Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO

Igrači škole nogometa GNK Dinamo proslavili Međunarodni dan nogometa i prijateljstva

GNK Dinamo
Foto: GNK Dinamo
1/5
26.04.2018.
u 16:14

Međunarodni dan nogometa i prijateljstva održava se od 2014. u sklopu globalnog društveno-odgovornog projekta Gazproma za djecu, Nogomet za prijateljstvo, kojeg podržavaju FIFA i UEFA.

Međunarodni dan nogometa i prijateljstva jučer je obilježen diljem svijeta u više od 200 gradova kroz niz događaja koji promoviraju prijateljstvo, poštovanje i zdrav život. Deseci tisuća djece i odraslih sudjelovali su u prijateljskim utakmicama, otvorenim treninzima te plesnim i sportskim događajima. Sudionike projekta podržali su poznati nogometaši, treneri, televizijski domaćini, umjetnici i članovi državnih institucija širom svijeta.

Međunarodni dan nogometa i prijateljstva održava se od 2014. u sklopu globalnog društveno-odgovornog projekta Gazproma za djecu, Nogomet za prijateljstvo, kojeg podržavaju FIFA i UEFA.

Hrvatska je drugu godinu za redom dio projekta te je povodom proslave ovoga dana održana prijateljska utakmica na maksimirskom nogometnom stadionu. Na utakmici su sudjelovali mladi igrači škole nogometa GNK Dinamo među kojima su bili prošlogodišnji predstavnici Hrvatske Ivan Omazić i Petar Raguž te ovogodišnji sudionici projekta Eldar Mešić i Vlaho Lučić koji putuju na Svjetsko prvenstvo u Rusiji u lipnju. Proslavi se pridružila i poznata radijska voditeljica Ivana Mišerić, prošlogodišnja ambasadorica projekta.

- Jako sam sretna što sam ponovno dio ovog sjajnog projekta. Mislim da nam ponekad zaista treba podsjetnika da su prijateljstvo, jednakost i poštovanje najvažnije ljudske vrijednosti. Na ovaj način i mi učimo od najmlađih kojima su upravo te vrijednosti posve prirodne, što je prekrasno za vidjeti. Veselim se ovogodišnjem putovanju mladih sudionika u Rusiju, mislim da će im to biti jedno super iskustvo - izjavila je Ivana Mišerić u sklopu današnje proslave ovog međunarodnog događaja.

- Ponosni smo što ćemo baš mi predstavljati Hrvatsku u Rusiji, a posebno se veselimo novim prijateljima koje ćemo tamo upoznati i s kojima ćemo imati priliku zaigrati nogomet. Po prvi put putujemo u Rusiju, tako da je ovo za nas zaista velika čast i prilika - rekao je Eldar Mešić, ovogodišnji mladi igrač koji će predstavljati Hrvatsku u Rusiji.

Ovom su se prilikom podijelile i narukvice prijateljstva sačinjene od plavih i zelenih niti. Plava nit predstavlja mirno nebo, dok zelena predstavlja nogometno igralište otvoreno svima.

O projektu Nogomet za prijateljstvo

Međunarodni dan nogometa i prijateljstva je po prvi put održan 2014. godine od strane mladih ambasadora međunarodnog društveno-odgovornog projekta za djecu Nogomet za prijateljstvo. Tijekom godina događaji su predstavljali poznate nogometaše, uključujući srpskog obrambenog igrača Branislava Ivanovića i ruskog vratara Yuri Lodygina iz Zenita (Sankt Peterburg), kao i nizozemskog napadača Dirka Kuyta iz Feyenoorda (Rotterdam) i dobitnika Euro 2004, Takisa Fyssasa, iz grčke nogometne reprezentacije.

Ukupno je preko 500.000 ljudi sudjelovalo u događajima povezanim s Međunarodnim danom nogometa i prijateljstva. Obilježavanje dana je podržalo stotine nogometaša: svjetska nogometna legenda Franz Beckenbauer (Njemačka), jedan od najjačih napadača u afričkoj povijesti, Didier Drogba (Obala Bjelokosti), poznati obrambeni igrač Real Madrida Michel Salgado (Španjolska), bivši igrač londonskog Arsenala Andrey Arshavin (Rusija), bivši vođa portugalske reprezentacije Vitor Baia i druge nogometne zvijezde.

Gazpromov međunarodni društveni program za djecu Nogomet za prijateljstvo pokrenut je 2013. godine. Projekt okuplja dječake i djevojčice različitih nacionalnosti i sposobnosti. Cilj projekta je razviti dječji nogomet i poticati djecu iz različitih mjesta u svijetu da poštuju druge kulture i nacionalnosti. Ključne vrijednosti koje projekt promovira su prijateljstvo, jednakost, pravda, zdravlje, mir, predanost, pobjeda, tradicija i čast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije