Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća senzacija

Imaju 133 puta manje stanovnika nego Ronaldo fanova, no ušutkali su ga

Football Soccer - Portugal v Iceland - EURO 2016 - Group F - Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne, France - 14/6/16 Iceland's Birkir Bjarnason celebrates after scoring their first goal  REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
16.06.2016.
u 23:50

S 323.000 stanovnika, Island je tek na 182. mjestu liste najmnogoljudnijih država

Već dugo na Euru nismo vidjeli sreću i zanos koje su nam pokazali igrači Islanda proslavljajući veliki bod iz utakmice s Portugalom (1:1) u svom prvom nastupu na velikim natjecanjima. Reprezentacija uvjerljivo najmanje zemlje na Euru po broju stanovnika (samo 323.000) trebala je biti kanta za napucavanje Ronaldu i društvu, no Islanđani su pokazali mudrost, veliku želju i neustrašivost, baš kao i Vikinzi koji su tu zemlju prvi nastanili sredinom 9. stoljeća.

Izbornik im je Šveđanin

S 323.000 stanovnika, Island je tek na 182. mjestu liste najmnogoljudnijih država. Usporedbe radi, ima 133 puta manje stanovnika manje nego što Cristiano Ronaldo ima pratitelja na Twitteru. No, prepotentni Ronaldo svejedno je nakon iznenađujućeg remija pokušao obezvrijediti veliki bod Islanđana.

– Oni su slavili kao da su osvojili naslov prvaka. To je taj mentalitet malih, zbog toga neće napraviti ništa na Euru. Frustrirajuće je kada znate da ste bolji, kada imate više prilika, ali ne možete pobijediti. Ali to je nogomet – rekao je bahati Cristiano.

Islanđani nisu Ronaldu ostali dužni, veznjak Kari Arnason mu je poručio:

– On je samo loš gubitnik. Što očekuje, da igramo kao Barcelona? Samo se zezao i bacao po terenu, potpuno smo ga zaustavili.

Uglavnom, među Islanđanima je zavladala nogometna euforija, najbolje to potvrđuje podatak da je čak osam posto stanovništva (27 tisuća) otišlo u Francusku! Veliki “krivac” za takvu euforiju nije Islanđanin nego – Šveđanin. Lars Lagerbäck preuzeo je Island 2011. godine kada je bio 110. na Fifinoj ljestvici. Danas je na 34. mjestu!

– Rad, rad i samo rad, od prve do zadnje minute – otkrio je svoj recept na presici Lägerback.

Da su radišan narod, Islanđani su potvrdili i proteklih godina. Tako su ekonomski krah, kada su s drugog mjesta po BDP-u (2005.) pali na 110. mjesto (2010.), prebrodili jer su zasukali rukave i odlučili stvar preuzeti u svoje ruke. A nisu slušali MMF i EU.

Nemaju imena, već momčad

Tako su napravili i u nogometu, prije šest godina posložili su sve reprezentacije, od U-13 do seniorske, da rade po istom modelu. Rezultati se već vide, jer bili su prije dvije godine na korak do SP-a (u dodatnim kvalifikacijama izbacila ih je Hrvatska), a sada su se uspjeli plasirati na Euro. I to ostavivši iza sebe Nizozemce. Kod Islanđana ne igraju imena nego momčad. Malo je onih koji mogu nabrojiti tri njihova reprezentativca, ali njima to nije bitno.

– Ne mislimo stati, cilj nam je ući u osminu finala Europskog prvenstva – rekao je Lägerback.

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:14 17.06.2016.

Znaci CR ima 43 000 000 (43 miliona) sljedbenika na doticnoj mrezi?????

GA
galway
07:25 17.06.2016.

Ma niti naslov nije ispravan. Novinarstvo u hr.... :-(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije