Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O obitelji i odrastanju

Tko je neuništivi Zlatan Ibrahimović: Želio je igrati za Vatrene, ali nitko ga nije pozvao

Serie A - AC Milan v Salernitana
Foto: Daniele Mascolo/REUTERS
1/7
05.06.2023.
u 18:47

Ostala djeca su ga osuđivala jer je Balkanac, a on je krao bicikle i igrao nogomet. Otac mu je bio folk pjevač, a majka čistačica. Baka mu je poginula u bombardiranju Hrvatske. Premda je bio i Šveđanin, jako ga je veselila Modrićeva Zlatna lopta 2018. godine

Nakon susreta posljednjeg kola Serie A u kojem je Milano s 3:1 svladao Veronu, legendarni švedski napadač, 41-godišnji Zlatan Ibrahimović objavio je završetak svoje igračke karijere. Njegov je nogometni početak bio daleko od San Sira, još u prošlom stoljeću u Švedskom Malmöu.

Tamo su se upoznali Zlatanova majka Jurka, rođena Gravić, porijeklom iz Prkosa u zadarskom zaleđu, i otac Šefik. "Bio kod njih u Švedskoj, Zlatan je nabijao loptu u zgradu, među zgradama se igrao, vidio sam da u tome gušta", rekao je Zlatanov ujak Gojko Gravić (74), za 24 sata.

Napadačeva majka je sa 17 godina otišla raditi u Njemačku. gdje se udala za muškarca iz Kruševa s kojim ima dvije kćeri. Skupa su se preselili u Malmö, ali tamo su se rastali, govori Gravić. Tamo je 1977. upoznala gastarbajtera i folk pjevača Šefika Ibrahimovića iz Bijeljine iza kojeg je također bio jedan brak i kćer. Zlatan se rodio 1981. godine.

Kad mu je bilo šest godina s obitelji je došao u zadarski kraj, a zatim su posjetili i BiH. "Bio je baš pravi, strašno jak. Imao je šest godina, a izgledao kao da mu je najmanje deset. I svašta je htio raditi, pomagati, s traktorom i u polju, znatiželjan i brz", priča Gravić o tom posjetu.

Nakon rastave roditelja s trojicom braće i dvije sestre ostao živjeti kod majke. Obitelj je živjela u siromaštvu, njegova majka je radila po cijele dane kako bi prehranila obitelj, a Zlatan je dane provodio na ulici. Kao dijete živio je u imigrantskom naselju Malmöa gdje je, kako piše u svojoj autobiografiji, bio ekspert za krađu bicikala. Nogomet mu je bio način da izbjegne biti kod kuće. 

GALERIJA Zlatko Dalić na konferenciji za medije objavio popis igrača za Ligu nacija

Serie A - AC Milan v Salernitana
1/4

"Bio sam kradljivac bicikala. To je bio moj prvi posao. Jednom sam, sav u crnom, u stilu Ramba, uzeo golema kliješta i ukrao vojni bicikl. To mi je donosilo uzbuđenje. Uživao sam! Da budem iskren, više se radilo o adrenalinu nego o biciklima", napisao je.

"Jednom sam pao s krova i otrčao majci u zagrljaj, očekivao sam poljubac i toplu riječ.  Umjesto toga dočekao me šamar i vika: ‘Glupi idiote, ubit ću te ako se još jednom budeš penjao na krov", napisao je o svojoj majci.

"Nije im bilo lako tamo, Jurka je sama radila, kao čistačica. Pričali su mi naši ljudi koji su tamo živjeli da bi mu jedna gospođa, Šveđanka, davala sendvič ili štogod slatko kad mu je mater radila... I da joj je poslije, kad se proslavio, došao u posjet i donio ček, nitko ne zna koliko novca, navodno jako puno. Nije ju zaboravio", priča njegov ujak.

VEZANI ČLANCI:

Ostala djeca su ga osuđivala jer je Balkanac i često se tukao, ali kroz to je razvio svoj temperament i osobnost. "Moj Zlatan je Bošnjak jer sam i ja Bošnjak, i to onaj sa dna kace. Puno sam uložio u njega još dok je bio dijete. Bio sam strog, ali me on slušao. Uz moju pomoć počeo je šutirati loptu s četiri godine i odmah se vidjelo da se razlikuje od druge djece", govori Zlatanov otac.

Nogomet je počeo igrati u tamošnjem klubu Malmö BI. Igrao je još za BK Flag i FBK Balkan, a onda ga je skenirao Malmö. Slobodno vrijeme provodio je s loptom u nogama, kopirao trikove brazilskog Ronalda i oduševljavao publiku na utakmicama. 

Istovremeno na području Hrvatske i BiH bjesnio je rat, a sam Ibrahimović priznao je da mu nije bilo jasno što se događa. Ostao je i bez bake koja je poginula u bombardiranju Hrvatske. "Rat je bio čudna stvar. Nisam znao ništa o njemu. Nije mi bilo jasno zbog čega su mama i sestra obučene u crninu. To je bilo zbog bake koja je poginula u jednom bombardiranju u Hrvatskoj", napisao je.

VEZANI ČLANCI:

Od tog vremena do danas postao jedan od najboljih nogometaša na svijetu. Međutim, 2014. godine sve se promijenilo. Nakon duge i teške bolesti u 41. godini života preminuo je njegov brat Sapko, a od slične bolesti preminula su i dva švedska nogometaša. To ga je emotivno slomilo.

Te godine po osmi je put osvojio nagradu za najboljeg švedskog igrača. "Još živim dječački san kada je nogomet u pitanju, ali sve palo pod sjenu onoga što se dogodilo Klasu i Pontu, a ja sam imao brata koji je također preminuo u sličnim okolnostima. Dakle, postoji život pored ovog nogometnog", rekao je prilikom primanja nagrade.

Zlatan je htio je zaigrati za 'Vatrene', ima hrvatsku putovnicu i samo je bio potreban blagoslov HNS-a. No on se nije dogodio, a on je odlučio igrati za Švedsku. "Nikad me nitko nije pitao o igranju za Hrvatsku ili BiH. Osjećam se Balkancem, govorim materinji jezik kod kuće, mama mi je Hrvatica, tata iz BiH, zadržao sam taj temperament i mentalitet i ne mogu to sakriti", kazao je Zlatan

Javno je čestitao Luki Modriću 2018. nakon što je osvojio nagradu za najboljeg igrača svijeta, što ga je usrećilo. "Ja i moja majka smo iz Hrvatske, on je Hrvat, tako da sam sretan. Mislim da je Modrić jedan od najkompletnijih veznjaka na svijetu. Ima fantastičan tempo, ima viziju igre koja je nevjerojatna. Upravljanje loptom je nevjerojatno", komentirao je hrvatskog kapetana tom prilikom.

VIDEO Trening hrvatske nogometne reprezentacije na Rujevici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije