Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvalifikacije

Put do Lige prvaka nije puno teži od onoga po starom sustavu

Dinamo Hajduk
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
1/4
26.04.2018.
u 15:58

Zbog nereda kojima je par puta prekinuto grčko prvenstvo pojavila se mogućnost da ih Uefa izbaci iz natjecanja, a to bi našu zemlju podiglo na 15. mjesto u Europi, a onda bi i naš drugoplasirani klub ušao u kvalifikacije za Ligu prvaka

Rijetka su nogometna prvenstva u Europi već odlučena, nije odlučeno ni naše, Dinamo mora do kraja osvojiti još sedam bodova da bi mogao slavljenički podići ruke. No, važnom pobjedom u derbiju nad Hajdukom plavi su potpuno otvorili vrata prema trofeju, još samo moraju proći kroz njih.

I onda će moći gledati kako se razvijaju ostala prvenstva da bi mogli naslutiti tko bi im mogao biti suparnik u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Naime, Uefa je malo promijenila taj kvalifikacijski put, ali ne posebno značajno.

I dalje će Dinamo, bude li prvak, igrati tri pretkola, pa ako ih apsolvira, ući će u ždrijeb skupina Lige prvaka, a to je velika želja maksimirskog kluba. Plavi imaju europski koeficijent 17.500, s njime će u drugom pretkolu (u prvom igraju samo oni iz najslabijih liga) biti nositelji bez obzira na to tko će biti prvak u drugim zemljama.

PSV je nositelj u 4. pretkolu

U trećem pretkolu je jako teško predvidjeti hoće li ili ne biti nositelji, jer još se ne znaju ni klubovi koji su ušli u kvalifikacije, a još manje tko će proći drugo pretkolo i postati potencijalni suparnik Dinamu.

Ono što će Dinamu, dođe li u četvrto pretkolo, biti teže nego prije je smanjeni broj utakmica, prije ih je bilo pet, sada su četiri. Dakle, jedna mogućnost manje za plave da i tu budu nositelji, iako se do tog pretkola može puno toga dogoditi, mnogi od onih koji imaju bolji koeficijent mogu ispasti ranije, što se dosad nerijetko i događalo. Često su tu nositelji bili Olympiakos (AEK je novi prvak, ali ima jako slab koeficijnet pa nikako ne može biti nositelj), BATE Borisov, Celtic..., sad je tu već postavljen prvak Nizozemske PSV.

Napomenimo da i dalje prvaci zemalja igraju međusobno, da plavi ne mogu igrati ni protiv prvaka iz najjačih liga, a ni s klubovima koji su u kvalifikacijama Lige prvaka a nisu prvaci svojih zemalja, takvi klubovi imaju svoj put, odvojen od onoga u kojem igraju prvaci.

Važno je i drugo mjesto

Navodno, Uefa još nije odlučila o sudbini grčkih klubova u novoj sezoni Lige prvaka i Europske lige. Zbog nereda kojima je par puta prekinuto grčko prvenstvo pojavila se mogućnost da ih Uefa izbaci iz natjecanja, a to bi našu zemlju podiglo na 15. mjesto u Europi, a onda bi i naš drugoplasirani klub ušao u kvalifikacije za Ligu prvaka što bi bilo sjajno za naš nogomet, imali bismo tako klub više u Europi pa je stoga važna i borba za drugo mjesto u našoj ligi, koja se kvalitetom i koeficijentima približila 15. mjestu u Europi, a neki joj osporavaju kvalitetu.

Liga prvaka u Maksimiru je označena kao velika želja. Jasno je da to natjecanje donosi ogroman novac, dobrim dijelom punjenje proračuna, novac bez kojeg su plavi prošle sezone ostali jer nisu bili prvaci i išli u kvalifikacije, a potom ih je Skenderbeu izbacio u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Dosad je trebalo doći u kvalifikacijama za LP do trećeg ili četvrtog pretkola, pa ako se u tom slučaju ispadne, klub je dobio šansu u Europskoj ligi. Po novom sustavu natjecanja, čak i da klub ispadne u drugom pretkolu LP-a, ići će u kvalifikacije za Europsku ligu, što daje bar nekakvu šansu slabijim klubovima da se ipak nađu u europskim natjecanjima, iako će takvi jako teško proći i rešeto kvalifikacija EL-a, ali bar imaju priliku za popravni ispit.

Komentara 5

DK
davor.kozic21
20:52 26.04.2018.

A ko vam je stvoril taj koeficjent mozda reka ili ajduki

RO
robertbruckner
17:14 26.04.2018.

gavranovicu kam si disev k komunistima i cetnicima

TA
tarzan
17:01 26.04.2018.

Molite Boga da se Dinamo ne kvalificira u Ligu prvaka jer inače slijedi nova sramota u obliku primljenih golova, ružnoće stadiona i negativnog rekorda gledatelja. Povijest je pokazala da je tako. A svi koji će me poppjuvati ne mogu istini pogledati u oči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije