića, danas za 11 sati sazvao je izvanrednu skupštinu Dinama, a sve kako bi z skupštine pokušao izbacio trojicu predstavnika liste 35 koji su glas na današnjim predsjedničkim izborima dati Velimiru Zajecu. Mnogi su u nevjerici čitali Hanželove razloge zbog kojih tvrdi da Lovro Maržić, Hrvoje Balen i Janko Gogolja moraju ostati bez mjesta u skupštini, odnosno da im se ta mjesta na koja su izabrani moraju oduzeti! Hanžel tvrdi da je spomenuti trojac prekršio načelo cjelovitosti liste, odnosno po njemu svih 35 izabranih moraju glasati isključivo za Barišića.
 
Provjerili smo s jednim uglednim pravnikom što misli o takvoj Hanželovoj ideji, i je li ona uopće sprovediva. Dobili smo sljedeće odgovore, koji potvrđuju da Hanžel nema pravnog temelja sprovesti svoju ideju.

VIDEO 7 ključnih pitanja: Ovo je sve što trebate znati o predsjedničkim izborima u Dinamu

- Istina je da Statut propisuje dvije cjelovite liste - u 1. izbornoj jedinici je to lista s 25 kandidata za skupštinu, s nositeljem kao predsjedničkim kandidatom, dok u 2. izbornoj jedinici izvršni odbor s liste slobodno prijavljenih kandidata bira cjelovitu listu s 35 kandidata za skupštinu, od kojih predsjednik bira kandidata za predsjednika 2. izborne jedinice - ono što nije točno je obveza člana skupštine s bilo koje od dvije liste da bira nositelja liste na kojoj se nalazi, jer u statutu jasno stoji da predsjednika bira skupština i nigdje nije propisana obveza bilo kojeg člana skupštine, neovisno od liste s koje je izabran, da glasa za nominalnog nositelja "svoje" liste. To tim više što 35 kandidata za skupštine s liste u 2. izbornoj jedinici ne bira predsjednički kandidat te liste, nego izvršni odbor, kao kolektivno tijelo.

- Također, u podnesku se autor poziva na Zakon o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI), što je potpuno promašeno, jer navedeni Zakon u svojem članku 3. stavak 1. taksativno nabraja obveznike primjene zakona, a to svakako nisu članovi skupštine Dinama, koji je nominalno udruga građana, na koji se prvenstveno odnosi Zakon o udrugama i djelomično Zakon o sportu. 

- Isto tako, na članove skupštine Dinama nije primjenjiva odredba iz članka 2. stavak 2. ZSSI, koji definira:  - obnašanje javne dužnosti i zabranu obveznika da ne smiju svoj privatni interes stavljati ispred javnog interesa.

- U ovom konkretnom slučaju uopće ne postoje razlozi zbog kojih članovima skupštine mogu prestati mandati (navedeno u članku 26. stavak 1. (točke od a) do e) ), niti u statutu stoji ovlast izvršnog odbora da imenuje zamjene (članak 26. stavak 2. Statuta). Ovlast izvršnog odbora u smislu izbora je završila. 

VEZANI ČLANCI:

Zaključak pravnika kojeg smo kontaktirali je sljedeći: 

- Ovdje je potpuno promašena pravna legitimacija, pozivaju se na Zakon o sprječavanju sukoba interesa čiji obveznici uopće nisu članovi skupštine Dinama. Pozivaju se na ovlast izvršnog odbora da imenuje (bira) zamjenske kandidate za skupštinu i navode razloge za prestanak mandata koji uopće ne postoji, kako je opisano u članku 26. stavak 1. Statuta. Ovo je klasično pravno silovanje, koje se provodi jer imaju nadzor na izbornim povjerenstvom i vođenjem sjednice skupštine, pa će oni (pokušati) provesti izbore za predsjednika i time prebaciti teret dokazivanja nepravilnosti na drugu stranu. Onaj koji to može zaustaviti ili brzo spriječiti je sportska inspekcija, koja u svojoj ovlasti ima izricanje hitnih mjera u situaciji kada će nastupiti posljedice čija šteta se kasnije neće moći anulirati. Naravno i Gradski ured za opću upravu, ali tek kada dobiju zapisnik sa sjednice skupštine.

No, unatoč tome, Hanžel i Barišić pokušat će na silu odraditi smjenu trojice skupštinara, pa makar i zbog toga kako bi dobili na vremenu, odnosno izbjegli poraz koji im je po aktualnom stanju neminovan.

GALERIJA Početak proljeća u Dinamu: Lista Velimira Zajca pobijedila u izborima za skupštinu!

Zagreb: Četvrtfinale nogometnog kupa između GNK Dinamo i HNK Gorica
1/18

Komentara 3

CR
crocro
09:16 10.03.2024.

Barišić se toliko ukorijenio u fotelju da i hoće ustati i otići, ne može. Onda ga trebaju podići zajedno s foteljom i korijenjem koje se vuče po podu te ga iznijeti na prvu tramvajsku stanicu na Maksimirskoj cesti. Zašto ne bi otišao malo g. Manoliću pa neka se malo druže. Imaju puno priča iz prošlih stoljeća, a on bi i dalje vodio Dinamo. Dokle? Gdje je granica pristojnosti? Gdje je granica srama? Kako gledati u oči vanjskom svijetu?

KP
Karlovacko pivo
08:53 10.03.2024.

Ako se dogodi da Barišić izgubi ode on preko u Međugorje prije istrage i suđenja ali pustio je žile duboko za ove godine

OT
otrovnijezik
08:42 10.03.2024.

Pa tko bi bio lud i ostavio se novca koji curi u potocima a posao i odgovornost nikakvi. Samo jedan gazda i vlasnik i to je to. Nikakva udruga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije