Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATITE UŽIVO

Ilija Lončarević: Nisam siguran da bi Dinamu odgovaralo da prođe dalje, HNL je prioritet

Foto: Večernji
1/5
21.02.2024.
u 09:47

'Jakirović i igrači nemaju pritisak ako ne prođu Betis. Na kraju, nitko nije ni očekivao da će se uzvrat dočekati u ovakvoj atmosferi', rekao je Lončarević

Uzvratnu utakmicu šesnaestine finala Konferencijske lige između Dinama i Betisa najavio je legendarni hrvatski trener Ilija Lončarević. I sam je nekoć bio strateg modrih, a upitali smo ga kako vidi šanse hrvatskog prvaka u revanšu protiv renomiranog suparnika.

- Moramo priznati, ako ćemo biti korektni, nitko nije očekivao da će uzvrat biti s ovakvom atmosferom. Pun stadion, Dinamo je na neki način bio otpisan. Vjerojatno i s pravom, s obzirom na neuvjerljive igre na početku sezone. Momčad je svojom zaslugom iskoristila stanje Betisa taj dan. Došao je Dinamo do značajne pobjede i doveo sebe pred nešto što nitko nije očekivao da će moći. Pozitivno smo iznenađeni, ali sad vlada nestrpljenje kod čekanja može li Dinamo proći dalje. Nisam siguran da bi Dinamu to odgovaralo...

Kako to misli?

- Pa zbog lige. Sportaši smo, ali dojam je da Dinamu to ne bi odgovaralo zbog HNL-a. Betis? Ja mislim da oni ne mogu biti puno bolji nego što su bili. Ovo sad je njihov okvir s kojim oni barataju. Mogu li oni biti agresivniji ili brži? Možda, ali ako Dinamo bude mogao još podignuti taj svoj nivo, onda ina šanse. To je sigurno. Ako ne bude mogao, bit će problematično. Taj Betis vjerojatno ima adute koje mi nismo vidjeli u prvoj utakmici. Dinamo ima jednake uvjete da ode dalje kao i Betis.

Kako bi on postavio Dinamo? Na koje bi momente obratili pažnju, kako bi savjetovali Jakirovića?

- Obično ne dajem javno savjete trenerima. Telefonski ili privatno, da. Ali, ne treba tu neki specijalan savjet. Ne treba ići grlom u jagode. Ne treba mu, a i nema tu snagu da ide grlom u jagode. Treba odigrati fazu obrane onako kako je Varaždin sada odigrao u Maksimiru - dodao je Lončarević.

Bit će sve neizvjesno i zbog stvari koje su se događale izvan nogometa...

- Trener mora sačuvati mirnoću. Ne u ekstremnim uvjetima kao što je utakmica ili razdoblje poslije utakmice. Ali, ako može naći svoj mir preko noći, na njega ništa od toga što se događa neće utjecati. Dinamo nije lagan, teška je to stvar za svakog trenera. No, svi koji ulaze u to svjesni su toga. Ne može nitko reći da nije očekivao teške stvari. Ali, Jakiroviću ova utakmica nije mač nad glavom. Nitko na nju ionako nije preozbiljno računao. Dinamo nema pritisak da mora proći. Trener i igrači imaju mirnoću, barem do Rijeke.

Ima li ovaj Dinamo neki skriveni potencijal?

- Ima, to su dečki koji sada igraju. Oni su u mnogo slučajeva alternacije s klupe. Trener mora to riješiti. Prije svega - završnicu. Dinamo zna po utakmici imati veliki broj šansi, a ne zabijati. Mora imati raspoložive strijelce. U većini utakmica gdje protivnici igraju poput Varaždina moraš mijenjati filozofiju igre, moraš napadati. Jakirović mora tvrdoglavo ići u tom pravcu. Dinamo i dalje igra spori nogomet. Brzo je to bilo protiv Varaždina, ali sporo je što se dubine tiče. U završnici, u protivničkih 25 metara nema dubine. Ako Petković ne može podvaliti ili asistirati nekome tko utrčava... Mora igračima to sjesti u glavu. Nogomet je ionako igra bez lopte, a ne s loptom. Igrači Dinama moraju shvatiti da se golovi zabijaju na dribling i kretnju a ne na šut.

Foto: Večernji

Kako vidi borbu za naslov?

- To će trajati. Utakmica Dinamo - Rijeka bit će važna. Ako Dinamo dobije ili ako bude neodlučeno, Dinamo ostaje u igri. Tada Dinamo naglašava svoje ambicije za titulu. Dinamo je i dalje tu zbog automatizma kojima osvaja naslove. Rijeka jest najkompletnija momčad HNL-a sada, ali i ako izgubi, nije izgubila šanse za prvo mjesto. Dinamo ako izgubi dolazi u jako tešku situaciju.

Hajduk, Rijeka?

- Imaju gomilu navijača koji napune stadion na svakoj utakmici. Ali, Rijeka nije došla slučajno na prvo mjesto niti je došla zato što su Dinamo i Hajduk slabi. Nego, igraju dobar nogomet. Igrali su ga i prije Sopića, a sad su nastavili još ozbiljnije. Sopića ljudi koji ga ne znaju možda gledaju nekim drugačijim očima. Je, on je poseban u svojim reakcijama, ali je normalan čovjek i dobar čovjek i dobar trener. Ima on svojih negativa, recimo poslije nekih utakmica. To mu baš ne treba, ne moraš naglašavati da si bolji od protivnika. Tu mu fali malo dostojanstva. Ima momčad koja igra dobro i ne treba ništa drugo dokazivati.

Mladi igrači?

- Jakirović ovog trenutka nema produkt Dinamove škole koji dolazi, a da ga se može staviti u prvu momčad. Takva selekcija je primjerice u Lokomotivi odrađivana sustavno i godinama unazad. Ne vjerujem baš da je Jakirović "mrzitelj" mladih igrača, ali jednostavno nema koga staviti, a da je sad došao iz škole.

Ključne riječi

Komentara 6

DO
Domi
11:28 21.02.2024.

3 moj Ilija. Nogomet se dobija na dribling i kretnju? Pa to igrači Dinama stalno i rade. I ne zabijaju. Zna se: ako pucaš/šutiraš na gol, možda zabiješ gol. Ako pak samo driblaš i trčkaraš, nećeš zabiti gol. Dinamovi obrambeni i vezni igrači više vraćaju loptu vrataru nego li upošljavaju napadače.

Avatar mrIvan
mrIvan
16:01 21.02.2024.

2025god - ti si očito malo zabrazdio u "povratku u budućnost" pa čisto da ti javim da je sve do nedavno Hodgson bio u CP-u (a imao je tek koju god manje od Lončarevića). Kad se usporede engleska liga i HNL jasno ti je da bi bilo bolje da nisi napisao ništa. Čekaj, ti zaista nisi napisao ništa...

EJ
ejStef
11:31 21.02.2024.

Prošao Dinamo Betis ili ne, nema tu neke prevelike nade da se osvoji prvenstvo. Igrači jednostavno nisu dovoljno dobri, a niti trener ne zna podesiti igru prema igračima. Prodati hrpu kvalitetnih igrača, a ne dovesti niti jedno jedino pojačanje rezultiralo je time da Dinamo ima većinu igrača za sredinu tablice, dok jedina "struka" u upravi ima samo iskustvo u borbi za opstanak... Od Istre, Varaždina i Gorice jedino je Rudeš lošiji, a s tim klubovima Dinamo se mučio i jedva isčupao pobjede. Glatko je izgubio od Lokomotive i jedva odigrao neriješeno, nije mi jasno na osnovu čega se uopće temelje tvrdnje da je Dinamo u borbi za prvaka. Dinamo će imati sreće ako ga Osijek ne prestigne do kraja prvenstva, po meni će to biti borba, sreća je da je zaliha bodova poprilična... A onda slijedeće godine daljnje rezanje, daljnji pad na tablici, daljnja destrukcija kluba koji je pred manje od godinu dana igrao LP...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije