Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije s njim znao

Igrač kojeg se hrvatski trener odrekao postao najbolji strijelac svih vremena u Euroligi

08.03.2024.
u 07:10

Kada je svoju europsku karijeru započeo u KK Zagrebu, Mike James je nekoliko puta zaspao tijekom video-analize pa ga je tadašnji trener mrava iz Trnskog, tvrdokorni Danijel Jusup, usmjerio prema izlaznim vratima kluba niti ne sluteći da je potjerao budućeg velikana

U visokoj euroligaškoj pobjedi njegova Monaca nad Crvenom zvezdom (98:80), Mike James zabio je 20 koševa. Od svih njegovih ubačaja te večeri, najviše slavljen bio je onaj koš (šut za dvicu s distance) koji je predstavljao njegov 12. u utakmici ali i rekord Eurolige. Naime, 233-godišnji atletični američki bek postao je najbolji strijelac najjačeg kontinentalnog natjecanja za što mu je trebalo 12 koševa kako bi na toj vječnoj listi prestigao današnjeg grčkog izbornika Vassilisa Spanoulisa kojem sada, s 4.464 koševa bježi za devet koševa.

Po uzoru na NBA ligu, što dosad baš i nije bio slučaj, Euroliga je za taj trenutak pripremila specijalan protokol. Kad je James zabio rekordni koš, utakmica je zaustavljena i njemu je uručena lopta s kojom je rekordni koš zabio a susret je nastavljen s rezervnim rekvizitom.

Kuriozitet je da je James u svojoj euroligaškoj karijeri šutirao dvice s jednakom preciznošću kao i Spanoulis (49,5 posto) pri čemu je Grku za rekord trebalo 358 utakmica a Jamesu samo 271. Inače, James je trenutno vodeći strijelac Eurolige s prosjekom od 19,3 koševa po susretu a vodeći je (ispred Larkina) i po valorizacijskim bodovima (21,5) pa je i kandidat za najkorisnijeg igrača (MVP) osnovnog dijela sezone.

Jamesu je ovo deseta sezona u Euroligi u kojoj je najprije branio boje Baskonije u koju ga je doveo hrvatski trener Velimir Perasović koji se uvijek volio igrače, ma koliko bili divlji, koju mogu "izmisliti" koš. Nakon toga, James je igrao još za Panathinaikos i Armani a prije dolaska u klub iz Monte Carla koševe je zabijao i za moskovski CSKA.

I dok novinari slave Jamesa kroz njegove euroligaške klubove i kratku epizodu u Brooklyn Netsima, samo bolje informirani poklonici košarke znaju da je ovaj igrač svoju europsku karijeru započeo u Hrvatskoj. I to u Košarkaškom klubu Zagreb u kojem se u sezoni 2012./2013. zadržao samo četiri mjeseca. A tome je bilo tako jer ga je iz kluba iz Trnskog potjerao tadašnji trener Danijel Jusup, danas strateg trenutno najjače hrvatske momčadi Zadra.

Da ne bi ispalo da tračamo ovog odličnog trenerskog zanatliju, na tu temu ćemo citirati njegova bivšeg igrača Miralema Halilovića koji je, svojedobno, za portal Basketball Sphere kazao:

- Tih prvih mjeseci u Europi, James je bio šokiran različitošću treninga i s načinom igranja s ove strane Atlantika. Da li zbog komunikacije s obitelji u Americi, da li zbog video igrica ili možda zbog izlazaka van, Mike je nekoliko puta zaspao za vrijeme video analize što je za Jusupa bila velika uvreda.

A zadarskom stručnjaku, koji je bio poznat po tvrđem odnosu prema Amerikancima, to je bilo dovoljno da Jamesu pokaže izlazna vrata momčadi niti ne sluteći da je upravo ispratio budućeg najboljeg strijelca u povijesti Eurolige.

Po odlasku iz Zagreba, James je igrao u Izraelu (Hapoel Galil Elyon) zatim u trećoj talijanskoj ligi (Paffioni Omegna) te u grčkom prvoligašu Kolossosu prije no što će ga zamijetiti Perasović i u prosincu 2014. dovesti u Baskoniju. A za razliku od tvrdokornog Jusupa, Peras se znao nositi s mušicama Mike Jamesa.


 


 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije